Hamilelik ile beraber hayatınızda açılan yeni sayfanın ardından yepyeni bir sayfa daha sizi bekler: Emzirme dönemi. Anneliğin en güzel, en keyifli ama aynı zamanda bir o kadar da endişeli dönemlerinden biridir. Çünkü çoğu anne, annelik içgüdüsü ile bebeğini sorunsuz bir şekilde besleyebilmek ister ve bunu yapıp yapamayacağı konusunda kaygı duyabilir. Aslında bu kaygıyı yenmek için sadece şunu bilmeniz yeterli: Herhangi bir sağlık problemi olmadığı sürece her annenin sütü, bebeğini doyurmaya yeter. O zaman bunu emzirme döneminin mottosu ilan edelim ve endişe duymak yerine bol bol sağlıklı gıdalarla beslenelim. Çünkü tıpkı hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de siz ne yerseniz minik yavrunuz da onlarla beslenir. Vücudunuza aldığınız her gıda sütünüzün tadına, kıvamına ve içeriğine etki eder.
Anne sütü yediğiniz her şeyden bu denli etkilenebiliyorken, emzirme döneminde çevrenizden, özellikle de büyüklerinizden birtakım uyarılar duyabilirsiniz. “Şu gıdayı yeme, gaz yapar.”, “Bunu yersen sütün artar.”, “Bol bol tatlı gıdalar ye ki sütün artsın.” şeklinde tavsiyeler uzar gider. Büyüklerimizin söylediği pek çok şeyin doğruluk payı olsa da, doğru bilinen yanlışların varlığını da yadsıyamayız. O yüzden her zaman doğru kaynaklardan bilgi almanızda ya da bilgilerinizi bir uzmana teyit ettirmenizde fayda var.
Emziren Anneler İçin Süt Arttırıcı Sağlıklı Atıştırmalıklar
Bebeğinizi sütünüzle beslemek, onun doyduğunu ve huzurla uyuduğunu görmek, bu dönemde belki de en büyük motivasyon kaynağınız olur. Minik yavrumu gece gündüz demeden sık sık besleyeyim, ihtiyaçlarını gidereyim, bakımı ile ilgileneyim derken aslında sizin de beslenmeye, dinlenmeye ve bakıma ne kadar ihtiyacınız olduğunu unutabilirsiniz. Ancak beslenmenin emzirme döneminde çok önemli bir konu haline geldiğini aklınızdan çıkarmamanızda fayda var. Bu tempolu dönemde kaybettiğiniz enerjiyi tekrar depolamanız ve sütünüzü de artırabilmeniz için bazı gıdalar size yardımcı olacaktır. Kendinize sağlıklı öğünler ve atıştırmalıklar hazırlayarak hem gereksinim duyduğunuz enerjiyi alabilir hem de sütünüzün daha besleyici olmasını sağlayabilirsiniz.
Emziren annelerin gün içerisinde 3 ana, 2 ara öğün şeklinde beslenmesi önerilir. Öğünlerin hem sağlıklı hem de süt arttırıcı gıdalarla oluşturulması oldukça önemlidir. Özellikle ilk 3 ay sindirimi kolay olan gıdaların tüketilmesi bebeğinizin ve sizin sağlığınız için önem taşır. O zaman şimdi gelin emziren anneler için atıştırmalıklara dair birkaç öneri sunalım:
- Yoğurt, ayran ve süt içeriğinde bulunan kalsiyum sebebiyle oldukça faydalı atıştırmalıklardır. Ancak laktoz toleransına dikkat etmekte fayda var.
- Yulaf sindirimi kolaylaştırması, tokluk hissi yaratması ve bir karbonhidrat kaynağı olması bakımından emziren anneler için faydalı atıştırmalıklardan biri olabilir. Yoğurt, salata ya da meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.
- Havuç, hem süt arttırıcı hem de süt kanallarının gelişmesine yardımcı fonksiyonu bulunan bileşenler içerir. Bunu da emziren anneler için atıştırmalıklardan biri olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.
- Badem, fındık, ceviz gibi kuru meyveler; kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler demir ve kalsiyum içeren, enerji sağlayan ve süt arttıran sağlıklı atıştırmalıklardır.
- Ispanak, dereotu, ısırgan, semizotu gibi yeşil yapraklı besinler hem sağlıklıdır hem de süt arttırıcı fonksiyonları vardır. Bunlarla yapacağınız salatalar emziren anneler için atıştırmalıklara iyi birer örnektir.
- Uygun miktarda tüketeceğiniz tahin de sütünüzün artmasına destek olabilir. Günlük bir çorba kaşığı tahini gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
- Çörek otu, susam, kimyon süt arttıran besinler arasında yer alır. Çörek otu ve susamı salatalarınıza ilave edebilirsiniz. Kimyondan ise bitki çayı hazırlayabilir, yemeklerinize katabilirsiniz.
- Boza da oldukça sağlıklı bir gıdadır, üstelik süt arttırıcı besinlerden biri olarak bilinir.
Emziren Anneler İçin Bitki Çayı Önerileri
Anne sütünün yaklaşık %87-88’i sudan oluşur. Bu bakımdan emziren annelerin gün içerisinde bol bol su tüketmesi önerilir. Bunun yanı sıra meyve suyu, ayran, bitki çayı, süt gibi sıvı gıdalar da anne sütünü destekleyecektir. Doğal ve sağlıklı yemekler ile atıştırmalıkların yanı sıra bol bol sıvı ve yeterli miktarda süt arttırıcı çayların tüketilmesi de anne sütünü destekler. Ara öğünlerde emziren anneler için atıştırmalıkların yanında süt arttıran bitki çayları tüketebilirsiniz. Bunları kullanıma hazır karışım olarak satın alabileceğiniz gibi, kendiniz de yapabilirsiniz. Rezene, anason, ısırgan ve kimyondan elde edeceğiniz bitki çayları anne sütünün miktarını ve kalitesini artırmaya, gaz sorunlarını ise azaltmaya yardımcı olur. Ancak fazla miktarda bitki çayı tüketiminin sağlıklı olmayabileceğini hatırlatmış olalım.
Emziren Annelerin Uzak Durması Gereken Atıştırmalıklar
Emziren annelerin tüketmeleri konusunda dikkat etmeleri gereken gıdalar vardır. Bunlara dikkat etmek hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için oldukça önemlidir. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et çeşitleri bakteri içermesi sebebiyle emziren anneler için önerilmez. Fazla baharatlı atıştırmalıklar bebeğinizde ve sizde sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca gıda başlığı altında yer almasa da çay, kahve, alkol ve sigaradan da uzak durmanız gerekir.
Emziren Anneye Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?
Gaz yapan yiyecekler anne sütü ile bebeğe geçeceği için henüz sindirim sistemi yeterli olgunluğa erişmemiş bebeğiniz için sorun yaratabilir. Bu yüzden bu gıdaların tüketimi konusunda dikkatli olmalısınız. Bunlar arasında ilk akla gelenler kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller ile lahana, brokoli, karnabahar gibi sebzelerdir. Tabi aklınıza hemen şu sorular gelebilir: “Bunlar gazlı ama bir o kadar da faydalı gıdalar. Emzirme döneminde bunları hiç yememeli miyim? ”Bebeğime hiç mi faydası yok?” Bunlar elbette çok faydalı besinlerdir. Ancak özellikle bebeklerin gaz sorunu yaşadığı ilk 3 aylık dönemde dikkatli ve ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz. Baklagilleri yine de tüketmek isterseniz kabuksuz şekilde yiyebilirsiniz. Ve bu konuda size son bir ipucu: Bazı besinler herkese aynı oranda gaz yapmaz. Bu saydığımız gıdaların size sakıncalı miktarda sorun yarattığını düşünmüyorsanız küçük porsiyonlar halinde tüketebilirsiniz. Böylece sütünüz vasıtasıyla bebeğinizin de bu gıdalardan faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Bunların dışında soğuk ve asitli içecekleri tüketmekten kaçınmanızda fayda var. Mandalina ve portakal gibi gaz oluşumuna neden olan gıdaları da kontrollü tüketmeniz önerilir.
9 ay boyunca tüm yediklerinizde bebeğinizi düşünerek hareket ettiniz. Şimdi ise en az iki yıl sürecek olan emzirme dönemi boyunca aynı hassasiyeti göstermeniz gereken bir süreç sizleri bekliyor.