1 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Emzirme

Süt İzni Ne Kadar Sürer?

Aylarca süren tatlı bekleyişten sonra minik yavrunuzu kucağınıza aldınız. Bebeğinizle geçirdiğiniz özel zamanların ardından çalışan bir anne olarak kariyerinize devam etme kararı aldınız. Size ihtiyaç duyan bebeğinizi bırakmakla işe dönmek zorunda kalmanızın verdiği arada kalmışlık duygusuyla bundan sonraki sürecin nasıl devam edeceğine dair kaygılarınız olabilir. Anne sütünün mucizevi etkisi tartışılmaz. Minik yavrunuzu sütünüzle beslemenin önemini bilen biri olarak bebeğinizi bundan mahrum etmek istemiyorsunuz. Ama bebeğinizin bakımı ile emzirme rutinlerinizi nasıl düzenleyeceğinizi ve süreci nasıl devam ettireceğinizi de bilemiyor olabilirsiniz. Öyleyse tüm kaygılarınızı bir kenara bırakın, çalışan anneler için emzirme dönemini destekleyen süt izni düzenlemesinden yararlanabilirsiniz.

Süt İzni Nedir? 

Süt izni, doğum sonrası çalışan annelerin hem bebeklerinin beslenme ve emzirme süreçlerini devam ettirebilmelerini hem de çalışma hayatına adaptasyonunu artırabilmek için yapılan kanuni bir düzenlemedir. Emzirme izni ile hem bebeklerin anne sütü ile beslenme hakkı verilir hem de çalışan annelerin emzirmeyi bırakmadan iş hayatına dönebilmesine imkân tanınmış olur. İznin devreye girmesi için çalıştığınız kuruma bir dilekçe vermeniz gerekir. Dilekçede hangi saatlerde izinli sayılmak istediğinizi de belirtebilirsiniz. Kurum da size izni uygun bulduğuna dair bir belge sunar. Daha sonra işlemleriniz kesinleşir ve izniniz başlar. Emzirme iznini toplu kullanma durumu annelerin merak ettiği detaylardan biridir. İznin toplu kullanılması kurum ile anne arasındaki anlaşma dâhilinde yapılabilse de, düzenlemenin mantığına aykırı bir durumdur. Düzenlemenin asıl amacı anneler çalışma hayatına dönerken bebeklerinin de anne sütü ve şefkatinden eksik kalmamasıdır. Yani her iki tarafın da yararı gözetilerek yapılan bir düzenlemedir. Bu sebeple iznin toplu kullanılmaya çalışılması anne ve bebeğe hedeflenen faydayı sağlamayacaktır.

Süt İzni Ne Zaman Başlar? 

Doğum yapan ve iş hayatına dönmeyi planlayan annelerin en çok cevap aradıkları sorulardan biri “Emzirme izni nasıl kullanılır?” sorusudur. İznin nasıl kullanıldığına geçmeden önce dilerseniz “Süt izni ne zaman başlar ve ne zaman biter?” sorusuna cevap verelim. Doğumdan sonra memur ya da işçi pozisyonunda olan annelere 8 hafta süren bir doğum izni hakkı tanınır. Bu sürenin bitiminde emzirme izni devreye girer. “Süt izni ne zaman biter? sorusuna ise bebeğiniz bir yaşına geldikten sonra şeklinde cevap verebiliriz. “Süt izni kaç ay? sorusunun cevabı 12 aydır. Yani bebeğiniz bir yaşına bastığında izin süreniz de sona erer.

Emzirme izni yarı zamanlı çalışma durumlarında geçerli olmaz. Bu durum hem özel sektör çalışanı anneler için hem de kamu çalışanı olan anneler için aynı şekilde uygulanır. Ücretsiz izin alınması durumunda da bu haktan faydanılamaz. İzin süresi boyunca çalışan annenin hakları o süre içerisinde çalışıyormuş gibi saklı kalır. Kanunlar ile belirlenen bu hakkı işverenlerin onaylamaması mümkün değildir. Bu hakkın çalışan anneye verilmesi gerekir. Aksi durumda çalışan anneler hakkını arayabilir. İş sözleşmesini feshedebilir, hakkı bulunan tazminatları ve varsa başka haklarını da talep edebilir. İzin esnasında işten çıkarılma durumlarında da konu ile ilgili olarak hak arama yoluna gidilebilir. Zira emzirme izni, işten çıkarma ve fesih konusunda yeterli bir gerekçe değildir. 

Süt İzni Ne Kadar Sürer? 

Süt izni yönetmeliği işçi ve memur annelerde farklılık gösterir. Bu yüzden “Süt izni kaç saat?sorusuna iki farklı şekilde cevap vermemiz gerekir. Düzenlemeye göre özel sektör çalışanı olan annelere bir yıl boyunca her gün 1.5 saat izin hakkı tanınır. Anneler bu süreyi dilerse parça parça olarak kullanabilir. Günün hangi saatinde iznini değerlendireceğini belirleme hakkına da sahiptir. Memurlarda süt izni daha farklı bir düzenleme ile karşımıza çıkar. Memur süt izni özel sektör çalışanlarının iznine göre daha uzundur. 657 süt iznine göre memurlara ilk 6 ayda her gün üçer saatlik izin hakkı tanınır. Sonraki 6 ayda ise günde 1.5 saatlik izin süresi verilir. Öğretmenlerde süt izni okul idaresi ile öğretmenin anlaşması ile hazırlanan ders programı ile düzenlenir. Öğretmen süt izni planlanırken diğer öğretmenlerin ders programlarının ve düzenin aksatılmaması da gerekir. 

Emzirmenin ve anne sütünün devamlılığı için tüm gün içerisinde 1.5 ya da 3 saat siz ve bebeğiniz için yeterli gelmiyorsa var olan sütünüzü pompa, anne sütü sağma makinesi gibi emzirme ürünleri kullanarak sağabilirsiniz. Anne sütü saklama poşeti içerisinde serin ortamda muhafaza ederek evde olmadığınız zamanlarda beslenebilmesi için bebeğinize sütünüzü bırakabilirsiniz. Siz çalışırken bebeğiniz emme ihtiyacı hissedebilir. Yanınızda olmadığınız zamanlarda emme ihtiyacını giderebilmesi için emzik ve aksesuarlarından faydalanabilirsiniz.

Süt İzni Hesaplama Nasıl Yapılır?

Süt izni hesaplaması çeşitli programlar vasıtasıyla otomatik olarak yapılabilir. Ancak otomatik hesaplama yanlış sonuçlar verebilir. Çünkü izin hesaplaması duruma göre değişkenlik gösterebilir. Doğumun erken ya da geç gerçekleşmesi, kullanılmayan doğum izinlerinin olması gibi hususlar izin hesaplamasında değişikliğe neden olabilir. Bu sebeple en doğru ve kesin bilgiyi elde etmek için yasal mercilerden ya da avukatlardan destek alabilirsiniz.

Emzirme izni devletin yasal olarak size sunduğu özel bir haktır. Bebeğiniz için çok kıymetli olan sütünüzü, şefkat ve ilginizi ona sunabilmek için emzirme izni oldukça faydalı bir düzenlemedir. Bu konudaki yasal haklarınızı öğrenerek minik yavrunuzla geçireceğiniz anları artırabilirsiniz.

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir