Hamilelik, Hamilelik Belirltileri

Erken Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik bir kadın olarak yaşadığınız belki de en güzel ve anlamlı yolculuktur. Bedeninizdeki minik canı, kendi kanınızla ve kalbinizle beslemenin, sevginizle onu hissetmenin şimdiye kadar duyumsadığınız en yoğun duygu ve deneyimler olduğuna eminiz. Bu yolculuğa çıkmadan önce vücudunuzda hissettiğiniz bazı değişimler, minik yol arkadaşınızın sizinle olduğunun ilk ipuçlarını vermiş olabilir. Daha önce deneyimlemediğiniz fiziki değişimler yaşadığınızı hissedebilir, duygu durumunuzda farklılıklar gözleyebilirsiniz. Bu hissettikleriniz erken gebelik belirtileri olarak adlandırılır. Erken gebelik nedir, belirtileri nelerdir diye merak ediyorsanız hepsi ve daha fazlası detaylarıyla yazımızda…

Erken Gebelik Nedir? 

Yumurtanın sperm tarafından döllenmesinin ardından yaşanan ilk haftalara “erken gebelik” denir. Erken hamilelik döneminde vücuttaki radikal değişime paralel olarak bazı farklılıklar yaşanabilir. Buna erken hamilelik belirtileri diyebiliriz. Gebelikteki en büyük değişimlerden biri olan hormonal değişimler vücutta pek çok semptom görülmesine neden olabilir. Bazı anne adayları bu değişimlerin birçoğunu yaşar ve bu değişimler günlük hayatlarını etkileyebilir. Kimi anne adaylarında ise yalnızca birkaçı görülür ve bu dönemi çok daha konforlu geçirebilirler.

Erken Gebelik Belirtileri Nelerdir? 

Gebelik takibi için hekimler son adet tarihinizi temel alır. SAT adı da verilen bu tarihte aslında teknik olarak gebelik süreciniz başlamış olmaz.  Bu anlamda gebeliğin başlangıcı, sanıldığı gibi yumurtanın döllenmesinden sonraki hafta değildir. Adet sürecindeki farklılıklardan dolayı kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama iki ya da üç hafta sonra döllenmenin gerçekleşmesiyle gerçek anlamda gebeliğiniz başlamış olur. Bu aşamadan sonra vücudunuzda değişimler de baş göstermeye başlar. Erken gebelik belirtileri denilen bu semptomlar arasında en belirgin ve net fikir verecek değişim, adet gecikmesidir. Bunun dışında sık idrara çıkma, uyku isteği, mide bulantısı, şişkinlik, kusma gibi şikâyetler de erken gebelik belirtileri arasında yer alır. Şimdi gelin, en erken gebelik belirtilerini daha detaylı bir şekilde sıralayalım:

  • Adet Gecikmesi: Adette gecikme yaşanması en erken hamilelik belirtileri arasında oldukça belirgin bir semptomdur. Gebelik ilk hafta belirtilerinden olan adet gecikmesi akla ilk olarak hamileliği getirse de yine de diğer semptomlar ve akabinde bir erken gebelik testi ile durumunuzu netleştirebilirsiniz.
  • İmplantasyon Kanaması ve Vajinal Akıntıda Artış Görülmesi: Spermin yumurtayı döllemesinin ardından embriyo rahme tutunur. Bunun sonrasında kanama ya da lekelenme olabilir. 
  • Göğüslerde Hassasiyet: Vücutta meydana gelen hormonal değişimler göğüslerde ağrıya ve hassasiyete sebep olabilir. Kimi kadınlarda göğüs damarları belirgin hale gelebilir, göğüs ucunda renk değişimleri gözlenebilir.
  • Şişkinlik: Gebeliğe bağlı hormonal değişimler adet döneminde de görülen şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olabilir. 
  • Mide Bulantısı: Gebeliğin erken döneminde en sık gözlenen semptomlardan biri de mide bulantısıdır. Bu belirti de her kadında görülmeyebilir. Bazı kadınlar günlük hayatın akışını etkileyecek derecede mide bulantısı yaşarken kimi kadınlar bunu hafif şekilde atlatabilir. Genellikle sabahları yaşanan bu duruma neden olarak, değişen hormonlar ve vücudun gebeliğe adaptasyon süreci gösterilir.
  • Kusma: İlk üç ay mide bulantısına eşlik eden bir erken gebelik belirtisidir. Bazı gebelerde bu durum hiç görülmezken bazı gebelerde şiddetli seyredebilir. Genellikle ilk trimesterden sonra etkisini yitiren bu semptom, bazı gebelerde doğuma kadar devam edebilir.
  • İdrara Sık Çıkma: Progesteron hormonundaki artış, ilerleyen dönemlerde rahmin büyümesi ve mesaneye baskı yapması sonucu gebeliğin başlangıcından sonuna kadar idrara sık çıkma şikâyetleri görülebilir. Bu durum geceleri daha çok gözlenir.
  • Uyku Hali, Yorgunluk ve Halsizlik: Progesteron hormonunun artması nedeniyle gebeliğin ilk 3 ayında uyku isteği, halsizlik ve yorgunluk görülebilir. İlk trimesterden sonra vücudun gebeliğe adapte olması ile beraber bu şikâyetler de sona erer.
  • Kasık Ağrıları: Embriyonun rahme tutunması esnasında yaşanan hormonal değişimlerin etkisiyle kasık ağrılarınız olabilir. Adet sancılarına benzeyen bu ağrıların olması son derece normaldir. Ancak geçmeyen şiddetli ağrı ve buna eşlik eden kanamanın varlığında uzman hekiminize görünmeniz gerekebilir.
  • Duygusal Değişimler: Hormonal değişimler ile fiziksel ve psikolojik adaptasyon süreci nedeniyle gebelikte özellikle ilk ve son trimester dönemlerinde, doğumdan sonra ise lohusalık sürecinde annede duygusal geçişler ve dalgalanmalar görülebilir.
  • Vücut Isısında Artış Görülmesi: Yumurtlama döneminde görülen vücut ısısındaki artış, gebelik döneminde de görülür. Ortalama 1 derece artan ısı sebebiyle terleme, sıcak basması gibi yakınmalar görülebilir.

Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Gebelik beklentisi ve şüphesi olan birçok kadının cevabını en çok merak aradığı sorulardan biri “En erken hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar?” sorusudur. Gebelik semptomları ilk hafta itibariyle görülebilir. Genellikle kadınlar gebelik oluşmasından 5-8 hafta sonra gebelik semptomlarını hissedebilirler. Bazı gebeliklerde daha erken fark edildiği de olabilir. Gebelik döneminin seyri gibi başlangıcı ve belirtilerinin de kişiden kişiye farklılık göstermesi son derece olağan bir durumdur.

Gebelik başlangıcından son anına kadar ömrünüzün en kıymetli anılarını topladığınız tatlı bir süreç. Gebeliğin ilk belirtilerinden doğan durumlar ilk etapta sizi biraz yorabilir. Ancak her şeyin bebeğiniz için olduğunu bilmek, zor anlarınızda size güç verecektir. Gebelik durumunuzu netleştirdikten sonra bebeğinizi beklerken yapacağınız çok iş var: Cinsiyet partisi, baby shower, anne-bebek alışverişi, doğum hazırlıkları… Haydi, öyleyse doğum öncesi ihtiyaç listesi yaparak işe başlayın!

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir