Haftalara Göre Gebelik, Hamilelik, Hamilelik Belirltileri, Hamilelik Psikolojisi, Hamilelikte Sağlık

Hamilelik Sürecinde Sizi Neler Bekliyor: Hamilelikle İlgili Doğru Bilinen 5 Yanlış

Hamilelik, birbiri ardına pek çok radikal değişimin yaşandığı mucizevi bir süreçtir. Bu değişimler elbette dokuz ay boyunca doğrudan sizin bedeninizde yaşanır. Fiziksel değişimin ötesinde hayatınıza dâhil olacak minik bireyin düşüncesi ile birlikte hayatınız değişmeye başlar. Büyüyen bebeğiniz ve karnınızla beraber ona dair planlarınız, umutlarınız, beklentileriniz ve ebeveynlik süreciyle ilgili meraklarınız da büyümeye başlar.  Hafta hafta gebelik sürecinde bir anne adayı olarak sizi pek çok değişim bekler. Hamileliğe adaptasyon, sık görülen şikâyetler, her ay bebeğiniz ve bedeninizde görülen değişimler, gebelikte beslenme, kilo alımı ve genel olarak dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili kafanızı pek çok konu meşgul edebilir. Hafta hafta gebelik takibi yaparak bedeninizdeki ve bebeğinizdeki değişimlere dair en ufak ayrıntıları öğrenebilir, araştırmacı ruhunuzu canlandırarak bilinçli bir hamilelik süreci deneyimleyebilirsiniz. İşte bu yazıyı da tam olarak bu sebeple sizin için hazırladık.

Hafta Hafta Gebelik: Hamilelik Süreci Nasıl Gelişir?

Dokuz aylık gebelik süreci, sperm hücresinin fallop tüplerinde bulunan yumurta hücresi ile buluşması ve bu buluşma sonrasında zigotun oluşmasıyla başlar. Zigot, rahme gelip tutunduktan sonra ilerleyen dönemde embriyoya dönüşür. Hafta hafta gebelikte dokuzuncu haftaya gelindiğinde ise embriyo, artık fetüs ismini alır. Bundan sonraki süreçte hafta hafta gebelikte fetüs oldukça hızlı bir şekilde büyüyüp gelişerek kendini dış dünyaya hazırlar. Normal koşullarda ortalama 38 ile 40 hafta arasında bebeğiniz size ve yeni dünyasına “merhaba” der.

hafta hafta gebelik

Hamilelik Sürecinde Sizi Neler Bekliyor?

Hafta hafta gebelik süreci boyunca sizi fiziksel ve ruhsal pek çok değişim bekler. Hamileliğin ilk haftası denilince akla döllenme sonrası ilk hafta gelse de, doğru olan son adet döngüsünün başladığı haftadır. Gebelikte ilk gün, son adet kanamanızın ilk günü olarak kabul edilir. Esasında yumurtlama ve döllenme meydana gelmemiştir. Döllenmeden sonraki bir hafta, gebeliğin üçüncü haftasına denk gelir. Bu dönemde mide bulantısı, idrara sık çıkma isteği, uyku hali ve yorgunluk hissi, ruhsal değişimler, göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler görülebilir. Bunları yaşıyorsanız, endişelenmeyin, yalnız değilsiniz. Pek çok anne adayı gebeliğinin ilk aylarında bu tür sorunlar yaşar. Unutmayın, minik bebeğiniz sadece size alışmaya çalışıyor. İhtiyacınız olan tek şey biraz sabır ve beklemek. Çünkü ilk aylarda sıklıkla yaşadığınız mide bulantısı, kusma, yorgunluk ve uyku hali; gebeliğinizin ikinci üç aylık periyodu anlamına gelen ikinci trimesterde genellikle kaybolur. Artık hafta hafta gebelikte bebeğinizin hızlı büyüme evrelerine tanıklık etmeye başlarsınız. Semptomların azalmasıyla ikinci trimesterde çok daha keyifli bir süreç sizi bekler. 

İkinci trimesterde bebeğinizin minik bedeninin büyümesiyle orantılı olarak sizin de karın bölgeniz belirginleşmeye başlar. Bu dönemde bebeğinize artık nasıl hitap edeceğinize karar verebilirsiniz; çünkü cinsiyetini öğreneceğiniz o heyecan dolu an geldi. Göbeğiniz, bacaklarınız ve göğüslerinizin renginde koyulaşma ve vücudunuzda tüylenmeler görebilirsiniz. Endişelenmeyin, hepsi gebelik süreci sonrasında kaybolacak. Zaten bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra muhtemelen bunlar aklınıza bile gelmeyecek.  Bebeğimin hareketlerini ne zaman hissedeceğim diye düşünüyor olabilirsiniz. Hatta bunun için sessiz ortamlar yaratıp onunla konuşuyor bile olabilirsiniz. O zaman güzel haber gelsin: Bebeğiniz bu dönemde hafif tekmeler ve yumruklarla kapınızı çalıp size varlığını hissettirebilir. 

Hafta hafta gebelik sürecinde rahminiz büyüdükçe vücudunuzdaki ağırlık odağı değiştiğinden kalçanız ve kasıklarınızda sızı ve ağrılar hissedebilirsiniz. Hafta hafta gebelik ilerlerken, bebeğinize dair hazırlıklar yapmaya başlayabilirsiniz. Gebeliğinizin ilerleyen dönemleri bu hazırlıkları yürütmek için çok uygun olmayabilir. Eminiz ki bu hazırlıkları yapmak için siz de çoktan hazırsınız. Bebek odası ile işe başlayabilirsiniz. Bebek odası mobilyaları, duvar süslemeleri, oyuncaklar konusunda seçim yapabilir; kamera ve telsiz gibi güvenlik gereçlerini araştırmaya başlayabilirsiniz. İleriye dönük dönemler için de eksikliklerinizi erkenden tamamlamak isterseniz, ilk etapta bir ana kucağı, sonrasında ise bir mama sandalyesi olmazsa olmazdır.

Gebeliğinizin son üç ayı olan üçüncü trimesterde; vücudunuzda şişlikler, bel ağrıları ve nefes darlığı sorunları artabilir. Hafta hafta gebelik sürecinizde sekizinci aya geldiğinizde göğsünüzden bir sıvı gelebilir. Endişe etmeyin, vücudunuz minik bebeğiniz için süt hazırlıkları yapıyor. Bebeğinizdeki ve bedeninizdeki kilo artışıyla beraber sırt ağrılarınız artabilir. Yine rahmin büyümesi ve yaptığı baskı sebebiyle idrara çıkma sıklığınız artabilir. Ağrılar, sık tuvalet ihtiyacı ve ruhsal değişimler sebebiyle uyku sorunlarınız olabilir. Hafta hafta gebelik ilerledikçe, doğum süreci yaklaşır ve yalancı sancı denilen sancılar yaşayabilirsiniz. Gerçek doğum sancınız ise çok daha kuvvetli ve sık aralıklarla size güzel yolculuğunuzun bitmekte olduğunun sinyallerini verecektir.

hafta hafta gebelik

Hamilelik Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamilelik sürecinde anne adaylarının belki de en çok dikkat ettikleri konu gebelikte beslenmedir. Bebeklerinin gelişimi için gereken tüm besin gruplarının içinde olduğu bir hamilelikte beslenme listesi, beslenme konusundaki kafa karışıklıklarını gidermeye yardımcı olabilir. Bu konuda bir uzman hekimden destek alabilirsiniz. Hafta hafta gebelik süreciniz ilerlerken dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Sağlıklı bir gebelik için bu dönemde doğal ve sağlıklı besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. 
  • Normal ağırlığa sahip hamileler için gebelikte ortalama 11-13 kilo alımı normal kabul edilir. Bu parametreler çok zayıf ya da kilolu olmanız durumunda değişebilir. Hafta hafta gebelik süreciniz boyunca bu ortalamalar içinde kilo almanız, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmenize yardımcı olabilir. 
  • Gebelikte bol su tüketimi oldukça önemlidir.
  • Hafta hafta gebelik sürecinde yapacağınız hafif egzersizler, gebeliğinizin ve doğumunuzun daha rahat geçmesine fayda sağlayabilir. Ağır egzersizlerden ise uzak durmanız tavsiye edilir.
  • Gebelikte tatil yapacaksanız, güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Bu hassas dönemde uzun süre oturmanız önerilmez. Eğer masabaşı iş yapıyorsanız, iki saat arayla hareket etmeye özen göstermeniz önem taşır. Aynı şekilde uzun süreli yolculuklar da, gebeliğinizin ilerleyen aylarında dikkat etmeniz gereken bir konudur.
  • Hamilelikte ilaç kullanımına dikkat edilmeli, gereken durumlarda mutlaka hekime danışılmalıdır.

Hamilelikle İlgili Doğru Bilinen 5 Yanlış!

Hafta hafta gebelik yolculuğunuzda özellikle çevreden duyduğunuz bazı bilgiler kafanızı karıştırabilir. Kafanızı karıştıran konularda doğru bilgiye ulaşmak için bir uzman hekime danışabilir veya güvenilir kaynaklardan bilgi alabilirsiniz. Bu süreçte doğru bilindiği sanılan ve kafa karışıklığına sebep olan bazı konuları sizin için beş madde halinde sıraladık:

  • Hamileler iki canlıdır, bu yüzden iki kişilik yemek yenmelidir.

         Hamilelikte beslenme konusunda iki kişilik yemek tüketilmesi yönündeki inanış, gerçeği yansıtmaz. Bu                   durum, fazla kilo alımına neden olabilir.

  • Bulantı çoksa bebek saçlıdır.

          Hamilelik döneminde bulantısı çok olan gebeler için bebeğin saçlı doğacağı iddiası doğru değildir. Gebeliğin                ilerleyen haftalarında, bebeğin mide ve diyaframa yaptığı baskı sonucu ve yeme alışkanlıkları sebebiyle mide                şikayetleri görülebilir.

  • Hamilelikte saç boyatılmaz.

          Hamilelik, sanıldığının aksine saç boyatılmasına engel değildir. Gebeliğin 12. haftasından sonra saçlarınızı                    boyatmanızda bir sakınca yoktur.

  • Hamilelerin X-Ray cihazlarından geçmesi bebeğe zarar verir.

          X-Ray cihazlarının yaydığı ışın, röntgen ışını olmadığı için bebeğe zarar vermez.

  • Hamilelik sürecinde, anne adayının canının çektiği gıdayı tüketmemesi, bebekte uzuv eksikliğine neden olur.

          Bu inanış gerçeği yansıtmaz. Gebelikte beslenme ile ilgili altın kural, sağlıklı gıdalarla dengeli bir biçimde beslenmektir.

Dünyanın belki de bu en mucizevi yolculuğunu, hamileliğinizi mutlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürmeniz, hem manen hem de bedenen kendinize dikkat etmenizle mümkündür. Doğru ve organik gıdalarla beslenip mutluluk duyduğunuz aktivitelerle meşgul olarak hem ruhunuzu hem bedeninizi doyurduğunuzda emin olun, bebeğiniz de sizin mutluluğunuzdan payını alacaktır.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir