Minik yavrunuz doğduktan sonra onu ve kendinizi emzirmeye alıştırma konusunda epey uğraş verdiniz. Çünkü bu hem siz hem de bebeğiniz için yepyeni bir süreçti. Tempolu geçen iki yılın ardından artık yepyeni bir sürece daha kendinizi ve bebeğinizi hazırlamanız gerekiyor: Emzirmeyi bırakma dönemi. Minik yavrunuzu emmeye alıştırmak ne kadar hassas ve önemli bir süreçse, memeden kesmek de aynı hassasiyetle yaklaşmanız gereken bir konudur. Bebek memeden nasıl kesilir, bu dönemde nelere dikkat etmek gerekir merak ediyorsanız tüm ayrıntılar için buyurun yazımıza…
Bebeği Ne Zaman Sütten Kesmeliyiz?
Mümkünse ilk 6 ay bebeğinizi sadece anne sütüyle beslemeniz oldukça önemlidir. Bundan sonraki süreçte ise uygun mama ve ek gıdalarla beraber en az iki yaşına kadar emzirmeye devam etmeniz önerilir. Yine de bebeği memeden kesmek için en doğru zamanı belirleyecek kişi siz ve bebeğinizsiniz. Bazen siz iki yaşına kadar bebek emzirmeye devam etmek isteseniz de minik yavrunuz kendi isteği ile emmeyi bırakabilir. Bebeğiniz memeyi reddedebilir ya da bardak, kaşık biberon gibi sofra ve yemek gereçlerini kullanmak daha cazip hale gelebilir. Bazen de iki yaşına gelen bebeğinizi memeden kesmeye karar verseniz de onun henüz buna hazır olmadığını fark edebilirsiniz. Yeni bir gebelik durumu da iki yaşından önce emzirmeyi sonlandırmaya neden olabilir. Sonuç olarak memeden kesme sürecinde farklı dinamikler zamanlama konusunda sizi yönlendirebilir.
Emzirmeyi Bıraktırma Yöntemleri Nelerdir?
Bir anne olarak bebeğinizi sütten kesmeye karar verdikten sonra bu süreci nasıl yürüteceğiniz konusunda kafanız karışabilir. Çünkü emzirme, bebeğiniz için sadece fiziki değil manevi olarak da bir doyum sağlar. Tabii aynı durum sizin için de geçerli. Minik yavrunuzu emzirmeye başladığınız ilk günden bu yana bebeğinizi doyurmanız, onun mutlu olduğunu görmeniz ve kurduğunuz tensel temasla aranızdaki bağ gün geçtikçe daha kuvvetli bir hal alır. Bu yüzden meme bıraktırma sadece minik yavrunuz için değil sizin için de zor bir süreç olabilir.
Emzirmeyi kesmeye karar verdikten sonra bebeği sütten kesmenin yolları konusunda çevrenizden bazı ipuçları gelebilir. Acı biber, salça, sirke gibi gıdalarla tiksindirerek memeden kesmek ilk önerilerden biri olabilir. Bu yöntemle bebeğinizi tek seferde memeden kesebilirsiniz. Ancak bu tarz memeden kesme yöntemleri bebeğinizde travmatik etki yaratabilir. Bebekleri memeden kesmek için kademeli olarak ilerlemek çok daha yumuşak bir geçiş sağlayabilir. Anne sütünün yavaş yavaş göğsünüzden çekilmesine yardımcı olur. Böylece göğüslerde şişlik, ağrı, mastit gibi sorunlar da yaşamazsınız. Aşamalı ilerlemek hem sizin hem de bebeğinizin bu süreci psikolojik olarak daha kolay atlatmasını sağlayabilir. Peki, bunu nasıl yaparım diyorsanız, gelin şimdi kademeli sütten kesme yöntemlerine değinelim:
- Öncelikle kademeli olarak memeden kesmek için uzun bir süreye ihtiyacınız olduğunu bilmenizde fayda var. Bu süreyi ortalama bir ay gibi düşünebilirsiniz. Duruma göre daha kısa ya da daha uzun da sürebilir.
- Bebeğinizi günde kaç kez emzirdiğiniz belirleyin. Kademeli olarak öğün sayısında azaltmaya gidin.
- Anne sütü ya da 1 yaşını geçtiyse inek sütünü biberon ya da bardağa koyarak sunmayı deneyin.
- Emzirme süresinde kısaltmaya gidin. Örneğin, bebeğinizin emme süresi 15 dakikaysa bunu 5 dakika azaltmaya çalışın.
- Bebeğiniz 1 yaşını geçtiyse emzirme öğünlerinizle ilgili kurallar koyabilirsiniz. Mekân ve zamana yönelik kısıtlamalar uygulayabilirsiniz. Belirli bir koltukta, odada ya da zamanda emzirmek gibi…
- Bebeğiniz emmek istediğinde bir şekilde onu oyalayarak, dikkatini dağıtarak unutmasını sağlayın.
- Bebeğinizle konuşmayı deneyebilirsiniz. Şaşırmayın, minik yavrunuz sizi anlayacaktır, emin olun. Açık, anlaşılır ve net bir şekilde konuştuğunuz, konuştuklarınızı da bire bir uyguladıktan sonra kafa karışıklığı yaratmadan süreci yönetebilirsiniz.
- Çevrenizde size yardımcı olabilecek birilerinin olması önemlidir. Baba ve büyükanneler öğünlerde size destek olabilir.
- Gece öğünlerinde memeden kesmek genellikle daha zordur. Gündüz emzirmelerini erteleyebilmek ya da bebeğinizin emme isteğini geçiştirebilmek uyaran fazlalığı sayesinde daha kolay olabilir. Bu yüzden bebeğinizi memeden kesmek için gündüz öğünlerine öncelik verebilirsiniz.
- Gece emzirmelerini keserken eşinizden ya da bir büyüğünüzden yardım alabilirsiniz. Gece emmek için uyandığında onu teselli etme konusunda size destek olabilirler.
Bebeği Memeden Keserken Nelere Dikkat Edilmeli?
Minik yavrunuzu memeden kesme sürecinde bazı noktalara dikkat etmeniz bu sancılı dönemi çok daha rahat ve yumuşak bir geçişle atlatmanıza yardımcı olabilir. Şimdi gelin, bu konuda neler yapabilirsiniz kısaca göz atalım:
- Emzirmeyi bırakmak, bebeğiniz ve sizin için uzun süren bir davranıştan vazgeçmek demektir. Bu süreçte bebeğinizle her zamanki gibi ten teması kurmayı, kucağınıza alıp şefkat göstermeyi ihmal etmeyin.
- Bebeğiniz zaman zaman kucağınıza gelerek size emme isteğini ifade edebilir. Bu noktada kararlılığınızdan taviz vermemeniz oldukça önemlidir.
- Memeden sütü kesmek için limon içmek gibi çeşitli uygulamalar duyabilirsiniz. Bu tür bitkisel çözümleri denemeden önce mutlaka bir uzman hekime danışmalısınız.
- Emzirmeyi kesme sürecinde göğsünüzde şişlik, ağrı gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunun için soğuk kompres, buz uygulaması gibi işlemlerle göğüs bakımı yaparak rahatlama sağlayabilirsiniz.
- Memeden sütü kesmek için ilaç uygulaması da vücudunuzda sütün salgılanmasını durduran metotlardan biridir. Ancak bunun için bir uzman hekime danışmalısınız.
- Tüm uygulama ve metotlarınıza rağmen bebeğiniz ağlıyor ve memeden ayrılma konusunda isteksiz davranıyorsa uygun zamanı bekleyin. Belki de minik yavrunuz memeden ayrılmak için henüz hazır değildir. Tekrar denemek üzere bu süreci ertelemeyi deneyin.
Emzirmeyi bırakmak hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça hassas bir dönemdir. Genel geçer bilgiler her zaman önemlidir ama unutmayın ki bebeğinizin istekleri ve karşılıklı hazır olmanız bir o kadar kıymetlidir. Bu hassas sürece öncelikle bebeğinizi ve kendinizi dinleyerek başlamayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki, bebeğinizi memeden kesmek onun özerkleşme yolunda atacağı atımlardan biridir ve bundan sonra onun için yepyeni bir dönemin kapıları aralanır.