Yenidoğan banyo bebeklerini kucağına alan anne babaların hem heyecanla ve hevesle hem de bir parça endişe ile bekledikleri bir andır. Yenidoğan döneminde bebekler oldukça hassastır. Bu nedenle banyo öncesi ve sonrası neler yapılması gerektiğinin bilinmesi ve ortamın buna göre düzenlenmesi gerekir. O halde, yeni doğmuş bebeklerin ilk banyosu nasıl yaptırılır, nelere ihtiyaç duyulur? Bebek kaç günde bir yıkanmalıdır? Sizin de kafanızda sayısız sorular canlanıyorsa cevapları için yazımızı okuyabilirsiniz.
Yenidoğan Bebek Nasıl Yıkanır?
Heves ve mutlulukla beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza aldınız. Emzirme, besleme, bez değişimi, uyku gibi rutinlere artık banyo rutinini de eklemenin zamanı geldi. Bebeğiniz misler gibi koksa da sağlığı, bakımı ve rahatlığı için belirli aralıklarla bebek banyosunun yaptırılması oldukça önemlidir. Peki, yenidoğan ilk banyosunu doğumdan kaç gün sonra yaptırmak gerekir? İlk yenidoğan banyosu için en ideal zaman göbek bağının düştüğü zamandır. Bu ise takriben 7-10 güne tekabül eder. Bu süre boyunca bebeğinizi silme banyosu olarak adlandırılan yöntemle rahatlatabilirsiniz. Bebek yıkama için bu sürenin beklenmesinin nedeni göbek bağının su ile temasının ardından iyi bir şekilde kurulanmaması sonucu oluşabilecek enfeksiyon riskini bertaraf etmektir. Bu nedenle bebeğinizin göbek bağının düşmesinin ardından gönül rahatlığıyla yenidoğan bebek banyosunu yaptırabilirsiniz. Yenidoğan banyosunu nasıl yaptırmalıyım diye merak ediyorsanız aşağıdaki maddeleri adım adım takip edebilirsiniz:
- Yenidoğan bebek banyosuna başlamadan önce ortam, kıyafetler, bebek banyo ürünlerini hazırlamalısınız. Ortam ısısını 26 derecede dengede tutmalısınız. Hava akımına neden olacak unsurları ortadan kaldırmalısınız. Suyu sıcaklığı için vücut ısısını baz alabilirsiniz. Dirseğinizle suyun kontrolünü sağlayabilirsiniz. Emin olamıyorsanız bir banyo termometresi işinizi kolaylaştırabilir. 36.5-37 derecelik bir ısı bebeğiniz için ideal olacaktır.
- Bebeğinizin çok aç, tok ya da uykulu olmamalıdır.
- Yenidoğan banyo için banyo küveti, banyo filesi; şampuan, bebek yağı, losyon gibi yenidoğan bebek bakımı ürünleri, havlu, muslin örtü, kova, maşrapa ve bebeğinizin kıyafetlerini banyo öncesi hazırlamalısınız.
- Tüm hazırlıkların sonrasında yenidoğan banyo için ilk adım bebeğinizin kıyafetlerini nazik hareketlerle çıkarmaktır. Ardından bebeğinizi banyo filesine sırtüstü yatırabilirsiniz. Sakin hareketlerle suyu bebeğinizin tenine dökerek banyo rutinini başlatabilirsiniz. Bebeğiniz huzursuzlanıp ağlayabilir, endişe etmenize gerek yoktur. Sakin bir ses tonu ile onunla konuşmanız yatışmasına yardımcı olabilir.
- Yenidoğan banyosunu yaptırırken bebeğinizin önce gövdesini, kollarını, bacaklarını, sırtını ve son olarak da başını yıkamalısınız. Bebeğinizin sırtını ve başını yıkamak için onu dikkatli bir şekilde kolunuz üzerine yatırabilirsiniz. Başını yıkarken bıngıldak bölgesine karşı ekstra hassas davranmanıza gerek yoktur. Bıngıldak bölgesi sanılanın aksine oldukça güçlü bir alandır. Bununla birlikte bası uygulamaktan kaçınmalısınız.
- Bebeğinizin yıkama işlemi bittikten sonra önce muslin örtüye daha sonra ise havluya sararak kurulayabilirsiniz. Muslin örtü ince ve yumuşak dokusu ile bebeğinizin boyun, kulak, koltuk altı, parmak araları gibi girintili bölgelerini iyi bir şekilde kurulamanızı sağlar. Ardından havlu ile kurulama işlemini sonlandırabilirsiniz.
- Yenidoğan banyosunda son aşama bebek yağı ve losyonlarla yenidoğan bakımını gerçekleştirmek ve kıyafetlerini giydirmektir. Bebek yağı ıslak cilde uygulandığı için banyo esnasında kullanmanız uygundur. Banyo sonrası hafif nemli cilt üzerinde de uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin narin bedenine hassas hareketlerle masaj yapabilir, bu işlem sırasında losyon kullanabilirsiniz.
Yenidoğan Bebek Ne Sıklıkla Yıkanır?
Yenidoğan bebeklerin ilk banyolarının ardından her gün yıkanması uygundur. Gün aşırı yıkamanız da mümkündür. Banyo bebeklerin rahatlamasını sağlar. Bu nedenle sakinleşmelerini ve uykuya geçişlerini de kolaylaştırabilir. İlerleyen aylarda ise adeta bir oyun saatine dönüşebilir.
Yenidoğan Bebekler Her Gün Yıkanmalı mı?
Yenidoğan bebek yıkama rutinini her gün uygulamanızda herhangi sakınca yoktur. Hatta banyo sonrası kolayca uyuyan bebeklerin büyümesi ve gelişmesi de desteklenmiş olur. Yenidoğan banyosunu yaptırırken her defasında şampuan kullanmanıza gerek yoktur. Bir şampuanlı bir şampuansız şeklinde bir döngü ile bebeğinizin banyosunu yaptırabilirsiniz.
Yenidoğan Bebekler Günün Hangi Saatinde Yıkanmalı?
Yenidoğan banyosu konusunda zamanlama oldukça önemlidir. Zira bebeğinizin huzursuz olduğu bir anda banyo yaptırmak hem sizi hem de bebeğinizi yorabilir. Bunun için bebeğinizin fazla aç ya da fazla tok olduğu zamanlardan kaçınmanız en uygun yaklaşım olacaktır. Bebeğinizin fazla aç olması ağlayıp huzursuz olmasına neden olabilir ki böyle bir durumda önceliğiniz zaten beslenmesi olmalıdır. Bebeğinizin fazla tok olması ise kusmaya neden olabilir. Çünkü banyo yaptırırken yaptığınız hareketler sebebiyle bebeğinizin midesi ister istemez hareketlenecektir. Bu yüzden yenidoğan banyosu için ideal zaman, beslenmeden 1-1.5 saat geçtikten sonraki zaman dilimdir.
Yenidoğan bebek banyosunu bebeğiniz uykulu iken de yaptırmamalısınız. Uykusu olan bebeğiniz huzursuzlanabilir, ağlayabilir. Bu noktada da önceliğiniz bebeğinizin uyuması olmalıdır. Bebekleri banyo yaptırmak için en ideal zaman uyku öncesidir. Genellikle gece uykusundan önce yaptırılan uyku bebeklerin sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olur. Banyo sonrası losyon ve bebek yağları ile yapılan masajlar bebeklerin sakinleşmesine yardımcı olur. Banyo ve masaj gaz sancıları çeken bebekler için de bir rahatlama metodu olarak kullanılabilir. Yatmadan önce yaptırılan yenidoğan banyosu zamanla bir rutin haline geldiğinde bebeklerin uyku alışkanlıklarını düzenleme konusunda da yararlı olabilir. Banyosunu yapan bebekler uyku vaktinin geldiğini anlar. Banyo ve masajla rahatlayan, uyku vaktinin geldiğinin ayırdına varan bebeklerin uykuya dalması ile çok daha kolay bir hal alır.