Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Yenidoğan Bebekler

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebeğiniz dünyaya her açıdan sizin ilgi ve bakımınıza muhtaç bir şekilde gözlerini açar. Beslenmesi, uyku düzeni, cilt bakımı, banyosu, oyunu, eğitimi derken onun iyiliğine ve büyümesine dair her şeyde sizin varlığınız gerekir.  Bu durum, bir ebeveyn olarak sizi büyük bir sorumluluk duygusu içerisine çekebilir. Böyle hissetmek ebeveynliğin doğasında var. Bu sorumluluk duygusu beraberinde yorgunluk ve kaygı getirse de biliyoruz ki, mutlu ve huzurlu bebeğinizin bir gülümsemesi, sağlıkla büyümesi sizin için her şeye değerdir. 

Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra iki temel konu, beslenme ve uykudur. Yenidoğan döneminde uyku en az beslenme kadar önem taşır. Bebeğiniz bu dönemde, eğer onu rahatsız eden herhangi bir sorunu yoksa, neredeyse günün tamamını uyuyarak geçirebilir. Sadece beslenmek için uykusuna ara verebilir. İlk zamanlar toplamda 15-18 saat uyuyan bebeğiniz büyüdükçe daha az uyumaya ve daha çok uyanık kalmaya başlar. Zaten emzirme periyotlarının sıklığı ile epey yorucu ve uykusuz geçen günlerin sonunda, bebeğinizin uyku sorunları da baş gösterince kendinizi tükenmiş hissetmeye başlayabilirsiniz. Ancak endişelenmeyin, geç kalmadan bir düzen oluşturduğunuz müddetçe bebeğiniz buna hemen adapte olacaktır. Çünkü bebekler henüz yoğrulmamış bir hamur gibidir. Kendi karakteri ve gen etkisi de olmakla beraber sosyal ortam ve anne-baba tutumu birçok konuda bebeklerin gelişimini etkiler. Uyku konusunda da çeşitli önlemler alarak daha düzenli bir periyoda geçiş yapabilirsiniz. İşte tam da bu noktada son zamanlarda oldukça revaçta olan bir konu gündeme geliyor: Uyku eğitimi.

uyku eğitimi

Uyku Eğitiminin Püf Noktaları!

Uyku eğitimi kavramı daha minicik olan bebeğiniz için oldukça tuhaf ve büyük gelebilir. Adı eğitim olsa da elbette kafanızda klasik bir eğitim anlayışı canlanmasın. Uyku eğitimini en sade şekilde, bebeğinizin kendi kendine uykuya geçmesine rehberlik etmek olarak tanımlayabiliriz. 

Bebekler yenidoğan döneminde emme esnasında uykuya dalabilirler ya da sallanmak onları sakinleştirebilir. Oldukça küçük olan bebeğiniz için emmek epey yorucu bir iştir, kokunuz ve şefkatli kollarınız da devreye girince bebeğinizin kucağınızda uyuyakalması kaçınılmaz hale gelir. Başlangıçta bu bir sorun gibi görünmese de bebeğiniz büyüdükçe sizin ona sağladığınız koşullar ne ise sadece o koşullarda uyumak isteyecektir. Sağladığınız bu koşullar sizi zorlamaya başladığında bebeğinizi uyutmak da sizin için zorlu bir süreç haline gelebilir. Diş çıkarma, hastalık, büyüme atakları gibi faktörler de devreye girince uykusuz geceler sizin için olağan bir hale gelebilir. Bu zor durumdan çıkmak hem bebeğinizin sağlığı hem de sizin huzurunuz ve dinlenmiş bir vücutla güne başlayabilmeniz için çok önemlidir.

Eğer siz de böyle yorucu bir dönemde olduğunuzu hissediyorsanız hiçbir şey için geç değil. Uyku eğitiminin inceliklerini öğrenerek kesintisiz ve kaliteli bir uykuya merhaba diyebilirsiniz. Yalnız uyku eğitimine başlamadan önce bazı can alıcı noktaları belirtmekte fayda görüyoruz:

  • Bebeğinize uyku eğitimi vermeye karar verdiyseniz onun 4 aylık olmasını beklemenizde fayda var. Zira bebekler 4. aylarına geldiğinde kendi kendilerine uykuya dönme konusunda olgunlaşmaya başlarlar. 
  • Uyku eğitimini bebeğinizin ağlaması olarak değerlendirmeyin. Eğer daha önceden kemikleşmiş bir uyku davranışını kırarak eğitim verecekseniz, örneğin emerek, sallanarak, kucakta gezidirilerek uyutma gibi, bebeğinizin davranış değişimine bağlı olarak ağlaması ve ağlayarak tepkisini göstermesi son derece normaldir. Ağlamak bebekler için adeta bir iletişim yoludur. Bu noktada anne olarak sizin yapmanız gereken şey ona olabildiğince güven, sevgi ve şefkat sunarak sakinleşmesini sağlamaktır. 
  • Eğitime kararlı başlamak ve bu yolda tutarlı davranışlarla ilerlemek son derece önemlidir.
  • Bebek uyku eğitiminin diş çıkarma, kolik dönem, hastalık, büyüme atağı gibi sıkıntılı dönemlere denk gelmemesine dikkat etmelisiniz.
  • Eğitime başlarken sizin de kendinizi yorgun hissetmemeniz süreci iyi bir şekilde tamamlayıp sonuca ulaşabilmeniz açısından önemlidir. 

uyku eğitimi

Uyku Eğitiminin Önemi Nedir? Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Olmalı?

Bebeklerde uyku eğitimi, emzirme, beslenme, sallanma, gezdirerek uyutma gibi çeşitli sebeplerle aracılı uyutulmaya alıştırılmış bebeklerin herhangi bir aracı olmadan kendine kendine uykuya dalmasına ve uyandığında da size gereksinim duymadan uykuya dönebilmesine yardımcı olan yöntemleri içerir. Bunu öğrenen bebeklerin uykusundan uyanma sıklığı da oldukça azalır. Bu durum elbette sizin de kaliteli ve kesintisiz bir uykuya kavuşmanıza ve bebeğinize daha yararlı olabilmenize yardımcı olur.

Bu sürece başlamaya karar verdikten sonra uyku eğitimi yöntemleri ile ilgili bilgi edinmeniz, size ve bebeğinize en uygun metodu seçmeniz faydalı olabilir. Tracy Hogg, Kim West, Richard Ferber gibi uzmanların kendi adlarını taşıyan uyku yöntemleri en çok bilinen ve uygulananlar arasında yer alıyor. Bebeğinizin ayına ve yöntemin özelliklerine göre bunlardan birini seçip uygulamaya başlayabilirsiniz. Hangi yöntem olursa olsun uyku eğitiminin bazı klasik kuralları vardır. Sizler için özetledik:

  • Eğitime başlamadan önce kendinize bir uyku rutini belirlemeniz önemlidir. Bez değişimi, bebek bakım ürünleri ile yapacağınız rahatlatıcı bir masaj, banyo, iyi geceler dilemek, kitap okumak, diş fırçalamak gibi pek çok etkinlik vasıtasıyla her gün aynı sırayla yapılan bir uyku rutini, bebeğinize uyku saatinin geldiğinin mesajını verir.
  • Bebeğiniz için bir uyku arkadaşı belirleyebilirsiniz ya da bebeğiniz de seçebilir. Beşik oyuncakları bebeğinizin hem sakinleşmesine hem kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilir. Ancak beşikte bulunan oyuncak sayısını fazla tutup yatağı oyun alanına dönüştürmemekte fayda var. 
  • Uyku rutinleri sonrası bebeğinize şarkılar söyleyerek, temas ederek, kucağınıza alıp kısık tonda konuşarak onu sakinleştirmeye ve güvende olduğunu hissettirmeye çalışın. Bebeğinizin kucağınızda, göğsünüzde ya da farklı bir mekânda uykuya dalmamasına özen gösterin. Onu yarı uyanık halde bebek yatağına koymanız nerede olduğunu ve nerede uykuya geçeceğini bilip benimsemesi bakımından önemlidir. 
  • Bebek odası ışıklandırmasının loş olması bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırabilir.
  • Uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etkiye sahip bebek bakım ürünleri de bu süreçte yardımcınız olabilir.

Bebeğinizle çıktığınız bu güzel gelişim yolculuğunun bir adımını daha geride bıraktınız. Ona uykuya sakin bir şekilde geçmesinin ve kaliteli bir uykuya kavuşmasının yollarını gösterdiniz. Şimdi mışıl mışıl günler ve geceler sizi bekliyor!

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir