Doğumdan sonra en özel ve anlamlı anlardan biridir emzirmek. Anne için sadece bebeği beslemek ve doyurmak değil, bebeğiyle bire bir iletişim kurmanın en doğal ve güzel yollarından biridir. Ne var ki anneler tarafından pek hesaba katılmasa da güzel olan pek çok şey gibi yorucu olan yanları da vardır. Hele ki ilk defa deneyimleyecek anneler için biraz da soru işaretleriyle dolu bir süreç olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Emzirme sıklığı, süresi, tekniği, sütün yeterli gidip gitmediği gibi pek çok soru ile kafanız karışabilir. Telaşa kapılmadan ve doğru bilgiye kulak vererek bebeğinizi güzel bir şekilde emzirebilir ve doyurabilirsiniz. Unutmayın ki, herhangi bir sağlık sorunu olmadıkça her anne bebeğini eşsiz anne sütüyle besleyip büyütebilir. Bu süreçte sizler için tasarlanan pompa ve aksesuarlar en büyük yardımcılarınızdan biri olabilir. Elektrikli göğüs pompası, emzirme önlüğü, minderi, göğüs pedi gibi emzirme ürünleri de bu süreçte en sık kullanacağınız yardımcılar arasında… Eğer anneliği ilk kez deneyimliyorsanız bu süreçte bebeğinize göğsünüzü kavratmaya çalışırken bir miktar acı çekmeniz oldukça normal. Ancak bu durum devam ederse göğüs ucunuzda yara ve çatlakların oluşması kaçınılmaz bir hale gelebilir. Göğsünüzde oluşan çatlak ve kabuklanmaları iyileştirmek için göğüs ucu kremi gibi göğüs bakımı ürünlerini yanınızdan ayırmamanızda fayda var.
Emzirme Süreci Nasıl İlerlemeli?
Yenidoğan döneminde emzirme süreci sık periyotlar halinde ilerler. Bebeğinizin midesinin kendisi gibi minicik olması ve sütünüzün de hazmının kolay olması nedeniyle bebeğiniz 2 saat gibi kısa bir süre içerisinde tekrar acıkabilir. Bu ise gece gündüz demeden sizin bebeğinizi iki saatte bir beslemeniz anlamına geliyor. Tabi iki saat dediğimize bakmayın bu sadece bir ortalama. Siz bebeğinizin emmek istediğini hissettiğiniz her an yılmadan onu beslemeye devam edin. İlk aylarda süreç bu şekildeyken bebeğiniz büyüdükçe beslenme aralıkları ve süresi de açılmaya başlar. Her geçen hafta minik bebeğinizin midesi büyür ve güçlenen çene kasları sayesinde tek seferde sizden aldığı süt miktarı da artar. Böylece bebeğinizin tokluk süresi de uzamaya başlar. 6. aya kadar anne sütüyle beslediğiniz bebeğiniz için diğer tatlarla tanışma vakti geldiğinde, aldığı gıdalardan dolayı tokluk süresi daha da uzar ve emzirme sıklığınız ilk aylara göre daha az olur.
Emzirme süreci tüm güzellikleriyle beraber çeşitli zorlukları da barındırır. Bir anne olarak bu zorlukları görmediğiniz ya da önemsemediğinize eminiz. Ancak en azından süreci daha rahat bir şekilde geçirmek adına emzirme süreci için tasarlanan yardımcı ürünleri kullanabilirsiniz.
Emzirme Sürecinde Yanınızda Olması Gereken Ürünler Nelerdir?
Bazen her şey hayallerimizde kurguladığımız gibi gitmez. Hamilelik döneminiz boyunca bebeğinizi sorun yaşamadan beslediğinizi hayal ederken doğumdan sonra meme reddi, sütün az gelmesi, göğüs ucu sorunları, çatlak ve yaralar gibi çeşitli sebeplerle bu süreçte sorunlar yaşayabilirsiniz. Olabilir, her zaman işler yolunda gitmeyebilir. Ama unutmayın ki her şeyin de bir çözümü vardır.
Sütünüz az geliyorsa, bebeğiniz emmeyi reddediyorsa ya da göğüs ucunuzda bebeğinizin kavramasına mani olan çeşitli sorunlar varsa bu süreçte kullanacağınız bir göğüs pompası size yardımcı olabilir. Süt pompası ile bebeğinizin sizi emmediği dönemde sütünüzü göğsünüzden çıkararak mastit gibi sağlık sorunları riskini bertaraf edebilirsiniz. Ayrıca sağdığınız sütü bebeğinize kaşık, bardak ya da bir biberon yardımı ile vererek bebeğinizi doyurmuş olursunuz. Manuel olarak tasarlanan süt sağma pompası pratik bir biçimde sütünüzü çıkarmanızı sağlar.
Doğum izniniz sonrası çalışma hayatına dönmeyi planlıyorsanız iş yerinizde sütünüzü sağmanız gerekebilir. Bunun için daha kısa zamanda sağım işlemini halletmek adına elektrikli süt sağma makinası kullanabilirsiniz. Elektrikli süt pompası, etkin sağım işlemi ile kısa süre içinde anne sütünü çıkarmanızı sağlar. Anne süt sağma makinesi bebeklerin emme hareketlerini taklit ederek etkili bir şekilde sağım yapar ve bebeğinizi emziremediğiniz süre boyunca üretimin devam etmesini sağlayarak sütünüzün üretiminin kesilmesini engeller.
Bu süreçte özellikle ilk dönemlerde en sık ihtiyaç duyacağınız ürünlerden biri de göğüs kremidir. Özellikle ilk defa anne oluyorsanız bebeğinizi nasıl emzireceğiniz, onu kollarınızda nasıl tutacağınız ve memenizi kavramasını nasıl sağlayacağınız konusunda kafanız karışık olabilir. Doğum sonrası bu konuda bir uzmandan ya da tecrübeli bir büyüğünüzden destek alabilirsiniz.
Bebeğinize göğsünüzü tuttururken sadece göğüs ucunu değil kahverengi halka ile beraber göğsünüzü kavramasını sağlamaya çalışın. Bu, hem etkili emmeyi sağlar hem de göğüs ucunuzda çatlak ve yara oluşmasını engeller. Eğer her şeye rağmen yine de göğsünüzde çatlaklar ve kabuklanmalar oluştuysa organik içeriklere sahip bir göğüs ucu kremi kullanmanız o bölgenin çabuk toparlanmasına yardımcı olabilir. Yıkamanıza gerek olmayan kremleri tercih etmeniz bebeğiniz istediği her an onu beslemeye hazır olmanızı da sağlar.
Doğum sonrası dinlenme süreciniz sona erdi ve artık dışarı çıkmak istiyorsunuz. Bebeğiniz her daim emmek zorunda olduğuna göre onu dış mekânda da beslemeniz gerekebilir. Mahremiyetinizden ödün vermeden bebeğinizi beslemek isteyebilirsiniz. Böyle zamanlarda bir emzirme önlüğü kullanarak gönül rahatlığıyla bebeğinizi besleyebilirsiniz.
Emzirme süreci her haliyle mucizevi ve çok özel bir dönemdir. Bebeğinizi doyurmanız, bu esnada onunla kurduğunuz tensel temas ve göz teması hem size hem de minik bebeğinize eşi benzeri olmayan duygular duyumsatır. Emzirmeye yardımcı ürünleri kullanarak bu özel döneme özgü zorlukları en aza indirebilir, bebeğiniz ve kendiniz için bu süreci daha konforlu hale getirebilirsiniz.