Genel, Hamilelikte Beslenme, Hamilelikte Sağlık, Hamilelikte Testler

Gebelik Şekeri Nedir?

Karnınızın içindeki korunaklı dünyasında yaşayan minik yavrunuz tekmeleri, yumrukları, hıçkırıkları ile size kendisini duyursa da sağlığı hakkında her zaman emin olmak istersiniz. Bunun için hekim kontrolleri oldukça önemlidir. 

Kontroller, sizin için adeta bir kavuşma günü gibidir. Ultrasonda bebeğinizin minik ellerini, yüzünü ve bedenini görmek, kalp atışlarını duymak dünyalara bedeldir. Her ay iple çektiğiniz bu özel ve heyecanlı günlerde hem bebeğinizi görmüş hem de sağlığı ile ilgili bilgi almış olursunuz. Ayrıca gebeliğinizin seyri ve yaptırmanız gereken tahlil ve tetkikler hakkında da hekiminizden gerekli bilgileri edinirsiniz. Bu dönemde test edilen en önemli noktalardan biri gestasyonel diyabet de denilen gebelik şekeridir. Sizin de bu testi yaptırma zamanınız geldi ve ne demek olduğunu merak ediyorsanız detaylar yazımızda…

Gebelik Şekeri Nedir?

Gebelik şekeri, hamilelik esnasında görülen diyabet hastalığıdır. Hamilelik öncesinde diyabet tanısı konulmayan hastaların gebelik esnasında yaşadığı bir sağlık sorunudur. Peki, daha önce görülmeyen bu rahatsızlık neden gebelik döneminde ortaya çıkar? Bu konuda da başrolde yine hormonlarınız var. Gebeliğiniz esnasında vücudunuz tarafından salgılanan hormonlar kanınızdaki şeker değerinin yükselmesine neden olur. Tam da bu noktada iyi bir haberimiz var: Bu sağlık sorunu tamamen gebelikle ilgi olarak geliştiği için geçici bir durum. Doğum yaptıktan sonra şekeriniz de büyük bir ihtimalle normale dönecektir. Elbette siz yine de tedbiri elden bırakmayın; zira uzmanlar gebelik sürecinde şeker tanısı alan kişilerin ilerleyen yaşlarda da şeker hastalığına yakalanma riskinin olabileceğini söylüyor. Eğer gebelik öncesinde şeker hastalığınız zaten varsa gebelik sonrasında da dikkatli olmanızda fayda var. Şunu da ekleyelim, gebelik şekeriniz olması durumunda bebeğinizin diyabet hastası olarak doğma olasılığı da bulunmuyor.

Bazı durumlar gebelik şekerinin görülme ihtimalini artırabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Gebelikte ilerlemiş yaş
  • Ölü doğum yapmış olmak, anomalili bebek doğurmuş olmak, birden çok düşük yapmış olmak, 4000 gr’ın üzerinde iri bebek doğurmuş olmak
  • Ailede diyabet öyküsünün olması
  • Daha önceki hamileliklerde gebelik şekeri öyküsü olanlar
  • Polikistik over hastalığının olması
  • Fazla kiloya sahip olmak
  • Hipertansiyon öyküsünün olması

Hamilelikte Şeker Belirtileri Nelerdir? 

Hamilelikte şeker belirtilerine genellikle rastlanmaz. Ancak görülmesi muhtemel gebelik şekeri belirtilerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Bulantı
  • Çok su içme isteği
  • İdrara sık çıkma
  • İdrar yolu enfeksiyonu görülmesi ve tekrarlaması
  • Tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar 
  • İdrarda şeker görülmesi
  • Amniyon sıvısında artış
  • Halsizlik gebelikte şeker belirtileri arasında yer alır.

Gebelikte şeker görülmesi ve değerlerin yüksek seyretmesi anne ve bebekte bazı sorunların gelişmesine neden olabilir. Anne açısından; yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, doğum sonrası rahim kendini toparlayamaması gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. İlerleyen zamanlarda ise annenin şeker hastalığına yakalanma riskini artırabilir. Gebelik şekeri bebek açısından; yetersiz akciğer gelişimine bağlı solunum güçlükleri, sarılık, fazla ya düşük doğum ağırlığı, erken doğum, kan şekerinde düşüklük gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bebeğin doğuştan diyabetik olma olasılığı görülmese de ilerleyen dönemlerde obezite ve diyabete yakalanma riskinde artış söz konusudur.

Hamilelikte Şeker Kaç Olmalı?

Eğer risk grubunda değilseniz hekiminiz kontrol için gebeliğinizin altıncı ayından sonrasını bekler. Bir başka deyişle hamileliğinizin 24-28. haftalarında hekiminiz test önerisinde bulunabilir. Gebelik şekeri testi glukoz ya da şeker yükleme testi olarak da isimlendirilir. Bu testten anne adayına 50 gr şeker içirilir ve bir saat sonra kandaki şeker oranına bakılır. Kanda şekerin 140 mg/dl altında olduğu tespit edilirse gebelik şekeri olmadığına kanaat getirilir. 140 mg/dl’den yüksek olması durumunda tekrar şeker yüklemesi yapılır. Bu kez 3 saat 100 gr şeklinde işlem tekrar uygulanır. Test sonucunda anne adayında gestasyonel diyabet olup olmadığı kesin olarak tespit edilebilir. 

Gebelik şekeri özellikle risk altında olan anne adayları için oldukça önemlidir. Hamilelikte şeker kaç olursa tehlikelidir sorusunu da gündeme gelir. Bunun dışında sizin açınızdan her şey yolunda gözükse de hamilelikte şeker kaç olmalı diye merak ediyor olabilirsiniz. Gebelikte şeker kaç olmalı sorusuna şöyle açıklık getirebiliriz: Hamilelikte açlık kan şekerinizin 90 mg/dl değerinin altında olması gerekir. Tokluk kan şekerinizin ise 120 mg/dl’den düşük olması beklenir. Diyabet teşhisi için yapılan HbA1C test değerinin ise %6’dan düşük seyretmesi gerekir.

Gestasyonel diyabet tespit edildiyse bazı hususlara dikkat ederek riskleri en aza indirmeniz ve gebeliği konfor ve sağlıkla tamamlayabilmeniz mümkün. Şimdi gelin gebelik şekeri tanısı almanız durumunda nelere dikkat etmeniz gerekir bunlardan bahsedelim:

  • Gestasyonel diyabet teşhisi konması durumunda hamilelikte beslenme çok daha önemli bir hale gelir. Diyetisyen ve endokrinoloji uzmanının belirlediği bir beslenme düzeni ile şeker takibiniz yapılmalıdır. Hekiminiz gerekli görürse insülin tedavisi de uygulanması gerekebilir.
  • Gebelik döneminde kabızlık oldukça sık rastlanan bir sorundur. Hekiminiz beslenme programınızı belirlerlen bunu dikkate alacaktır. Yüksek oranda şeker içeren laksatif kullanımından uzak durulmalıdır. Laksatifler bağırsak hareketlerini etkileyen, dışkı ve sıvı miktarını etkileten uyarıcılardır.
  • Öğün sayısını ve öğün aralarını iyi bir şekilde dengelemeniz gerekir. Olabildiğinde güne yayarak beslenmek gestasyonel diyabet açısından son derece önem taşır. 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenme düzeninizi oluşturabilirsiniz.
  • Tatlandırıcı bulunan gıdalardan uzak durmalısınız. Ambalaj üzerinde diyabet açısından güvenilir olduğuna dair ibare bulunsa da bu gıdalara yine şüpheyle yaklaşmalısınız. 

Gestasyonel diyabet, gebelik süreciniz ve bebeğinize olan olası etkileri düşündüğünüzde dikkate almanız gereken bir sağlık sorunudur. Yine de bu dönemde morale ne kadar ihtiyacınız olduğunu göz ardı etmeyin. İyi ve dengeli bir beslenme programı ile çözümü olan bu sağlık sorununu sorun olmaktan çıkarıp gebeliğinizi keyifle geçirmeye devam edebilirsiniz. 

 

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir