Hamilelik, Hamilelik Belirltileri

İkinci Hamilelik Belirtileri

Mide bulantısı, baş dönmesi, koku hassasiyeti…  Adet döneminizde de gecikme var. Hemen bir gebelik testi ve işte müjdeli haber: İkinci bebeğinize hamilesiniz! Bildiğiniz, yakından tanıdığınız tatlı ve telaşlı bir süreç yine sizi bekliyor. Şimdi aklınızda ilk gebeliğiniz canlanıyor olmalı. Mide bulantılarınızın ne kadar sürdüğü, ne zaman başladığı, bebeğinizin kıpırtıları, kontrolleriniz, doğum anınız… Hepsi bir film şeridi gibi gözünüzün önünden geçiyor olmalı. Erken gebelik belirtileri genellikle aynı olsa da her gebelik kendine özgüdür. Sizin biricik oluşunuz gibi gebelik süreciniz de herkesten hatta ilk gebeliğinizden bile farklı olabilir. Öyleyse şimdi “İkinci gebelikte belirtiler aynı mıdır?, “İkinci gebelikte çatı muayenesi yapılır mı?, “İkinci hamilelik belirtileri nelerdir?” sorularınıza cevap arayalım. 

İkinci Gebelik Belirtileri Nelerdir? 

İkinci hamilelik belirtileri genel anlamda ilk gebeliğiniz ile benzerlik gösterir. Mide bulantısı, baş dönmesi, adet gecikmesi, yorgunluk, uyku hali, göğüslerde hassasiyet, idrara sık çıkma, ruh durumunda değişiklikler, kabızlık, aşerme, tiksinti duyma, burun tıkanıklığı, şişkinlik gibi belirtilerin çoğu yine ikinci gebelikte doğum belirtileri olarak karşınıza çıkabilir. İlk gebeliğinizden edindiğiniz tecrübeler sonucu bu belirtilere karşı tahammül seviyeniz ve dayanıklılığınızın arttığını fark edebilirsiniz. İkinci hamilelikte ilk gebeliğinizden farklı olarak deneyimleyeceğiniz farklı durumlar olabilir. Gelin şimdi bunları sıralayalım:

  • İkinci gebelikte karın ne zaman büyür?” sorusunun cevabı ile ilk farkı açıklayabiliriz. İlk gebeliğinizde karnınızın belirginleşmesi -kişiden kişiye göre değişmekle beraber- vakit alabilir. Karın kaslarınızdaki değişimler nedeniyle ikinci gebeliğinizde karnınız daha çabuk görünebilir.
  • İkinci gebelikte bebek hareketleri ne zaman hissedilir? sorusuna vereceğimiz cevap bir diğer farklılıktır. Bebeğinizin hareketlerini ilk gebeliğinizde sabırsızlıkla beklemiş olmalısınız. İlk gebelikte bebeğinizin kıpırtılarını ve tekmelerini 18. ve 22. haftalarda hissetmiş olabilirsiniz. İkinci gebelikte bebek hareketlerini gebeliğinizin 16. haftasından itibaren fark etmeye başlayabilirsiniz. Bunun sebebi tabii ki deneyimli olmanız. Bebeğinizin ilk kıpırtılarının nasıl olacağınız bildiğiniz için bu hareketlenmelere karşı duyarlı olmanız son derece normaldir. 
  • Doğuma hazırlık kasılmaları olan ve yalancı doğum sancısı olarak adlandırılan Braxton Hicks kasılmalarını ikinci gebeliğinizde daha erken hissedebilirsiniz.
  • İlk gebeliklerde göğüste hassasiyet daha fazla olabilir. İkinci hamileliklerde göğüslerde hassasiyet ve büyüme daha az oranda gözlenir.

İlk Gebelik ve İkinci Gebelik Arasındaki Farklar!

İlk gebelik ve ikinci gebelik arasındaki farklar her gebede farklı yaşanabilir. Çünkü bu özel süreç genel belirtileri ile beraber her vücutta farklı semptomlar ve şikâyetler yaratabilir. Gebelik ve doğum sürecinde neler yaşayacağını bilmek bazı annelerde kaygıya neden olurken bazı annelerde belirsizlikler ortadan kalktığı için tam tersi şekilde rahatlık yaratabilir. Gebelik ve doğum sürecini pozitif duygular ve sonuçlarla deneyimleyen anneler yeni sürece daha olumlu yaklaşırken, zorlu bir gebelik ve doğum yaşayan anneler bu yeni yolculuğa daha kaygılı bir ruh haliyle başlayabilir. 

Her gebelikte olmasa da birçoğunda ikinci doğum sürecinin ilkine göre çok daha kısa ve kolay olduğu gözlenir. Doğum sancılarını tanıyan bedeninizle ikinci doğumunuzda artık çok daha kontrollü ve bilinçli olacağınız için süreci yürütmeniz çok daha kolay hale gelebilir. Gerçek doğum sancılarını fark etmeniz, doğumun yaklaştığını hissetmeniz ve doğum anı neler yapmanız gerektiğini biliyor olmanız doğum sürecini daha rahat atlatmanıza yardımcı olabilir. İkinci gebelikte doğum zamanınız yaklaştıkça hekiminizin uygun gördüğü haftada çatı muayenesi yaptırmanız gerekebilir. İlk gebeliğinizde bu muayeneyi olsanız bile hekiminiz tekrar değerlendirmek isteyebilir. Tabii bunun için, ilk gebeliğinizin sezaryen ile gerçekleşmemiş olması gerektiğini de hatırlatalım.

İlk gebeliğinizde yüksek tansiyon, erken doğum, gebelik şekeri, lohusalık depresyonu, preeklampsi gibi sağlık sorunları yaşadıysanız ikinci gebeliğinizde bu konuda tetikte olmanız gerekebilir. Aynı sorunları yaşamayacak olsanız bile hekiminizin bu konuda tavsiye ve yönlendirmeleri mutlaka olacaktır. 

Son olarak gelelim alışveriş konusuna… İlk gebeliğinizde bir bebeğin nelere ihtiyacı olur, bebek odası nasıl hazırlanır, doğum çantasına neler konur gibi sorulara cevap ararken epey vakit geçirmiş olabilirsiniz. İkinci gebelik yaşayanlar bu konuda da deneyimli olacağı için alışveriş için geçen zaman, minimuma iner. Artık bir bebek mağazasına girdiğinizde bir hamilenin, yenidoğanın ve lohusanın nelere ihtiyacı olur bildiğiniz için çok kısa bir sürede alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

İkinci Hamilelik Ne Zaman Olmalı?

İlk bebeğini büyüten pek çok anne baba, kardeş planları yapar. Bunun için bazı ebeveynler ilk bebeğinin küçük yaşlarını tercih ederken bazı ebeveynler bebeğinin büyümesini beklemeyi tercih edebilir. Kardeş kararında maddi, manevi ve ailevi birçok neden etkili olabilir. Peki, tıbbi olarak ikinci hamilelik ne zaman olmalı? İkinci gebelik için yaşınızı kriter alabilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün sunduğu verilere göre iki doğum arasında 2 yıldan az bir sürenin olması gebeliğe bağlı olası risklerin artmasına neden olabilmektedir. Yine de bu konuda annenin sağlığı, yaşı, gebeliğin durumu gibi kişisel faktörlerin rolü çok daha büyüktür. Genel olarak uzmanlar 35 yaş altındaki kadınlar için iki doğum arasındaki sürenin minimum iki yıl olması yönünde hemfikirdirler. Eğer anne 35 yaşın üzerindeyse bu süreyi bir yıla çekmek gerekebilir. Çünkü 35 yaşından sonra kadınların gebe kalabilme ihtimallerinde düşüş meydana gelir.  

İlk bebeğinizden sonra ikinci yavrunuza hamilesiniz ve her yönüyle benzersiz bir süreç yine sizi bekliyor. Şimdi, acı tatlı anı ve deneyimleriyle ilk gebeliğiniz ve doğumunuzda neler yaşadığınızı bir kenara bırakın. Karnınızda sizi bekleyen yeni yolcunuzla yeni deneyimlerinize odaklanın, anın tadına varın!

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir