Bebek 0-2 Yaş, Bebek İhtiyaç Listeleri, Bebek Ürünleri ve Alışveriş, Yenidoğan Bebekler

Yenidoğan Bebeğin İlk Banyosu Nasıl Yaptırılır? İşte Tüm Bilmeniz Gerekenler

Heyecanla beklediğiniz doğumunuz gerçekleşti ve artık yüzünü her gün hayal ettiğiniz minik yavrunuz kucağınızda. Karnınızdayken bakımı ile ilgili yapmanız gerekenler iyi beslenmek, çevresel faktörlere dikkat etmek ve rutin kontrolleri ile sınırlıydı. Şimdi ise beslenmesi, bez değişimi, uykusu, oyunu, banyosu derken kendinizi büyük ve telaşlı bir temponun içinde bulabilirsiniz. Doğumdan sonra bebeğinizin bakımına dair ilk yapacaklarınız beslenme ve bez değişimidir elbette. Ancak günler ilerleyip de bebeğinizin göbek bağı düşünce sizin için yepyeni bir konu belirir: Bebeğinizin ilk banyosu!

İlk etapta kulağa endişe verici gelebilir, kabul ediyoruz. Ancak unutmayın ki bebeğinin ilk banyosunu yaptıracak ilk ve tek anne siz değilsiniz ve bunun da üstesinden hakkıyla gelebilirsiniz. Tek yapmanız gereken yenidoğan bebek banyosu yaptırmanın inceliklerini doğru ve güvenilir kaynaklardan öğrenmek. Ayrıca bebek banyosu için özel olarak tasarlanan küvet aksesuarlarını ve yardımcı ürünleri temin etmek işinizi kolaylaştırabilir. 

Uzmanlar bebeğinizin ilk banyosunu yaptırmak için, olası enfeksiyon risklerini önlemek adına, göbek bağının düşmesini beklemenizi önerir. Bu ise ortalama bir iki haftaya tekabül eder. Bu süre zarfında bebeğinizin temizliğini silerek gerçekleştirebilirsiniz. Zaten mis gibi kokan bebeğinizi yıkamak ya da silmek bir anne olarak size garip gelebilir. Haklısınız, bebeğiniz gerçekten de harika bir ten ve kokuya sahip ancak elbette onun da bakıma ihtiyacı var. Bunun için yumuşak bir bezi önceden kaynattığınız ılık suyla ıslatarak bebeğinizin cildini narin hareketlerle silip ardından kurulayabilirsiniz. Bebeğinizi bu şekilde gün aşırı temizleyebilirsiniz.

bebek banyosu

İlk Bebek Banyosu Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin rutin bez değişimi ya da silme işlemini yaparken birden göbek bağının düşmüş olduğunu fark edebilirsiniz. İlk etapta içinizi bir endişe sarabilir, “Göbeğinde kanama olur mu?”, “Canı yanıyor mudur?” gibi sorularla kafanız karışabilir. Ancak kaygılanmayın, bu oldukça normal bir süreç. Eğer bebeğinizin göbeğinin düştüğü bölgede aktif kanamayı çağrıştıran parlak kırmızı bir kanama noktası görmüyorsanız endişelenmeyi bırakabilirsiniz. Bundan sonra artık bebeğinizin klasik bebek banyosu rutinine başlayabilirsiniz. Şimdi gelin, yenidoğan bebek banyosu için ayrıntılar neler, bunları sıralayalım:

  • Yenidoğan bebek banyosu yaptırmak için öncelikle banyo yaptıracağınız ortamın sıcaklığını ayarlamakla işe başlayabilirsiniz. Ortam ısısı için 26 derece idealdir. Suyun sıcaklığı ise vücut ısısında olmalıdır. Emin olmak için dirseğinizin iç kısmıyla kontrol edebilirsiniz. “Peki, ama yine de emin olamıyorum.” diyorsanız kendinizi hiç zorlamayın, bir banyo termometresi ile aklınızdaki soru işaretlerini dağıtabilirsiniz. 36.5-37 derece banyo suyu sıcaklığı bebeğinizi üşütmeden yıkamanız için uygundur.  
  • Banyo esnasında kapıları kapalı tutmaya, sık sık açıp kapamamaya özen gösterin, oluşacak esinti bebeğinizin ıslak vücudunda soğuk bir etki yaratabilir. 
  • Yenidoğan bebek banyosu için bebeğiniz ne çok aç ne de çok tok olmalıdır. Çok aç olması sürekli ağlamasına neden olur. Bu ise sizi telaşlandırıp elinizin ayağınıza dolanmasına sebep olabilir. Kanının tok olması ise banyo esnasındaki hareketlerden dolayı kusmasına yol açabilir. Bu bakımdan beslenmeden 1-1.5 saat sonrası yenidoğan bebek banyosu için idealdir.
  • Gerekli tüm malzemeleri hazırladığınızdan emin olmalısınız. Bunun için dipten tıkaçlı bir bebek küveti, banyo filesi, kova ve maşrapa kullanabilirsiniz. Bunların dışında havlusu, müslin örtüsü, şampuanı, losyonu ve giydireceğiniz kıyafetleri hazır olmalıdır.
  • Bebeğinizin ilk banyosunu yaptırmadan önce kaygı duyabilirsiniz. Zaten küçücük narin bedenini kucağınıza alırken bile tedirginlik duyarken banyo yaptırmak, sizin için büyük bir mesele haline gelebilir. Endişe etmeyin, olabildiğince sakin ve yumuşak hareketlerle ona temas etmeniz zaten bebeğinizin en çok mutluluk duyduğu şey. Tek farkı, bunu bu kez suyun içinde yapacak olmanız. Eğer yine de kaygılanıyorsanız, eşinizin ya da bir büyüğünüzün yanınızda durarak size destek olmasını isteyebilirsiniz.
  • Yenidoğan bebek banyosu yaptırırken bebeğinizi fileye yatırıp suyu nazik hareketlerle bebeğinizin bedenine dökebilirsiniz. Suyun cildine temas etmesi ile ürküp ağlamaya başlaması oldukça normaldir. Unutmayın ki, bebeğiniz için bu oldukça farklı bir ortam. Siz olabildiğince rahat olarak onun da sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
  • Yenidoğan bebek banyosunda bebeğinizin önce ön gövdesini, sonra ise sırtı ve başını yıkamalısınız. Bebeğinizin sırtını çevirirken elinizden kayıp düşeceği endişesini duyabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sakin kalıp kendinize güvenmek…
  • Bebeğinizin başını yıkarken bıngıldak denen yumuşak bölgeye dokunmaktan çekinmeyin. Her ne kadar temas ettiğinizde yumuşak bir doku duyumsasanız da, içindeki sert zarlar ve özel sıvı sayesinde bıngıldak, sandığınız kadar korunmasız bir bölge değildir.
  • Bebeğinizi banyo yaptırmadan önce kulağına su kaçmaması konusunda çok tembihlenmiş olabilirsiniz. Bu konuda elbette dikkatli olmakta fayda var; ancak dış kulakta yer alan yağlı salgılar suyun kulak içine kaçmasını önler.
  • Bebek yıkama işlemi sonrası bebeğinizi havludan önce bir muslin örtüye sararak kurulama işlemini bu örtüyle yapmanız havlunun ulaşamadığı ve yeterince kurulama sağlayamayacağı kulak içi, boyun, koltuk altı, parmak araları gibi bölgeleri iyi bir şekilde kurulamanıza yardımcı olur.
  • Banyo sonrası bebeğinizin hassas tenini bir bebek losyonu ya da bebek yağı ile masaj yaparak nemlendirebilirsiniz.
  • Bu rutini her gün yapabilirsiniz.

bebek banyosu

Bebek Banyosunda Yardımcı Ürünler Nelerdir?

Bebek banyo aksesuarları ilk etapta tedirgin edici görünen bebek banyo işlemini pratik bir şekilde yapmanıza yardımcı olur. Bu bakımdan alttan tıkaçlı bebek küveti ve filesi işinizi oldukça kolaylaştırır. File sayesinde bebeğinizi suya batmadan yıkamış olursunuz. Dilerseniz bu ürünleri küveti, kovası, maşrapası hatta süngeri ve filesi ile bebek banyo seti şeklinde satın alabilirsiniz. Bebeğinizin banyosundan sonra kurulamak amacıyla bir bebek havlusu kullanabilirsiniz. İlerleyen aylarda ise bir bebek bornoz sizin için çok daha pratik olabilir. Havlu ve bornoz seçiminde tamamen pamuk ya da bambu içerikli ürünler satın almaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin cildine uyumlu bir bebek şampuan da bebek bakım ürünleri arasında yer alır. Şampuan alırken zararlı kimyasallar içermemesine ve göz yakmayan formüllü olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin banyo haricinde temizliği için, narin cildinin pH dengesini gözeten bir bebek sabun kullanabilirsiniz. Bebeğinize bebek küvet oyuncakları alarak banyo rutinlerinizi keyifli bir hale getirebilirsiniz. 

Banyo yapmak ve suyla oynamak çoğu bebek ve çocuk için en eğlenceli anlardan biridir. Siz de bu süreçte tüm kaygılarınızı bir yana bırakarak bir daha geri gelmeyecek olan bu anların keyfini sürmeyi unutmayın.

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir