Tempolu geçen yorucu bir yılın sonunda hepimiz keyifli ve konforlu bir tatil ararız. Tenimizi ısıtan sıcacık bir rüzgâr, ılık deniz havası, serin akşam yürüyüşleri tüm yılın yorgunluğunu atmaya yeter. Peki ya hamileyseniz? Hamileyken tüm yıl hevesle beklediğiniz tatil günlerinden mahrum mu kalacaksınız? Cevabımız hayır. Yılın en güzel ve keyifli günlerini bu sefer bebeğinizle geçirmek hem size hem de gebelik sürecinize oldukça fayda sağlayabilir. Tabii hamilelikte yolculuk için engel oluşturacak herhangi bir özel durumunuz yoksa… Eminiz hamile tatili kelimelerini duymak dahi sizi heyecanlandırdı. O halde gelin şimdi “Hamilelikte yolculuk tehlikeli mi?”, “Hamilelikte uzun yolculuk nasıl olmalıdır?”, “Hamilelikte yolculuk hangi aylarda tehlikelidir?” sorularınıza cevap bulmaya çalışalım.
Hamilelikte Uzun Yolculuk Sakıncalı mı?
Hamilelikte yolculuk yapmak sizin için heyecan verici bir deneyim olabilir. Bebeğiniz henüz karnınızdayken onunla güzel bir yolculuk anısına sahip olmak, dinlendirici ve keyifli bir tatil yapmak kulağınıza hoş gelebilir. Gebelikte yolculuk ve tatil fikrini duymak bile sizi heyecanlandırmaya yeterken öncelikle bunun için gerekli kontrolleri ve tedbirleri sağlamanız gerektiğini belirtelim. Yolculuk sebebiniz ister bir zorunluluk isterse de tatil gibi keyfi bir neden olsun ilk olarak yapmanız gereken şey hekiminizi bu konuda bilgilendirmek. Gebelik takibinizi ve kontrollerinizi yapan hekiminiz sizin ve bebeğinizin bu seyahate uygun olup olmadığınız ya da hangi şartlar altından yolculuğa çıkabileceğiniz konusunda sizi aydınlatacaktır.
Hamilelikte uzun süre oturur pozisyonda kalmak tavsiye edilmeyen bir durumdur. Bu bakımdan uzun süreli yolculuklar gebelik döneminde sıkıntı doğurabilir. Yolculuk sizin için zorunluysa bol bol mola verip hareket etmeye, tuvalet ihtiyacınızı zamanında giderip mesane ve dolayısıyla rahminizi rahatlatmaya dikkat edin. Uzun mesafeli bir yolculuk yapacaksanız mümkün mertebe hava yolunu tercih edin. Hamileliğinizin 28. haftasına dek uçak yolculuğunuz için rapor temin etmenize gerek yoktur. Ancak bu haftadan sonra hekiminizin yolculuğa izin verdiğine dair bir rapor temin etmeniz gerekir.
Hamilelikte Yolculuk Neden Tehlikelidir?
Gebelikte yolculuk yapmak bazı durumlarda tehlike yaratabilir. Peki, “Hamilelikte yolculuk neden tehlikeli?”, hemen söyleyelim: Bazı gebeliklerde kanama, düşük, erken doğum gibi riskler olabilir. Böyle durumlarda hamilelikte yolculuk yasağı söz konusu olabilir ya da hekiminiz bazı şartlar altında yolculuk izni verebilir. Erken doğum riskiniz mevcutsa gebeliğinizin 30. haftasından sonra bulunduğunuz kentten uzaklaşmamaya özen göstermeniz oldukça önemlidir. Yolculuk yasağı olmasa bile hamilelikte yolculuk yapanların genel olarak dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Gelin şimdi bunları özetleyelim:
- Gideceğiniz bölgenin çok sıcak olmamasına özen gösterin. Fazla sıcak havalar ve doğrudan güneş altında kalmak sakıncalıdır. Baygınlık, sıvı kaybı, tansiyon sorunları ve ciltte lekelenme risklerine karşı serin bölgeleri tercih edin, güneş kremi ve şapka kullanmayı ihmal etmeyin. Günün sıcak saatlerinde dışarıda kalmamaya ve mümkün mertebe gölgede bulunmaya çalışın.
- Rahat giysiler giyin.
- Bol sıvı tüketmeye çalışın. Yanınızda küçük atıştırmalıklar bulundurun.
- Mümkünse yolculuk süresince sık sık mola verin. Molanın mümkün olmadığı durumlarda bacaklarınızı hareket ettirmeye çalışın. Uzun süre aynı pozisyonda olmak ve bacakların aşağıda kalması, kan dolaşımı için sorun yaratabilir.
- Emniyet kemerini karnınızın üzerinden değil, altından geçirerek kullanmaya özen gösterin.
- Sırtınızı ve belinizi küçük bir yastık ya da minderle desteklemeyi ihmal etmeyin.
- Gebelikte yolculuk için son tercihiniz otobüs olmalı. Çünkü otobüsler hareket edebilmeniz için size sınırlı bir ortam sunar. Bu bakımdan şahsi otomobil, uçak, tren ya da feribot gibi ulaşım araçları sizin için daha uygun olacaktır.
- 3-5 saati geçen uzun süreli yolculuklardan mümkün mertebe uzak durmaya çalışın.
- Gittiğiniz yerde tükettiğiniz sıvı ve gıdaların hijyenine dikkat edin. Her türlü ihtimali hesaba katarak bulunduğunuz yerde kolayca ulaşabileceğiniz bir sağlık kurumu olduğundan emin olun.
- 2-3 saatte bir mola vermeye özen gösterin. Bu molalarda minimum 10 dakikalık yürüyüşler yapmaya çalışın.
Hamileliğin Hangi Döneminde Yolculuk Yapılabilir?
Gebelikte yolculuk aslında her gebenin sağlık durumuna göre şekillense de zamanlama konusunda uzmanların hemfikir olduğu bazı hususlar mevcut. Şimdi gelin bu hususlara bir göz atalım:
- Yolculuk için gebeliğinizin 11. ile 36. haftaları arası en uygun zamandır. Bununla birlikte 32. haftadan sonra yorucu ve uzun yolculuklardan kaçınmanız oldukça önemlidir.
- 1 aylık hamilelikte yolculuk ve 2 aylık hamilelikte yolculuk kanama riski gibi nedenlerle uygun olmayabilir. Ayrıca ilk aylarda hamilelikte bulantı ve kusma, çabuk yorulma, halsizlik ve uyku hali gibi şikâyetler yolculuk esnasında sizi zorlayabilir. Bu bakımdan aklınızda “Hamilelikte ilk 3 ay yolculuk yapılır mı?” sorusu şekillenmeye başladıysa hemen cevap verelim: İlk üç ay mümkünse yolculuktan uzak durmaya çalışmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
- Gebeliğinizin son ayları da yolculuk için tehlikeli olabilir. Bu bakımdan muhtemel doğum zamanının oldukça yakın olduğu 8 aylık hamilelikte yolculuk da sizin için sakıncalı olabilir.
- Hamilelikte uzun yolculuk yapanların ilk tercihi uçakla seyahat. Uzun olmadığı müddetçe sizin için uçakla seyahat çok daha güvenilir ve konforludur. Tabii bunun için yine hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.
Gebelik anılarınıza yolculuk ve tatili de ekleyerek bu tatlı sürecin keyfini çıkarın. Hatta bununla da kalmayın. Hamileliğinizde biriktireceğiniz yolculuk ve tatil anılarından sonra sıradaki hayalinizi de kafanızda canlandırmaya başlayın. Bebeğinizle yapacağınız ilk tatil! O halde valizinizi ve bebekli yolculukların olmazsa olmazı bebek oto koltuğunu şimdiden hazırlayın.