Bebeğinizle olan tatlı ve heyecanlı yolculuğun artık sonuna geldiniz. Şimdi belki de çok daha heyecanlı bir bekleyiş içindesiniz. Çünkü 9 ay boyunca gözünüz gibi saklayıp koruduğunuz minik yavrunuzun güzel yüzünü görmeye, onu kucağınıza almanıza sayılı günler kaldı. Gebeliğinizde adım adım sona yaklaşırken hekiminizle doğum şeklinin ne olacağına dair bir konuşma yapmanız gerekebilir. Normal doğum, sezaryen doğum gibi doğum yöntemlerinin yanında suda doğum seçeneğinizin de olduğunu biliyor musunuz? Suda doğum nedir merak ediyorsanız, detaylara buyurun…
Suda Doğum Nedir?
Özel bir havuz içerisinde anne adayının normal doğum yaptığı suda doğum, alternatif doğum yöntemlerinden biridir. Geçmişi eskiye dayansa da diğer doğum tekniklerine kıyasla daha yeni uygulanmaya ve yaygınlaşmaya başlayan bir doğum seçeneği olduğunu söylemek mümkün. Bu yöntem ile doğum yapabilmeniz için bazı şartları taşımanız gerekir. Her anne ve gebelik için uygun olmayabilir. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz:
- Çoğul gebelik söz konusuysa
- Annede enfeksiyon ve sistemik hastalıklar varsa
- Erken doğum söz konusuysa
- Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) ve pre-eklampsi (gebelik zehirlenmesi) varsa
- Doğum anında bebekte oksijen azlığı ihtimali varsa
- Mekonyum (bebeğin ilk dışkısı) çıkışı söz konusuysa
- Bebekte gelişme geriliği varsa
- Bebeğin uygun olmayan pozisyonlarda gelme durumu varsa
- Vajinal kanama söz konusuysa
- Bebeğin doğum ağırlığı fazlaysa
- Annenin suyu erken geldiyse
- Bebek rahimde stres altındaysa
- Anne fazla kilolu ise
- Annenin pelvisi ile bebeğin başı uyumsuz ise
- Bebek eşi öndeyse
Saydığımız şartların dışında bu doğum şekli konusunda eğitim almış uzman bir ekip ve tüm koşulları sağlayan bir sağlık kurumunda bu yöntemle doğum yapabileceğinizi de hatırlatalım.
Suda Doğum Nasıl Yapılır?
Doğum yöntemlerini araştırırken suda doğum nasıl olur sorusu dikkatinizi çekmiş olabilir. Suda doğum yapmak için öncelikle özel bir küvet ya da havuz hazırlanır ve içerisine 37 derece sıcaklıkta su doldurulur. Suda normal doğum için yapılan hazırlıkların yanı sıra, doğumun tamamlanamama ihtimaline karşı diğer yöntemlere dair hazırlıklar da yapılır.
Doğum süreci boyunca anneye epidural anestezi ve suni sancı uygulaması yapılmaz. Ağrıları azaltmada sıcak suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanılır. Diğer yöntemlerde olduğu gibi bu teknikte de anne ve bebek monitör üzerinden dikkatle takip edilir. Doğum süreci esnasında havuzun içindeki suyun ısı takibinin sürekli yapılması önemlidir. Anne adayına bu doğum tekniği ile ilgili detaylı bilgi önceden verilmeli, doğru nefes alma konusunda bilgilendirilmelidir.
Doğumu gerçekleştirecek ekibin bu konuda donanımlı olması oldukça önemlidir. Bu uzman ekibin rehberliğinde ve hekimin yönergeleri doğrultusunda doğum suda gerçekleşir. Doğum sonrası anne normal doğum masasına alınarak kanaması kontrol edilir. Bebeğin ise muayene, bakım ve kontrolleri yapılır.
Suda Doğumun Faydaları Nelerdir?
Suda doğumun anne ve bebek sağlığı açısından pek çok faydası bulunur. Şimdi dilerseniz suda doğum faydalarını anne ve bebek açısından ayrı ayrı irdeleyelim.
Anne açısından suda doğum avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Doğumun gerçekleştiği özel havuza konan sıcak su, annenin ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Böylece daha az ağrılı bir doğum ve daha az endişeli bir anne ile doğum sürecindeki stres de azalmış olur.
- Bu yöntem endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Böylelikle doğum sırasında ağrının daha az hissedilmesi sonucu ağrı kesicilere duyulan gereksinim azalır. Ayrıca annenin ağrıyı az hissetmesi ile endişe ve stres oranı da düşer.
- Suyun kaldırma gücü ve ılık olması sayesinde doğum esnasında anne vücut ağırlığını hissetmez ve daha rahat hareket edebilir.
- Ilık suyun etkisiyle kan akış hızı artar, rahim kasılmaları etkin hale gelir.
- Bu yöntem bebeğin geçtiği kanalların yumuşamasına ve esnemesine yardımcı olur.
- Bu doğum metodu, vajinal bölgeye epizyotomi (kesi) uygulanma olasılığını düşürür.
- Doğum süresinin kısalmasına yardımcı olur.
Bu doğum yönteminin bebek açısından doğurduğu faydaları ise şöyle sıralayabiliriz:
- Bu yöntemin ilk faydasını söylemeden önce amniyon sıvısı nedir, sorusuna açıklık getirelim. Bebek dokuz ay boyunca anne karnında bir kese içerisinde yer alır. Bu kese amniyon kesesidir. Kese içerisinde amniyon sıvısı adı verilen bir sıvı bulunur. Başlangıçta annenin kanının sıvı bölümünden oluşan bu sıvı, daha sonra bebeğin hücreleri arasında bulunan sıvıdan meydana gelir. Daha sonraki aşamada ise bebeğiniz, 20. haftadan başlayıp doğuma kadar bu kese içerisindeki sıvıyı yutar, idrarını yapar. Bu bir döngü şeklinde devam eder. İşte, 9 ay boyunca sıvı içerisinde büyüyen bebeğiniz suda doğum sonrası da aslında yine tanıdığı bir ortama doğar. Yapılan araştırmalarda suda doğan bebeklerin diğer doğum yöntemleriyle doğan bebeklere nazaran daha az stresli doğduğu ve daha sakin bir biçimde dünyaya geldiği görülmüştür.
- Bebeğin esnek doğum kanalından geçişi kolay olmakta, doğumun kolaylaşması sayesinde bebekte doğum travmaları görülme riski düşmektedir.
- Bu yöntemle dünyaya gelen bebeklerin doğumdan sonra adaptasyonları daha kolay olmaktadır. Çünkü benzer bir ortama doğup sonra da annelerinin kucaklarına verilirler. Bu ise geçişleri kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Doğum zamanınız hızla yaklaşırken doğumunuzun nasıl olacağı konusundaki merakınız da giderek büyür. Uzman hekiminizin kontrolleri ve yönlendirmeleriyle suda doğum ihtimalinizi öğrenebilir ve bu konudaki soru işaretlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Unutmayın ki, hangi yöntemle olursa olsun en önemli olan şey, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanız…