Beslenmesine, bakımına özen gösterdiğiniz bebeğiniz için seçeceğiniz ürünlere de özen göstermeniz gerekir. Taşıma kolaylığı sağlayan ve bebeğinizin doğduğu ilk günden itibaren kullandığınız pusetler de bu ürünlerin başında gelir. Peki, puset nedir ve puset ne işe yarar? Bebeklerin güvenliği ve konforu için oldukça önemli olan bu gerece bebekler nasıl konulur? Ne zamana kadar kullanılabilir? İşte tüm bu sorularınıza cevap oluşturabilecek detaylı bir yazı hazırladık.
Puset Örtüsü Nedir, Ne İşe Yarar?
Ebeveynlerin yardımcısı olan pusetler bebekleri güvenle taşıyan seyahat araçlarıdır. Katlanabilir yapılarıyla işlevsellik gösteren bu ürünler ebeveynlere büyük kolaylık sağlar. Otomobillere, bebek arabalarına yerleştirilerek farklı alanlarda değerlendirilebilir. Sahip oldukları materyallerle bebeklerin hijyenini ve güvenliğini üst düzeyde tutar. Puset örtüsü ise, bebeklerin üzerini örterek onları korumayı amaçlayan bir örtüdür. Seyrek dokuma ile üretilir ve antibakteriyel özellik taşır. Böylelikle bebeğinizi çevreden gelebilecek mikroplara karşı korur ve nefes alabilen yapısı ile bebeklerin huzurlu uykularını bölmez. İşlevsel örtüleri kolayca yıkayabilirsiniz. Hızlı kuruma özellikleri sayesinde kısa sürede kullanılabilen örtüler bebeğinizi soğuktan, mikroplardan, rüzgardan, tozlardan, güneş ışınlarından korumayı amaçlar. Dışarı çıktığınızda bebeğinizi rahat uyutmak için de örtüden yararlanabilir, ona loş ortam yaratabilirsiniz.
Puset Minderi Nedir, Ne İşe Yarar?
Puset minderi ürünlerin içerisine yerleştirilen yumuşak bir minderdir. Bebeğinizin belini güvenle destekleyerek onun konforlu olmasını sağlayan puset içi minder, olası çarpmalara karşı da bebeğinizin sırtını korur. Bebeğinizi hem koruyan hem de destekleyen minderler, terletmeyen kumaşlardan üretilirken tıpkı örtüler gibi kolayca yıkanır ve kısa sürede kurur.
Puset Yağmurluğu Nedir, Ne İşe Yarar?
Bebeğinizi bebek arabasında taşırken her zaman hava günlük güneşlik olmayabilir. Yağmurlu, karlı, rüzgarlı günlerde de bebeğinizle seyahat etmek isteyebilirsiniz. Bu durumda puset yağmurluğu bebeğinizi korur. Yağmurluk, ürünün üzerinden geçirilen şeffaf örtüdür ve su geçirmez malzemeden üretilir. Şeffaf modeller bebeğinizi görmenizi sağlarken onun rüzgardan ve yağmurdan etkilenmesini de engeller.
Bebek Pusete Nasıl Konulur?
Bebeğinizin daha rahat yatmasını sağlayan bu ürünlere bebeğinizi yerleştirirken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Satın aldığınız modelin bebeğinizin yaşına uygun olması son derece önemlidir. Eğer yeni doğduğu zaman bir ürün temin edecekseniz doktorların önerisi olan düz zemin modelleri değerlendirmelisiniz.
Bebeğinizi ürün içerisine yerleştirirken vücudu destekleyen bir minderin olması gerekir. Eğer bebeğiniz çok küçükse desteklemek amacıyla uygun şekilde bir battaniye de kullanabilirsiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra gelişim aşamalarını doktorunuz ile birlikte takip ederek onun için uygun düzeneği kurabilirsiniz. Bebeğiniz oturmaya başladıktan sonra var olan pozisyonu değiştirerek oturur pozisyonda seyahat etmesini sağlayabilirsiniz. Henüz oturma aşamasında olmayan bebekler için yatar pozisyonda olan ve desteklenen bir model alınması gerekir.
Bebek pusete nasıl oturur? diye düşünüyorsanız bebeğinizi konforlu olacağı şekilde yerleştirmeniz yeterlidir. Oturabilen bebekler bu gerece çok daha kolay bir biçimde yerleştirilebilir. Ardından ürünlerin kenarında yer alan emniyet kemerlerini kullanmanız gerekir. Bebeğinizin bacak arasından, omzundan ve belinden geçirilen kemerler vasıtasıyla yerini sağlamlaştırmalısınız. Bu noktada kemerlerin çok sıkı olmamasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde bebeğiniz rahatsız olabilir.
Puset Ne Zamana Kadar Kullanılır?
Bebek puset modelleri işlevlerine göre farklılık gösterse de piyasada yer alan ürünler genellikle 0-13 kg ile 80-83 cm aralığında olan bebekleri taşıyabilir. Bu da yaklaşık olarak 15-18 aya tekabül eder. Bebeğiniz 80 santimetre uzunluğuna ve 13 kilogram ağırlığına ulaştıktan sonra en rahat pusetlere veda etmeniz gerekir. Tercih ettiğiniz ürünü aracınıza yerleştirerek bebeğinizin seyahat etmesini sağlayabilirsiniz. Fakat bir süre sonra bebeğiniz ürünlere sığmayacak kadar büyüyeceği için araç içi çocuk koltuğu temin etmeniz gerekir.
Bebek Puseti Arabaya Nasıl Bağlanır?
Puset modelleri arabaya bağlanarak bebeklerin konforla seyahat etmesini sağlar. Satın aldığınız modelde yer alan kullanma kılavuzunda ürünü araca nasıl yerleştireceğiniz yer alır. Ürünü arabaya bağlamak için araç koltuklarında bulunan isofix yuvalarından yararlanabilirsiniz. Ürünü isofix yuvalarına yerleştirerek ses çıkana kadar bastırmalı ve yerleştiğinden emin olduktan sonra bebeğinizi içerisine yerleştirmelisiniz. Puset önerileri listesindeki her model otomobillere yerleştirilmek için uyumlu olmayabilir. Satın almak istediğiniz modeli araçta da kullanmak istiyorsanız buna uygun bir model tercih etmelisiniz. Aksi takdirde ekstra bir bebek araç koltuğu almanız gerekir.
Puset Kaç Aylıkken Kullanılır?
Puset kullanımı doğumdan itibaren gerçekleşebilir. En iyi puset modelleri içerisinde farklı yaş ve gelişim dönemlerine uygun olan seçeneklere ulaşabilirsiniz. Doktorunuzla görüşerek bebeğiniz için en ideal modeli satın alabilirsiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra hastaneden evinize giderken bu ürünlerden yararlanarak bebeğinizi emniyetli bir şekilde taşıyabilirsiniz. Ürünlerde genellikle yaş sınırı yerine kilo sınırı yer alır. Bebeğinizin kilosuna ve boyuna göre bir bebek puseti seçebilirsiniz. Güvenli kullanım için bebeğinizin boy ve ağırlık limitini aşmamanız gerekir.
Pusette Bebek Uyutmak Zararlı mı?
Bu ürünler içerisinde bebek uyutmanın kanıtlanmış herhangi bir zararı bulunmaz. Fakat bu ürünleri gereğinden uzun kullanmak bebeklerin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Günde ortalama 5-6 saat boyunca bu gereçlerin içerisinde oturan veya yatan bebeklerde Konteyner Bebek Sendromu görülebilir. Uzun süre hareketsiz kalan bebeklerde boyun kaslarının sıkışması ile boyun eğriliği görülebileceği gibi kafa şekil bozuklukları da ortaya çıkabilir. Bu yüzden uzun süreli kullanımdan kaçınmanız bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.