Genel, Hamilelikte Sağlık

Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı

Hamilelik tahmin ettiğiniz gibi çok farklı ve benzersiz deneyimlerle dolu bir süreçtir. Bedeninizde minik bir kalbin attığını hissetmek, ilerleyen aylarda kıpırtılarını ve hatta hıçkırıklarını fark etmek benzersiz bir duygudur. Ancak her şeyde olduğu gibi hamilelikte de sadece güzellikler değil, zorluklar da süreci farklı ve anlamlı hale getirir. İlk aylarda bulantı ve kusmalarınız, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi; ilerleyen aylarda ise aldığınız kilolar ve büyüyen karnınızın yarattığı zorluklar da bu sürecin bir başka yüzüdür. Özellikle son aylarda artan kilolarınız sebebiyle yaşadığınız hamilelikte bel ağrısı sorunu da bu zorluklar arasındadır. Siz de hamileliğinizin son aylarındaysanız, benzer şikâyetlerden muzdaripseniz ve “Hamilelikte bel ağrısı olur mu?”, “Hamilelikte sırt ağrısı neden olur?” gibi sorulara yanıt arıyorsanız yazımız tam size göre! Hamilelikte sırt ağrısı ve bel ağrısına dair merak ettiğiniz ne varsa öğrenmek için yazımıza buyurun…

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur? 

Gebelikte sırt ağrısı ve bel ağrısı sıklıkla gözlenen bir sorundur. “Hamilelikte bel ağrısı normal mi? diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim, gebeliğin normal seyrinde yaşadığınız değişimler nedeniyle bel ağrılarınızın olması oldukça normaldir. Gebeliklerde %50 ile %70 oranında bu soruna rastlanır. “Hamilelikte bel ağrısı neden olur?” sorusunun ise birden fazla cevabı vardır. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Gebeliğin ilerleyen aylarında bebeğin büyümesiyle rahim de ağırlaşır. Vücudun ağırlık noktasının öne kaymasından dolayı vücudun duruşunda değişim yaşanır. Vücudun ön bölgesinde ağırlık olması geriye doğru pozisyon alarak durmanıza neden olabilir. Bu ise bel ağrılarına davetiye çıkarır.
  • Hamilelikte alınan kilolar gebelikte bel ağrısına neden olabilir. 
  • Gebelikte bazı hormonlar doğuma hazırlık amacıyla karnın alt bölgesinde bulunan bağların yumuşamasına ve leğen kemiği bölgesindeki eklemlerin de gevşemesine neden olur. Bu durum omurga dengesinin bozulmasına yol açabilir.
  • Stres de bel ağrılarınıza etki edebilir.
  • Vücudunuzun duruşunda bozukluk olması ve ayakta fazla kalmanız bel ağrılarınızı artırabilir.

Hamilelikte Sırt ve Bel Ağrısı Ne Zaman Başlar? 

Hamilelikte bel ağrısı ne zaman başlar? sorusuna çoğunlukla gebeliğin ortaları şeklinde cevap verebiliriz. Gebeliğin 5-7. aylarında yakınmalarınız başlayabilir. “Hamilelikte sırt ağrısı kaçıncı haftada başlar?” sorusuna ise ortalama olarak 12. hafta ile 28. hafta arası şeklinde cevap verebiliriz. Bu haftalar arasında sırt ağrılarınızda artış görülebilir. Hamilelikte sırt ağrılarının nedenleri bel ağrıları ile ortaklık gösterir. Artan kilolar ve buna bağlı olarak postürde yani duruşta yaşanan değişimler ve hormonlar sırt ağrılarına neden olur. “Hamilelikte sırt ağrısı doğum belirtisi mi? doğumu yaklaşan pek çok anne adayının cevap aradığı bir sorudur. Hamilelikte sırt ve bel ağrıları her ne kadar normal olsa da şiddetinin artması, ritmik şekilde seyreden kasık ağrılarının olması ve birdenbire şiddetli bir biçimde başlaması aklınıza doğumu getirmelidir. Erken doğum riskine karşı acilen hekiminize görünmeniz gerekebilir.

Gebelikte Sırt ve Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? 

Hamileliğinizin özellikle son zamanlarında sizi gittikçe zorlayan bel ve sırt ağrılarınız için “Hamilelikte bel ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor olabilirsiniz. “Hamilelikte bel ağrısı nasıl geçer? öğrenmek istiyorsanız önerilerimizi kısaca sizin için sıralayalım:

  • Topuklu ayakkabılardan uzak durun. Konforlu ve ayak sağlığını destekleyen modellere yönelin.
  • Egzersiz yapmayı deneyin. Sırt ve bel bölgesinde bulunan kaslarınızı güçlendirmeye çalışın.
  • Hamile yogası yapmak hem ağrılarınızı hafifletmeye hem de kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir.
  • Yerdeki bir şeye uzanmak için eğilmeyin. Bunun yerine dizlerinizin üzerine çömelmeyi deneyin.
  • Göbeğinizin altından sararak belinizi destekleyen medikal ürünler kullanabilirsiniz. 
  • Mümkün olduğunca istirahat etmeye çalışın. Uzanıp bir süre ayaklarınızı kaldırmanız bel ve sırt ağrılarınızı hafifletebilir.
  • Gebelikte sırt ağrısı yaşayanlar ve bel ağrısından muzdarip olanlar için fizyoterapi de etkili olabilecek bir yöntemler arasındadır.
  • Sıcak ya da soğuk uygulamalar yaparak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.
  • Hamilelikte sırtüstü yatmak hem bebeğiniz hem de sizin için önerilmez. Bunun yerine sol tarafınıza yatarak bebeğinizin sağlığını desteklerken bel ve sırt ağrılarınızı da azaltabilirsiniz.
  • Bacaklarınızın arasına veya karın bölgenizin altına bir yastık yerleştirmek bel ve sırt ağrılarınızı hafifletebilir.
  • Ağrılı bölgeye doğru şekilde yapılan masajlar fayda sağlayabilir.
  • Bel ve sırt ağrılarınız günlük hayatınızı etkiler hale gelirse, hamilelikte uyutmayan sırt ağrısına dönerse hekiminize danışarak uygun ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.
  • Gebelik sonrası, bel ve sırt ağrısına yönelik yakınmalar sona erer. Anca nadiren de olsa doğum sonrası bel ve sırt ağrılarınız devam edebilir. İlk ayların temposu ile geçmeyen bel ve sırt ağrılarınızı bir nebze olsun rahatlatabilmek için uygun bebek odası ürünleri kullanabilirsiniz. Bebeğinizi kolayca kaldırıp yatırmanıza imkân tanıyan anne yanı bir beşikle bebeğinizin bakımlarını ağrı ve zorluk yaşamadan kolayca yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra yine doğum sonrasında kullanabileceğiniz ana kucağı, bebek mama sandalyesi, salıncak gibi bebek ev içi ürünleri bebeğinizi kucağınızda tutma konusunda zorlandığınız zamanlarda size yardımcı olabilir.

Hamilelikte Bel Ağrısı Cinsiyet Belirler Mi?

Hamilelikte sırt ağrısı cinsiyet hakkında herhangi bir ipucu vermez. Gebelik döneminde yaşanan bel ve sırt ağrıları; annenin ve bebeğin kilo alımı, hormonlar, vücuttaki ağırlık noktasının değişmesi gibi nedenlerle ilgilidir. Bebeğin kız ya da erkek oluşu ile alakalı herhangi bir bağlantısı yoktur. 

Bel ve sırt ağrıları bebeğinizle yürüdüğünüz bu benzersiz yolculuğun zorluklarından biridir. Yaşadığınız ağrılar her ne kadar sizi zorlasa da tüm bunların minik yavrunuzun büyüyen bedeni ile ilgili olduğunu düşündüğünüzde durum çok daha sevimli bir hal alır. Yine de ağrılarınızın günlük hayatınızı etkilemesine ve sizi zorlamasına izin vermeden gerekli önlemlerinizi almayı ihmal etmeyin. 

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir