1 Yaş, 2 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Emzirme, Bebek Gelişimi, Bebek Sağlığı

Emmeyi Reddeden Bebeğe Nasıl Anne Sütü Verilir?

Hiç kuşkusuz bir anne için emzirmek, bebeği ile paylaştığı en özel anlardan biridir. Bebekler çok güçlü bir emme içgüdüsü ile dünyaya gelirler. Annelerine kavuştukları ilk andan itibaren emmeye hazırlardır. Her şeyin doğal akışında ilerlediği durumlarda genellikle emzirme sorunları ortaya çıkmaz. Bebek meme ile buluştuğunda, doğru emzirme tekniği uygulandığında, annenin sütü de mevcutsa süreç sorunsuz bir şekilde başlar ve devam eder. Ancak bazen bebeklerde memeyi reddetme görülebilir. Peki, meme reddinin sebepleri nelerdir? Bu durumla nasıl başa çıkabilirsiniz? İşte detaylar…

Bebeğin Emmeyi Reddetme Sebepleri Nelerdir?

Bebeğin emmeyi reddetmesi birçok annenin başına gelebilecek bir durumdur. Annelerin bebek emmiyor diye telaşlanması işleri daha da karmaşık hale getireceğinden bu süreçte sakin kalarak çözüme gitmeye çalışmaları en doğrusu olur. Bu durumun çoğu zaman geçici olduğu ve doğru yöntem uygulandığında bebeğin memeye tekrar dönebileceğini unutmamak gerekir.

Meme reddi yaşayan bebekler memeye geldikleri anda huzursuzlanıp kafalarını farklı yöne çevirebilir. Bebeğin memeyi çekip bırakması da meme reddinin bir göstergesi sayılabileceği gibi bebeğin bu davranışı memenin boş olmasından da kaynaklanabilir. Meme reddini çözmenin ilk adımı bebeğin emmeyi reddetmesinin nedenlerini doğru tespit etmektir. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Emzirme Tekniği: Yenidoğan döneminde anne için emzirmek çok yeni bir deneyimdir. Bu süreçte hatalı emzirme tekniklerine sıkça rastlanır. Doğru tutuş, memeyi kavrama esnasında bebeğe verilen desteğin şekli ve emzirmenin doğru sonlandırılması gibi birçok etmen sürece katkı sağlar. Bunların doğru uygulanmaması ise yenidoğan bebeklerde emmemeye neden olabilir.
  • Sütün Tadı ve Miktarı: Baharatlar, acı, çiğ soğan, sarımsak gibi bazı besinlerin anne sütünün tadını değiştirdiği bilinmektedir. Bu tarz besinleri tükettikten sonra emzirmek anne sütünün tadını keskinleştirip bebekte emme reddine neden olabilir. Bunun yanı sıra süt inme refleksinin çok hızlı ya da yavaş olması da bebeğin emme deneyimini olumsuz etkilediğinden bebeğin memeyi reddetmesinin nedenleri arasında sıralanabilir.
  • Bebeklerde Pamukçuk: Pamukçuk özellikle yenidoğan emmeyen bebeklerde meme reddinin nedenidir. Bir mantar enfeksiyonu olan bu rahatsızlık, şiddetine bağlı olarak bebeklerin dil ve damak bölgelerinde ağrıya neden olur.
  • Büyüme Atakları: Bebekler iki yaşına kadar birçok büyüme atağı yaşarlar. Bu ataklar öncesinde bebekler huzursuz olabilir. Atak dönemlerinde bebeğinizi emzirmek oldukça zorlu olabileceği gibi bu dönemde bebeğiniz memeden ayrılmak da istemeyebilir. Özellikle 3-5 ay arası dönemde büyüme atağına bağlı meme reddi sıklıkla rastlanır. Özellikle 3 aylık bebeğin emmeyi reddetmesi bu atak dönemlerinden dolayı olabilir.
  • Biberon ve Emzik Alışkanlıkları: Bebekler özellikle yenidoğan döneminde sadece aç oldukları için değil emme reflekslerini tatmin etmek için de memede kalmak isterler. Bu dönemde emzik kullanılması bebeğin emme refleksini doyurmasına neden olacağından annesini emmeyi reddedebilir. Bunun yanında biberon kullanılması da meme reddinin başlıca nedenleri arasında sayılabilir. Sütün ya da takviye olarak verilen mamaların biberon ile sunulması bebeğin zamanla biberonun akış hızına alışması nedeniyle emme reddine yol açabilir.
  • Fiziksel Sorunlar: Bebekler hasta olduklarında, kendilerini halsiz hissettiklerinde de emmeyi reddedebilirler. Bunun yanında kulak enfeksiyonları, burun tıkanıklığı, reflü gibi rahatsızlıklar meme reddinin en sık görülen nedenlerindendir. Hastalık dönemlerinde emzirmek çok daha mühimdir. Bu nedenle meme reddi yaşansa dahi anne sütü mutlaka bebeğe ulaştırılmalıdır.

Emmeyi Reddeden Bebek Nasıl Alıştırılır?

Emme reddi yaşanıldığında ilk bilinmesi gereken bebeği emzirmek için zorlamamak gerektiğidir. Bebek emmeyi reddediyor olsa dahi sakinleşmek için yine ihtiyaç duyacağı kişi annesidir. Bu süreçte annenin stres olması bebeğe yansıyacağından anne sakin olmalı, durumu çözmek için doğru adımlar atmalıdır. Öncelikle sessiz ve loş bir ortamda bebeği sakinleştirilerek memeye dönük olarak tutulmalıdır. Bir başka yöntem de sakinleştirici bir banyo rutininden sonra bebeğin rahatlamış ve uykulu olduğu anlarda emzirmektir. Eğer emzik ve biberon alışkanlığı varsa bebeği bu alışkanlıklardan ayırmak gerekir. Tüm bunların yanında annenin farklı emzirme pozisyonları denemesi de sorunu çözebilir.

Emmeyen Bebeğe Anne Sütü Nasıl Verilebilir?

Meme reddi sürecinde bebeği emzirmek mümkün olamayacağından bebeğin aç kalmaması için memeyi bir şekilde boşaltıp sütü bebeğe ulaştırmak gerekir. Öncelikle anne mutlaka bebeğin emme aralıklarına uygun şekilde sütünü sağmalıdır. Bunun için manuel ya da elektrikli göğüs pompaları kullanılabilir. Sütün sağılması anne sütünün devamlılığı için de oldukça önemlidir. Süt üretimi memenin boşalması ile tetiklendiğinden uygun aralıklarla sağım yapılması çok önemlidir.

Göğüs Pompası Nasıl Kullanılır?

Manuel ve elektrikli göğüs pompasının kullanımları oldukça benzerdir. Güç uygulanma aşamasında birbirlerinden ayrılırlar. Manuel süt pompasında uyguladığınız güç ile sağım yapılırken elektrikli pompada otomatik olarak sağım gerçekleşir. Göğüs pompasını kullanırken şu adımlar izlenmelidir:

  • Süt pompasının açık kısmını meme ucunuzu kavrayacak şekilde memenize yerleştirin.
  • Pompanın doğru yerleştiğinden emin olduktan sonra otomatik göğüs pompaları için çekiş gücünü bebeğinizin emiş hızını göz önünde bulundurarak ayarlayın. Manuel pompalarda ise pompalama sıklığını buna göre ayarlayabilirsiniz.
  • Her iki memeyi de boşalttıktan sonra sağımı sonlandırabilir, bebeğinizi besledikten sonra artan sütü uygun koşullarda saklayabilirsiniz.

Emme Reddedilmeye Devam Edilirse Ne Yapılmalı?

Emme reddedilmeye devam edildiği süre boyunca bebek anne sütünden mahrum edilmemelidir. Süt üretiminin devam edebilmesi ve bebeğin beslenmesi için anne sütü göğüs pompası ile sağılmalıdır. Yine aralıklara yukarıda bahsedilen yöntemlerle bebek memeye döndürülmeye çalışılabilir. Bu denemeler arasında biraz zaman bırakmak başarı şansını arttıracaktır.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir