Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Genel

Kolik Bebek Nedir?

Ağlama, yenidoğan bebeklerin en güçlü iletişim yöntemidir. Bebekler henüz kendi ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için ağlayarak ebeveynleriyle iletişime geçer. Bebeklerde ağlama sıklığı dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle doğumun ardından bebeklerde kasılma ve ağlama nöbetleri şeklinde görülen duruma “kolik” denir. Kolik bebek nedir sorusu, sağlıklı beslenmiş bebeklerde ağlamanın tekrar etmesi, durdurulamaması ve aşırı olması şeklinde cevaplanabilir. Görünürde bebeğin davranışlarını tetikleyecek herhangi bir etken bulunmaması, atakların genellikle akşam saatlerinde olması ebeveynleri zor durumda bırakır. Bebeklerin yaklaşık olarak %20’sinde görülen bu durum bir hastalık ya da hastalık belirtisi değildir. Yenidoğan bebeklerde genellikle ikinci veya üçüncü haftada ortaya çıkar. Atakların pik noktası 6. haftada olur, 12. haftadan önce ise gerileme göstermeye başlar. Kolik bebek ne demek, belirtileri nelerdir gibi birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kolik Bebek Belirtileri

Kolik bebek nasıl anlaşılır sorusu ebeveynlerin merak ettiği konulardan biridir.  Genellikle günün aynı saatlerinde meydana gelir. Yoğun olarak akşam saatlerinde ani bir şekilde ortaya çıkar. Bebeğiniz gülümserken bir anda ağlamaya başlayabilir. Ağlarken bir yandan da tekmeleme hareketi yapabilir. Bebeğiniz ağladığı sırada karnında şişme ve sertleşme olabilir. Bu ağlama ve ataklar ilk üç ay normal kabul edilir. Genel olarak kolik belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bebeğinizin ağlaması bittikten sonra telaş halinin devam etmesi
  • Ağlama krizlerinde sırtını yay gibi çekmesi
  • Ataklarının özellikle akşam saatlerinde olması
  • Yüzünde kızarma, ağız çevresinde soluklaşma gibi cilt renginde değişikler meydana gelmesi
  • Ellerini yumruk yapıp, kol ve bacaklarını savurması veya gergin tutması
  • Çığlığı andıran kolik bebek sesi
  • Uzun ağlama süresi

Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?

Kolik bebeğinizi bazı ufak detaylara dikkat ederek uyutabilirsiniz. Püf noktaları şöyle özetleyebiliriz:

  • Bebeğinizi loş bir ortamda uyutun.
  • Etrafta yüksek ses olmamasına dikkat edin.
  • Ninniler söyleyin, kolik bebek müziği ya da ritmik melodiler çalın.
  • Odasının ısısının çok sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edin.

Kolik Bebeğe Ne İyi Gelir?

Kolik bebeğiniz için doktorunuzun bilgisi dahilinde yapabileceğiniz bazı uygulamalar faydalı olabilir. Bunlardan birkaçı:

  • Bebeğinizi karınüstü yatırmak etkili bir yöntem olabilir. Bu pozisyon değişikliği kolik belirtilerinin oluşmasını engeller. Aynı zamanda bebeğinizin boyun ve omuz kaslarının gelişmesini sağlar. Ancak bu uygulamayı bebeğiniz uyanıkken ve gözlem altında yapmaya dikkat edin.
  • Bazı kolik bebekler kucağa alınmaya olumlu tepki verebilir. Kucağa alınma kolik belirtilerde de rahatlama sağlayabilir.
  • Bebeğinizin rahat bir şekilde hareket etmesine izin verin.
  • Beslenme sırasında bebeğinizi dik konumda tutmanız kolik şikayetlerini hafifletebilir.
  • Bebeğinizin kıyafet ve yatak örtülerini daha yumuşak kumaşlardan seçin.
  • Kolik bebeğinizi rahatlatmak için masaj yapabilirsiniz.

Kolik Bebek Zeki mi Olur?

Halk arasında bebeğin huzursuz olması ve sürekli ağlaması zeka göstergesi olarak algılansa da bu bilginin bilimsel olarak bir kanıtı yoktur.

Kolik Bebek Nasıl Anlaşılır?

Kolik bebek belirtileri şöyle sıralanabilir: Belirtilerinin gün içinde 3 saatten fazla sürmesi, haftanın 3 ya da daha fazla gününde meydana gelmesi, yaklaşık olarak 3 haftalık olduğunda şikayetlerin başlaması. Daha çok erkek çocuklarda görülen kolik sancılara, anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az rastlanır. Kolik ağlamaları, normal ağlamalardan farklıdır. Bebeğiniz yüksek sesle saatlerce ağlayabilir, sakinleşmesi zor olabilir. Ağlama nöbetleri genellikle öğleden sonraları ve akşam saatlerinde ortaya çıkar. Bebeğinizin yüzünde ağrılı bir ifade oluşur. Cilt renginde değişimler meydana gelir.

Kolik Bebek Nasıl Düzelir?

Kolik genellikle tedavi gerektirmeyen, kendi kendine geçen bir durumdur. Kolik bebek nasıl düzelir sorusu bebeğinizin hangi durumlarda rahatladığını gözlemleyip ona göre hareket ederek, şeklinde cevaplanabilir. Ancak her bebek üzerinde etkili olan bir yöntem yoktur. Bebeğinizi kucağınıza alıp dolaştırabilirsiniz. Kucağınızda sallayıp hafifçe kolik bebek masajı yapabilirsiniz. Arabasında gezdirebilir, ılık banyo yaptırarak bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Kolik Bebek Nasıl Sakinleşir?

Kolik bebeklerin çoğu ritmik olan sesleri sever. Kolik bebeğinizi sakinleştirmek için elektrik süpürgesi, tıraş makinesi, saç kurutma makinesi gibi aralıksız ses çıkaran cihazlardan yararlanabilirsiniz. Rahim içi sesleri ya da kolik bebek müzikleri dinletebilirsiniz. Su damlası, rüzgar, dalga, yağmur, uğultu gibi rahatlatıcı seslerden yararlanabilirsiniz. Söyleyeceğiniz ninniler, çaldığınız ritmik melodiler bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olabilir.

Kolik Bebek Anneleri Ne Yemeli?

Emziren bir anneyseniz yediklerinize çok dikkat etmelisiniz. Gaz yapan yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız. Lahana, brokoli, karnabahar, baharatlı yiyecekler, soğan, kuru fasulye, barbunya gibi gaz yapan gıdalardan uzak durmalısınız. Elma, armut, havuç, kereviz, pancar, kabak, patlıcan, mantar, yumurta, et, balık gibi ürünleri tüketebilirsiniz. Ihlamur, papatya çayları içebilirsiniz. Bu yiyecek ve içeceklerin gaz yapma ihtimalleri oldukça düşüktür. Rezene, kimyon, anason çaylarını tüketerek gaz giderici etkisinden yararlanabilirsiniz.

Bebeğin Kolik Olmaması İçin Ne Yapılmalı?

Bebeklerde kolik sancıların nedeni tam olarak belirlenememiştir. Bununla birlikte annenin beslenmesinde inek sütü, turunçgiller, karnabahar, brokoli, çikolata gibi besinler ile sigara ve kahve tüketiminin tetikleyici etken olduğu söylenebilir. Bu nedenle anne beslenmesinde birtakım kısıtlamalara gidilmesi önerilir. Anne sütünün hazmı çok daha kolay olduğu için bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ve doğru emzirme tekniği ile emzirilmesi son derece önemlidir. Annede ve diğer aile üyelerinde var olan endişe ve gerginliğin azaltılması da yarar sağlayabilir.

Kolik Bebek Ne Zaman Doktora Götürülmeli?

Sağlıklı bebekler ilk doğdukları andan itibaren ağlamaya başlar. Bu ağlamalar genellikle acıkma, bezlerinin kirlenmesi, ortam sıcaklığındaki değişimlere bağlı olarak değişir. Kolik olan bebeklerde ise ağlama daha uzun ve yoğun şekilde olur. Bazen gün boyu bile sürebilir. Kolik sağlık sorunu olmadığı için aslında tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Fıtık, idrar yolu iltihabı, orta kulak iltihabı, bağırsak düğümlenmesi gibi bazı rahatsızlıklar da bebeğin uzun süreli ağlamasına neden olabilir. Öncelikle bebeğinizde başka bir sorun olmadığından emin olmanız ve bunun için de doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktorunuz bebeğinizi muayene edip başka bir problem olmadığı sonucuna vardıktan sonra kolik bebek tedavisi için gaz sancısını hafifleten ilaçlar, damlalar ve diyet değişiklikleri önerebilir.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir