Hamilelik dönemi boyunca minik yavrunuzu en korunaklı yer olan karnınızda en iyi ve sağlıklı gıdalarla ve sevginizle besleyip büyüttünüz. Bu dönemde en önem verdiğiniz konulardan biri sağlıklı ve dengeli beslenmeydi. Şimdi en az hamilelik dönemi kadar önemli olan bir süreç daha sizi bekliyor: Emzirme dönemi ve emziren anne beslenmesi.
Minik yavrunuzun karnınızdayken sağlıkla büyüyebilmesi, size ve beslenmenize bağlıydı. Doğumdan sonra da bebeğiniz yaşamak ve büyümek için size ihtiyaç duyar. Vücudunuzun bebeğiniz için ürettiği en kıymetli gıda olan anne sütü, onun büyüme ve gelişmesi için oldukça önemlidir. Sütünüzün içeriğinin kaliteli, miktarının ise bebeğinize yetecek ölçüde olabilmesi için bu dönemde de beslenmenize özen göstermeye devam etmeniz gerekir. Lohusalık döneminde beslenme nasıl olmalı, emziren anne beslenmesi ile ilgili nelere dikkat edilmeli, merak ediyorsanız detaylar için yazımıza buyurun.
Emziren Anne Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Emziren anne beslenmesi yenidoğanın gelişimi ve annenin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu dönemde ihtiyaç duyduğunuz kalori miktarı, gebelik döneminden çok daha fazladır. Hem bebeğinizin bakım ve beslenmesini karşılayabilmek hem de kendi sağlığınız için dengeli bir biçimde beslenmeniz oldukça önemlidir. Bu bakımdan emziren anne beslenmesi, hem bebek hem de anne sağlığı için dikkat etmeniz gereken bir konudur.
Özellikle ilk aylarda bebekler kilo alımı ve gelişimi açısından rutin olarak kontrol edilir. Bebeklerin aylık belirlenen aralıklarda kilo alması, boylarının uzaması ve baş çevrelerinin büyümesi beklenir. Bu bakımdan lohusalıkta beslenmeye hamilelik döneminde olduğu gibi dikkat edilmelidir. Bununla birlikte ilk üç ay bebeklerin çoğunda gaz problemleri yaşanır. Beslenme öğünleri sonrası gaz çıkarma uygulamaları ve masaja rağmen bazı bebekler yine de hazımsızlık sorunları yaşayabilir. İşte bu sebeple en azından ilk aylarda emziren anne beslenmesinde gaz yapan gıdaların tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Emziren bir anne olarak bu dönemde nelerle beslenmeniz gerektiğini merak ediyorsanız şimdi gelin, detaylı bir şekilde bunları sıralayalım:
- Emziren anne beslenmesi konusunda sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Anne sütünün %88’i sudur. Başta su olmak üzere süt, ayran, kefir, meyve suyu, komposto gibi sıvı gıdalar tüketebilirsiniz. Günlük ortalama 2.5-3 litre sıvı alımı uygundur. Bu gıdalar arasında şişkinlik ve gaza neden olanlar varsa en azından ilk aylarda ölçülü tüketmeye dikkat edin.
- Kompostoyu şekersiz tüketmeye çalışın. Meyvelerde bulunan doğal şeker yeterli olacaktır.
- Lohusalık döneminde beslenmede tahıl, et-yumurta ve süt ürünleri ile sebze ve meyveleri dengeli porsiyonlar halinde günlük beslenme programınıza eklemeniz son derece önemlidir.
- Günlük 2 ya da 3 bardak yoğurt, süt ya da ayran tüketebilirsiniz.
- Tahıl ürünlerini 5 ile 8 porsiyon arası beslenmenize dâhil edebilirsiniz.
- Tatlı istediğinizde hamur bazlı olanlar yerine –gaz yapmıyorsa- sütlü tatlılara yönelerek gereksiz kilo alımının önüne geçebilirsiniz.
- Yumurta, et ve protein grubundan 3 ya da 4 porsiyon tüketebilirsiniz. Haftada minimum iki kez balık tüketmeye özen gösterin. Yumurta ve kırmızı et protein, demir ve B12 ihtiyacınızı karşılaması bakımından oldukça önemlidir.
- Günlük beslenmenizde meyve sebzeye 5-6 porsiyon ölçüsünde yer verebilirsiniz.
- Emziren anne beslenmesi programına fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumları ekleyerek öğün aralarınızı zenginleştirebilirsiniz.
- Günlük hayatınızın yoğun temposu içerisinde öğünlerinizde gecikmeler ve aksamalar yaşayabilirsiniz. Çalışıyorsanız iş yerinizde beslenme tarzınıza uygun yemekler bulamıyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda emziren anneler için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayarak hem besleyici hem de pratik tariflerle dengeli beslenmenize ara vermeden devam etme şansı bulabilirsiniz.
Lohusanın beslenmesi, tüm besin gruplarına yer verilerek hazırlanan dengeli öğünlerden oluşmalıdır. Ancak bu şekilde hazırlanan bir lohusa dönemi beslenme takvimi ile anne sütünün içeriği zenginleşebilir, miktarında artış olabilir. Zengin bileşenlerden oluşan anne sütüyle beslenen bebeklerin gelişimi ve kilo alımı da normal seyreder. Anne ise dengeli beslenerek ihtiyaç duyduğu kaloriyi alıp hem bebeğine faydalı olur hem de kendi vücudunun gereksinimlerini karşılamış olur.
Lohusa Döneminde Hangi Besinler Tüketilmemeli?
Emziren anne beslenmesi konusunda bazı gıdalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle gaz yapabilecek gıdalardan uzak durmanız, bebeğinizin huzuru ve sağlığı açısından önem taşır. Bu noktada esas kriteriniz size gaz yapan gıdaların neler olduğudur. Size gaz yapan ve rahatsızlık hissi veren gıdalar sütünüz yoluyla bebeğinize geçip onun da huzurunu ve sağlığını etkileyebilir. Bu bakımdan bilhassa ilk aylarda bu tür gıdaları kontrollü bir biçimde tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Şimdi gelin, genel itibariyle emzirme döneminde tüketmemeniz gereken gıdalardan bahsedelim:
- Gıda çerçevesinde olmasa da alkol ve sigara tüketimine hamilelik döneminde olduğu gibi emziklilik döneminde de dikkat edin. Kullanıyorsanız bırakmanızda fayda var.
- Çay ve kahve tüketimine dikkat edin. Çayı, demir emilimini azaltıcı ve su tutucu özelliğinden dolayı sınırlı şekilde tüketmeye özen gösterin. Çay içtiğiniz oranda su tüketmeye, demir içerikli takviye ve gıdaları çay tükettiğiniz zamanlarda almamaya dikkat edin. Çay ve kahve kafein içerir. Kafein ise uyku sorunlarına neden olabilir. Uyku kaliteniz için tüketim miktarında sınırlamaya gidin.
- Brokoli, lahana, soğan, sarımsak, karnabahar gibi gaz yapıcı özelliği ile bilinen gıdaları tüketirken dikkatli olun. Bünyenizde gaza neden oluyorsa en azından bebeğinizin ilk aylarında sınırlı şekilde tüketmeye özen gösterin.
- Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller de gaz yapıcı özellikleri ile bilinir. Özellikle kabuk kısımlarının sindirimi zor olabilir. Bu gıdaları da deneme-yanılma yöntemi ile test ederek tüketebilirsiniz.
- Kavun, erik, portakal, mandalina, üzüm gibi meyveler şişkinlik ve gaz yapabilir. Rahatsızlık hissi vermesi durumunda azaltarak yiyebilir ya da belirli bir süre tüketimine ara verebilirsiniz.
- Emziren anne beslenmesinde süt, kefir, meyve suyu, ayran gibi sıvıların süt salınımına fayda sağladığından bahsetmiştik. Özellikle süt, şişkinlik ve gaz sorunlarına neden olabilir. Siz de sorun yaşıyorsanız laktozsuz ürünleri tercih edebilirsiniz.
Hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de bebeğinizin bir beslenme alternatifi yoktur. Minik yavrunuz tamamıyla sizin beslenme tercihlerinize bağımlı durumdadır. Ayrıca emzirme döneminde vücudunuzun çok daha iyi beslenmeye ihtiyacı vardır. Bebeğinizle ilgilenip bir yandan da süt üretirken vücudunuz çok daha fazla enerjiye gerek duyar. Bu bakımdan emziren anne beslenmesi ve öğünlerin nitelikli gıdalardan oluşması oldukça önemlidir. Unutmayın, siz ne ile beslenirseniz, minik yavrunuz da onunla beslenecek. Bu yüzden sağlıklı, organik ve dengeli beslenmeye devam…