Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Yenidoğan Bebekler

Kolik Bebek Nedir? Sebepleri ve Çözüm Yolları

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra onun en önemli iletişim şekli ağlamaktır. Bezi kirlendiğinde, ilgiye ihtiyaç duyduğunda, canı yandığında, acıktığında kısacası ona göre işler yolunda gitmediğinde ağlayarak size sinyal verir. İhtiyacını giderdiğinizde ise normal şartlarda sakinleşir. Doğumdan sonra belki bir hafta on gününüz böyle geçmiş olabilir. Siz tam bu düzeni anlayıp bebeğinize ve yeni rutinlerinize adapte olmaya çalışırken birden bebeğinizin haddinden fazla sıklıkta ve şiddette ağlamaya başladığını fark edebilirsiniz. Durum buysa, bu aşamadan sonra çevreden de sıklıkla duyacağınız yeni bir kavramla tanışma olasılığınız yüksek: Kolik bebek

Şimdi gelin, “Kolik bebek nedir?” sorusuna cevap arayalım.

kolik bebek

Kolik Bebek Nedir?

Bebekler doğduklarında çeşitli sebeplerle sürekli ağlamaları normal karşılanır. Siz de buna programlı şekilde kendinizi doğum sonrası sürece adapte etmeye çalışırsınız. Ne sebeplerle ağlayabileceği, ona nasıl yardımcı olabileceğinizle ilgili konularda kendinizi hazırlarsınız. Ancak bebeğiniz herhangi sağlık sorunu yokken, belirli saatlerde şiddetli bir şekilde ağlıyorsa, bu anlarda onu teskin etme konusunda zorlanıyorsanız yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Bu belirtiler genellikle akla kolik bebek sancısını getirir. Bu kavramı ilk defa duyuyor olabilirsiniz.

“Bebeklerde kolik nedir ?” diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım: Kolik sancılar genellikle yenidoğan döneminden itibaren sıklıkla da 2. ve 3. haftadan sonra haftada yaklaşık 3 gün, genellikle akşam ve gece saatlerinde başlayan ve gün içerisinde 3 saat, bazen ise gün boyu sürebilen ağlama krizleri şeklinde kendini gösterir. Bu sancılar ve beraberinde gelen teskin edilemeyen ağlamalar, anne babalar için -özellikle de kolik bebek anneleri için- oldukça zor, yorucu ve yıpratıcı bir durumdur.

Yeni doğum yapmış bir anne olarak bebeğinize dingin bir ortamda maksimum ilgi, şefkat ve sevgiyi vermeyi hayal ederken kendinizi bir anda ne olduğunu çözemediğiniz bir durum içerisinde bulabilirsiniz. Lohusalığın verdiği duygu yoğunluğu ile sürekli ağlayan bebeğinizi nasıl sakinleştireceğinizi düşünürken karamsarlığa kapılabilirsiniz. Ona faydalı olamadığınızı, derdine çare bulamadığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Lohusalık döneminde duygulara yön vermek her ne kadar kolay olmasa da kendinizi bu düşüncelere fazla kaptırmamaya çalışın. Kolik sancıların sebebinin henüz bilinmediğini aklınızdan çıkarmayın ve hedef olarak kendinizi göstermeyin. Bu tür düşünceler sadece sizin motivasyonunuzu ve manevi direncinizi düşürür.

Bebeğinize her zaman faydalı olmak, onun iyiliği için uğraşmak istediğinize göre yapmanız gerekenler; bebeğinizin nasıl rahatlayabildiğini tespit etmeye çalışmak, manevi yönden kendinizi güçlü tutmaya çalışmak ve büyüklerinizden destek alıp bol bol dinlenmeye çalışmak olmalıdır. Zira kolik bebeklerde akşam ve gece saatlerinde başlayan ağlama krizleri sebebiyle genellikle uyku düzeni de olmaz. O uyuduğunda sizin de dinlenebiliyor olmanız hem bedeniniz hem de zihniniz için oldukça önemlidir.

Bebeklerde Kolik Nasıl Tespit Edilir? 

Yenidoğan bebeklerin her isteklerini ağlayarak bildirdiğini biliyoruz. Ancak kolik sancılardan doğan ağlamalar farklıdır. Bu konuda kafanız karışıksa, listemize bir göz atın. Sizin için kolik bebek belirtilerini derledik:

  • Kolik bebekler haftada ortalama 3 gün, genellikle akşam ve gece saatlerinde 3 saat boyunca, bazen ise tüm gece boyunca sakinleştirilemeyen ağlama nöbetleri yaşarlar. Bazen bez değişimi, beslenme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi sonrasında da sıkıntılarının geçmediğini gözleyebilirsiniz. 
  • Kolik sancı çeken bebekler genellikle dizlerini karınlarına çekerler, bazen de dizlerini düz bir şekilde gererler. Elleri ise yumruk şeklinde olabilir.
  • Uzun süren ağlamadan dolayı yüzleri kızarabilir.
  • Karınları şiş olabilir ve gaz sancısı çekiyor olabilirler. Beslenme kaynaklı gaz oluşumunun yanı sıra uzun süreli ağlama esnasında yuttukları hava da onlara gaz sancısı olarak geri döner.
  • Kolik bebekler emmek isterken, sancı dolayısıyla birden memeyi bırakabilir, sonrasında ise ağlamaya başlayabilirler.
  • Ağlarken kimi zaman sırtını gerebilirler.
  • Kolay kolay teskin edilemeyen, uzun süreli ve şiddetli bir ağlama söz konusudur.

kolik bebek

Bebeklerde Kolik Nasıl Geçer?

Bebeklerde kolik sancıları tamamen gidermenin bir yolu maalesef bulunmuyor. Ancak bazı metotlarla bebeğinizin sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Yorulduğunuz, karamsarlığa düştüğünüz zamanlarda “Kolik bebek ne zaman düzelir?” sorusuna cevap arayarak bu dönemin bir an önce sona ermesini isteyebilirsiniz. Ebeveyn olarak bunun bir süreç olduğunu ve genellikle 3-4 aylık, bazen de 6-7 aylık olunca bebeğinizin sıkıntılarının azalarak sona ereceğini unutmamanızda fayda var. Bu türden düşünceler, sizin bu zorlu süreçten kendinizden emin ve minimum yıpranmayla çıkmanıza yardımcı olur. Şimdi gelelim bebeğinizi rahatlatma yollarına… 

  • Bebeğinizi kucağınıza alabilir, gezdirebilirsiniz.
  • Arabayla gezintiye çıkabilirsiniz. Arabanın motorundan gelen sesler ve sallanma fayda sağlayabilir.
  • “Beyaz gürültü” denen fön makinesi, elektrikli süpürge sesi, çamaşır kurutma makinesi gibi sesleri kullanabilirsiniz.
  • Dijital ortamlardaki kolik bebek müziklerini deneyebilirsiniz.
  • Sallanmak bebeğinize iyi gelebilir.
  • Emzik kullanmanız sakinleşmesine yardımcı olabilir.
  • Emzirme esnasında ya da biberon ile beslerken bebeğinizin karnının hava ile dolmamasına dikkat edin. Anti kolik biberonları da deneyebilirsiniz.
  • Yağmur, dalga, damlama, rüzgâr gibi doğaya ait sesler de kolik bebek için müzik seçenekleri arasında yer alır. 
  • Ilık banyo yaptırarak, sırtını sıvazlayarak ve karnına masaj yaparak gaz sancılarının azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu esnada bebeğiniz gaz çıkarabilirse rahatlayacaktır.

Sıraladığımız bu yöntemler kesin çözüm değildir, ancak bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Şunu da unutmamakta fayda var: Bu yöntemleri deneyerek ilerlemeniz mantıklı olacaktır. Zira her bebeğin sakinleşmek için isteyeceği ve ihtiyaç duyacağı yöntemler farklılık gösterebilir.

Bu döneme gelinceye kadar pek çok zorlu aşamadan geçtiğinizi biliyoruz. Onların nasıl üstesinden geldiyseniz emin olun bu durumu aşmanız için de yeterli fiziki ve manevi güce sahipsiniz. Unutmayın, bu bir süreç, elinizden geleni yapın ve sadece sabredin. Emin olun, zamanı geldiğinde bebeğinizin sancıları da kendiliğinden son bulacak. 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir