Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı

Emzikle Tanışma Zamanı! Bebekleri Emzik Kullanımına Alıştırma Yolları

Doğumdan sonra şefkatle kucağınıza aldığınız bebeğiniz, hayata sımsıkı tutunmasını sağlayacak güçlü bir refleksle dünyaya gelir: Emme refleksi.  Emmek ilk etapta bebeğiniz için beslenmenin ve büyümenin tek yoludur. Emerek elde ettiği sütünüz onu besler ve büyütür; ancak emzirme anını sadece bu şekilde açıklamak bu mucizevi sürecin tabiatına haksızlık olur. Emmenin temel amacı doygunluk hissi olsa da emerken bebeğinizin sizinle kurduğu özel bağ, tensel temas aranızdaki ilişkiyi kuvvetlendirir ve güvenli bağlanmanın temellerinin atılmasını sağlar. 

Bazı bebekler emzirme sonrası ağlamadan sakince uykuya dalar ve bir sonraki beslenme zamanına kadar emme isteğinde bulunmazlar. Bazı bebekler ise beslenme zamanları dışında da emme ihtiyacı duyabilirler ya da huzursuzlandıklarında emmeye yönelebilirler. Bu gibi durumlarda süreç, anne için zorlayıcı olabilir. Emzirme ve lohusalık döneminin kendisi zaten oldukça yorucu bir dönemken sürekli emmek isteyen bir bebeğin isteklerini her zaman karşılayabilmek muhtemelen yorgun ve uykusuz olan anne için kolay olmayabilir. Bunun yanı sıra herhangi bir sebeple bebeğinizi emziremiyor olabilirsiniz ama bebeğiniz emmeye ihtiyaç duyar. Böyle zamanlar için emzik, anne için bir kurtarıcı olabilir.

emzik

Emzikle Tanışma Süreci Nasıl Olmalı? 

Emmek bebekler için hayati öneme sahip bir reflekstir. Bebekler emerek beslenir, huzur bulur, sakinleşir, güven duygusunun temelleri oluşur. Bebeklerin bu güçlü emme ihtiyaçları emzik ile de karşılanabilir. Annelerin kafası genellikle karışık olsa da bebekler için pek çok yararı olduğu da bilinmektedir. Emziği kullanarak bebeğinizin sakinleşmesini, mutlu olmasını, kendini güvende hissetmesini sağlayabilir; uykuya geçişini kolaylaştırabilirsiniz. 

Sonunda bebeğiniz için bu ürünü kullanmaya karar verdiniz ama onlarca marka ve model içerisinden bebeğiniz için en uygunu hangisi, karar veremiyorsunuz. Beklentilerinizi ve bebeğinizin tercihini baz alarak bir seçim yapabilirsiniz. Ayrıca bebeklerin ayına göre tasarlanan emzik modelleri bulunuyor. Bunun yanı sıra kullanılan malzemeye göre de birçok emzik çeşitleri mevcut. Silikon ve kauçuk emzik, bu çeşitler arasında yer alıyor.

Silikon ürünler herhangi bir koku barındırmaz, temizliği oldukça kolaydır, sağlam ve uzun ömürlüdür. Bu konuda Chicco emzik seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Lateks yani kauçuk ürünler ise, silikona göre daha yumuşak ve esnektir. Ancak bebeğinizin dişi çıktıktan sonra onun ısırmalarına karşı pek dayanıklı olmayabilir. Bu konuda ise Bibs emzik modellerini seçenekleriniz arasına dâhil edebilirsiniz. Unutmadan söyleyelim, sık sık düşüp kirlenmesi ile uğraşmak istemiyorsanız bir emzik askısı alarak emziğinin temiz bir şekilde her daim yanınızda olmasını sağlayabilirsiniz. 

Seçim yaparken bebeğinizin yaşı oldukça önemli bir kriterdir. Damaksız emzikler 1 yaş altı bebekler için önerilir. Bu dönemden sonra ise damaklı emzik kullanılır. Damaksız ürünler damağa baskı yapması sebebiyle bu bölgedeki yapının ve diş gelişiminin bozulmasına neden olabilir. Bu bakımdan bebeğiniz 1 yaşını doldurduktan sonra damaklı ürünlere geçiş yapmanız daha doğru olacaktır.

Bebeğiniz için en iyi emzik hangisi, buna karar verdiniz; fakat bebeğinizin buna alışmasını nasıl sağlayacaksınız, bilemiyorsunuz. Sadece sizin göğsünüze ya da biberona alışık olan minik yavrunuzun emziği kabul edip etmeyeceği konusunda kafanız oldukça karışık; ama merak etmeyin, bunun da çeşitli yöntemleri var. Haydi, gelin şimdi bu yöntemlere bir göz atalım:

  • Emzirme sürecinin başında yaptınız gibi emziği bebeğinizin dudak ve ağız kenarlarına temas ettirerek onu uyarabilirsiniz. Bebeğiniz emziği kavramak üzere ağzını araladığında elinizle destekleyerek emmesini sağlayabilirsiniz.
  • İlk zamanlarda emzik kullanımı düzenli olmayabilir. Bebeğiniz bir alıp bir bırakabilir. Alışmasını sağlamak adına emziği kavradıktan sonra bir süre elinizle tutarak ona destek olabilirsiniz.
  • Bebeğinize doğumun hemen akabinde bir yenidoğan emzik vermeyi düşünüyorsanız önce sütünüzün gelmesini ve bir emzirme rutininizin oluşmasını beklemeniz önemlidir. Zira, sütünüz emme sıklığına bağlı olarak artacaktır ve bebeğiniz emziğiyle fazla zaman geçirirse bu durum süt üretiminizi olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Bebekler her emziği kabul etmeyebilir. Bu yüzden ona farklı ürünler teklif edebilirsiniz.
  • Bebek emzikleri üzerine, anne sütü -formül süt ile besliyorsanız formül süt- damlatmak bir diğer alıştırma yöntemidir. Alışık olduğu bu tatlar emziği en azından ilk etapta reddetmesini engelleyebilir.

Emzik Ne Kadar Kullanılmalı? 

Çabalarınız sonuç verdi ve bebeğiniz emziğe alıştı. Ama biliyoruz ki bunu kullanmanın da belli bir süresi var. Haddinden fazla kullanılması bebeğinizin diş ve damak yapısında sorunlara neden olabilir. Bunun için genel kanı 2 yaş civarıdır. 2 yaştan sonra kullanılmaya devam edilmesi, diş ve damak yapısında bozulmalara neden olabilir ve ileriye dönük fiziksel ve estetik sorunlara yol açabilir.

emzik

Emzik Nasıl Bıraktırılır?

Emzikle ilgili olarak şimdiye kadar kulağınıza gelen bazı karşıt değerlendirmeler genellikle bıraktırma süreci ile ilgilidir. Birçok anne, bebeğinin emziğe alışması durumunda bıraktırmayla ilgili zorluklar yaşayacağını düşünür. Endişelenmeyin, bebeğinizi emziğe nasıl alıştırdıysanız iyi bir yönlendirmeyle bırakmasına da yardımcı olabilirsiniz. Kullanım sıklığını azaltarak bıraktırabilirsiniz. Örneğin her ağladığında emziği kullanmaya alıştıysa onu farklı bir yöntemle sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Uykuya geçişte emziği kullanıyorsa bebeğinize aracısız uyuyabilmesinin yollarını öğretebilir, ona uyku eğitimi verebilirsiniz. Bu şekilde kademe kademe azaltıp zamanla bu alışkanlıktan vazgeçmesini sağlayabilirsiniz. Bu metodu tercih etmiyorsanız emziği birden kesebilirsiniz. Onu ortadan kaldırdıktan sonra bebeğinizle konuşarak durumu kabullenmesini sağlayabilirsiniz. Başlangıçta büyük tepkiler gösterebilir, ağlayabilir ama etkili bir konuşma ve iletişim yardımcınız olabilir.

Çok düşündünüz ve bebeğiniz için yine önemli bir karar aldınız: Minik yavrunuz emziğe adapte oldu. Daha şimdiden nasıl bırakacağı endişesini taşımadan sadece kendinizin ve bebeğinizin rahatlığına konsantre olabilirsiniz. En önemli şey, bebeğinizin kendini güvende hissetmesi ve huzur bulması…  Şimdi ise sakinleşen bebeğinizle sizi daha güzel, mutlu ve yorgunluktan bir nebze arınmış zamanlar bekliyor. 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir