Bebek Emzirme

Emzirme Sonrası Göğüs Ucu Bakımı

Hamileliği boyunca her anne bebeğini kucağına alıp onu emzireceği günü bekler. Bu büyülü yolculuğun sonunda emzirmek, anne ile bebeğin bütünleşmesi gibidir. Ancak bu dönemde bazen tecrübesizlik bazen ise yanlış yöntemlerle emzirmek göğüs ucu sorunlarına yol açabilir. Huzurla geçirmeyi planladığınız emzirme dönemi, yaşadığınız ağrılar ve çatlaklar nedeniyle zor günler geçirmenize neden olabilir. Tüm bunları önlemek ve sağlıklı bir emzirme dönemi geçirmek için yapmanız gereken şeyler doğru tekniklerle emzirmek ve göğüs ucu bakımı yapmaktır. Detayları merak ediyorsanız göğüs bakımına dair her şey yazımızda…

Emzirme Sonrası Göğüste Oluşan Sorunlar Nelerdir? 

Emzirme döneminin başlarında yanlış uygulamalar nedeniyle meme ucunda çatlak ve yaralar meydana gelebilir. Bebeğin meme ucu ile beraber kahverengi halkanın tümünü kavramadan emmeye çalışması bu soruna neden olur. Bebeğiniz bu şekilde emmeye devam ettikçe emzirme seansları düzelmeyen yaralarla birlikte ağrılı ve sancılı bir hal alabilir.

Bu büyülü anları huzur ve sağlıkla geçirmek için bebeğinizin meme ucunu iyi bir şekilde kavramasını sağlamanız ve doğru emme pozisyonunda bebeğinizi emzirmeniz yeterlidir. Emzirme döneminde bebeklerin göğsü yeterince boşaltamaması ve doğru şekilde emzirilmemesi gibi sebeplerle süt kanalları tıkanabilir. Süt kanallarındaki hafif tıkanıklıkları banyo esnasında masaj yaparak, sıcak kompres uygulayarak ve bebeğinizi etkili bir şekilde emzirerek atlatabilirsiniz. Ancak göğüste kızarıklık, şişlik, iltihap, ateş gibi sorunlar varsa mastit adı verilen bu durumun tedavisi için uzman bir hekime danışmanız gerekebilir.

Göğüs Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?

Meme bakımı için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri yeterli hijyeni sağlamaktır. Bunun için göğsünüzü emzirme öncesi ve sonrası temiz ve nemli bir bez ile silebilirsiniz. Ellerinizi emzirme öncesi temizleyerek yaralı ve çatlak bölgeye mikropların yerleşmesini engelleyebilirsiniz. Göğüs ucu bakımı ve doğru emzirme yöntemleri ile bebeğinizi sık sık emzirerek göğüs sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Bebeğinizi ortalama 2 saatte bir doğru bir şekilde emzirmeniz hem mastit sorununun hem de göğüs çatlaklarının oluşmasını engeller. Bebeğinizin göğüslerinizin tam olarak boşaltamadığını fark ederseniz göğüs pompası kullanarak göğsünüzde süt kalmadığından emin olabilirsiniz. Çünkü göğüslerde süt kalması kanallarda tıkanmaya ve mastite zemin hazırlayabilir.

Sağdığınız sütü süt saklama biberonu ya da süt saklama poşeti gibi hijyenik ürünlerle uygun koşullarda muhafaza ederek bebeğinize sunabilirsiniz. Emzirme döneminde pamuklu, balensiz ve rahat çamaşırlar kullanarak göğüslerinizin sağlıklı kalmasına destek olabilirsiniz. Göğüs ucunun süt akışı ile nemli kalmaması için sık sık çamaşır değiştirerek olası enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz. Dilerseniz sık sık değiştirmek koşuluyla pamuklu göğüs pedi de kullanabilirsiniz. 

Göğüs Ucu Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?

Bebeğinizi emzirmeye başladığınız ilk dönemde göğüs ucunda çatlak ve yaralar oluşabilir. Bunu önlemek için öncelikle bebeğinizi doğru şekilde ve yeterli düzeyde emzirmeye özen göstermelisiniz. Devam eden sancılı durumlarda emzirmeyi bırakmamanız ve gerekli meme ucu bakımını yapmanız önemlidir. Bebeğinizi beslemek için çok acıkmasını beklemeniz agresif emmeden dolayı göğüslerinizin daha çok acımasına neden olabilir. Bu nedenle emzirme aralarını iyi belirlemeye çalışın. Göğüs bakımı için lanolin içerikli kremleri göğüs ucu ve çevresine uygulayabilirsiniz.

Yıkama gerektirmeyen kremler, emzirme aralarında kolaylık sağlar. Göğüs ucu bakımı için en doğal ürün ise anne sütüdür. Emzirme sonrası kendi sütünüzü göğüs ucuna uygulayıp kurumasını bekleyerek doğal yöntemlerle bu bölgenin onarılmasını sağlayabilirsiniz. Göğüs ucunun nemli kalmamasına özen göstermelisiniz. Çünkü nemli kalan bölgeler mikropların üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. 

Emzirirken Göğüs Ucu Bakımı Neden Önemlidir? 

Emzirirken göğüs ucu bakımı hem bebek hem de anne için oldukça önemlidir. Oluşan çatlak ve yaralar emzirme döneminin kalitesini etkileyebilir. Ağrılı ve sancılı bir süreç, bazı annelerin emzirmeyi bırakmaya karar vermesine neden olabilir. Çatlaklar nedeniyle iyi bir şekilde boşaltılmayan göğüslerde mastit oluşabilir, bu ise süreci çok daha ağrılı ve zor bir hale getirebilir. Hem anne hem de bebek sağlığı için emzirme sürecini bilinçli bir şekilde yöneterek ve göğüs ucu bakımına özen göstererek herhangi bir sorun yaşamadan bu dönemi keyifle ve mutlulukla geçirebilirsiniz.

Göğüs ve göğüs ucu bakımına hamilelik döneminde de başlayabilirsiniz. Hamilelikte göğüs ucu bakımı için ılık suyla banyo yapmalısınız. Fazla sıcak ya da fazla soğuk su çatlak oluşmasına zemin hazırlayabilir. Banyo sonrası uygun ürünler kullanarak göğüs ucu bakımını yapmalısınız. Göğüslerinizin günlük temizliğine özen göstermelisiniz.

Göğüs Ucu Bakım Ürünleri Nelerdir?

Göğüs ucu bakımı için üretilen lanolin içerikli kremler, bu bölgeyi nemlendirerek rahatlama sağlar. Çatlakların onarılmasına yardımcı olur. Emzirme öncesi yıkama ya da silme gerektirmeyen ürünler emzirmenin daha pratik bir şekilde yapılmasına imkân tanır. Tatsız ve kokusuz kremler sütünüzün tadını etkilemez, bebeğinizin rahatsız olmadan emmesini sağlar. 

Minik yavrunuzla hayatınıza yepyeni bir sayfa açtınız. Bebeğinize daha yakın olmanızı sağlayan ve aranızdaki bağı güçlendiren emzirme dönemi de sizin için yepyeni bir süreç. Bu süreci huzurla ve sağlıkla geçirmek ise her annenin dileği. Göğüs ucu bakımı ve emzirme ile ilgili bazı noktalara dikkat ederek dileğinizi gerçekleştirmeniz mümkün. Eğer sorun yaşıyorsanız unutmayın ki sevgi, şefkat ve doğru uygulamalarla üstesinden gelemeyeceğiniz bir sorun yok. Öyleyse şimdi bakım zamanı, sonrasında minik yavrunuz sizi bekler…

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir