Bebek 0-2 Yaş, Bebek Gelişimi, Bebek Sağlığı, Bebek Yemekleri ve Beslenme

Ek Gıdaya Geçiş

Bebeğinizle geçen 6 aylık kısa ama tempolu süreçte anne sütü ya da formül sütle ona büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan tüm besin değerlerini sundunuz. Anne sütünün mucizevi etkisi ile bebeğiniz beklenen gelişim basamaklarını bir bir tırmandı. Şimdi ise artık sütünüz tek başına minik yavrunuzun gelişmesi için yeterli değil. Bu yüzden yavaş yavaş ek gıda sürecine geçiş yapma vakti gelmiş olabilir. Sütünüz ya da formül süt ile beraber uygun ek gıdalarla bebeğinize yeni bir beslenme planı oluşturmanız gerekiyor. Öyleyse bebeğiniz için ek gıdaya geçiş süreci, sizin için ise ek gıdaya geçiş macerası başlasın!

Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanır? 

İlk 6 ay sütünüz hem içerdiği besin değerleri ile hem besleyiciliği ile hem de hazmının kolay oluşu ile minik yavrunuz için en ideal gıdadır. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda ise formül sütler en uygun besindir. Bebeklerde ek gıdaya geçiş için hekimler tarafından en uygun görülen zaman 6. ayın sonudur. 6. aydan önce bebek mama ve ek gıdalara başlamak bebeklerde sindirim sorunlarına ve alerjiye neden olabilir. Bununla beraber hekim önerisiyle daha erken başlandığı durumlar da söz konusudur. Bu yüzden bebeğiniz için en uygun zamanı, kontrollerinizi takip eden hekiminiz belirleyecektir. Bebeklerin ek gıdaya başlaması için bazı konularda gerekli olgunluğa erişmeleri beklenir. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Sizin yediğiniz besinlere karşı ilgi duymaya başlaması
  • Bebeğinizin kendi kendine başını tutabilme ve oturma becerisine sahip olması 
  • Doğum ağırlıklarının iki katına erişmiş olmaları
  • Dil itme refleksinin kaybolmuş olması

Ek Gıdaya Nasıl Başlanır? 

Bebeğinize yeni gıdalar sunacak olmanız onun ana besin kaynağının anne sütü ya da formül süt olduğu gerçeğini değiştirmez. Yani ilk etapta sunacağınız yeni gıdalar ara öğün şeklinde olmalıdır. Minik yavrunuzun yeni tatları deneyimlemesine yardımcı olurken ve ek gıda tarifleri hazırlarken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. İşte ek gıdaya başlarken dikkat etmeniz gerekenler:

  • İlk etapta tek öğün şeklinde ek besin sunun.
  • Doğal, mevsimine uygun sebze ve meyveleri tercih edin.
  • Ek besini denemek için uygun zaman, bebeğinizin aç olduğu zamandır. Yakın zamanda emzirip ek besin denemesi yapmanız gıda reddi ile sonuçlanabilir.
  • Gıdayı sunduktan sonra 3 gün bekleyin. 3 gün kuralı sayesinde verdiğiniz besinin bebeğinizde alerjik reaksiyona sebep olup olmadığını anlayabilme şansınız olur.
  • Bebeğiniz uykulu, yorgun ya da huzursuz olmamalıdır.
  • Verdiğiniz besini bebeğiniz ilk olarak reddedebilir. Bu oldukça normaldir. Bu konuda ısrarcı olmayın. Bir süre bekleyip daha sonra tekrar deneyebilirsiniz.
  • Başlangıçta birden fazla besini içeren gıdalar hazırlamayın. Gıdalara alıştıktan ve alerji riski olmadığından emin olduktan sonra çeşitli bebek ek gıda tarifleri hazırlayabilirsiniz. 
  • Gıda hazırlama konusunda en ideal yöntem buharda haşlama yöntemidir. Böylece gıdaların besleyici değerlerinden maksimum faydayı elde edebilirsiniz.
  • Mümkün olduğunca sabırlı ve sakin olmaya çalışın.
  • Ek gıda tariflerinizde tuz, şeker ve baharata yer vermeyin.
  • Ek besinlere başladıktan sonra bebeğinize su vermeyi ihmal etmeyin.
  • Püre yaparken vitamin kaybını önlemek için cam rende kullanın.
  • İlk defa vereceğiniz gıdaları tattırmadan önce bebeğinizin dudak kenarına, yanağına sürüp alerji işareti olan kızarıklık ya da döküntü gibi bir durumun olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Ek gıda tariflerinizde çorba yerine sebze pürelerine yer vermeye çalışın. Bebeğinizin pütürlü gıdalara alışmasını engelleyebileceği için blender kullanmamaya çalışın.
  • 6. ay ek gıda tablosunu 8. ay da dâhil olmak üzere iki öğün şeklinde planlayabilirsiniz. Miktar ise öğün başına bir çay bardağı olabilir. 9-12. aylarda ise öğün sayısını 3’e çıkarabilirsiniz. Miktar yine bir çay bardağıdır.

İlk Ek Gıda Ne Olmalı? 

Bebeğiniz için ilk gıdaları alerji riski olmayan besinlerden seçebilirsiniz. Bir meyve ya da sebzeyle başlangıç yapabilirsiniz. Buharda pişirip püre haline getirdiğiniz patates, kabak, brokoli, havuç gibi mevsim sebzelerini deneyebilirsiniz. Yine püre halinde sunacağınız elma, armut, şeftali gibi meyveleri de ek gıdaya geçiş listesinin ilk gıdaları arasına ekleyebilirsiniz. Ek besin başlangıcı için yoğurt da oldukça ideal bir besindir. 1 yaşına kadar ek gıda listesinde bal, yumurta akı, inek sütü, domates, çilek gibi alerjen gıdalara yer vermemeye çalışın. İlerleyen aylarda 6 ay ek gıda tariflerine tarhana çorbasını ekleyebilirsiniz. Ek gıda tarhana çorbası içeriğinde bulunan yoğurt ve sebzeler ile hem besleyici hem de doyurucu olan ideal bir ek besindir.  Ek gıda tarhanayı ek besin listenize dâhil ederken doğal malzemelerle yapılmış olmasına dikkat edin. Bebeğinize sunmadan önce içeriğinde bulunan tüm malzemeleri bebeğinizin tatmış olmasına özen gösterin.

Ek Gıda Tablosu

Ek besinlere başlarken ilk etapta bebeğinize nasıl gıdalar hazırlamanız ve öğünleri nasıl düzenlemeniz gerektiği konusunda kafanız karışık olabilir. Böyle zamanlarda sağlıklı, besleyici ve doyurucu 6 aylık bebek ek gıda tarifleri için bir ek gıda kitabı temin edebilirsiniz. 6. ayın öncesinde ek gıdaya başlanması durumunda bebeğiniz için en uygun 4 aylık bebek ek gıda ve 5 aylık bebek ek gıda önerileri için hekiminize danışabilirsiniz. Bu süreçte size 6 aylık bebek ek gıda tablosu yol gösterici olabilir. Şimdi gelin, bu listeye bir göz atalım:

  • 0-6 Ay: Sadece anne sütü. Anne sütü yeterli değilse ya da gelmiyorsa formül süt
  • 4-6 Ay: Anne sütüne ilave olarak ek besinlerle tanışma
  • 6-7 Ay: Meyve ve sebze püreleri, yoğurt, tahıl içerikli mamalar, yumurta sarısı
  • 7. Ay: Yeşil yapraklı sebzeler, tuzsuz peynir, tavuk ve kırmızı et, sebze püreleri, çorba
  • 8. Ay: Çatalla ezilmiş ev yemekleri, kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulye, dolma
  • 8-10 Ay: Levrek, somon gibi büyük balıklar
  • 1 Yaş: Mercimek, makarna, dolma, tarhana, kıymalı yemekler (1 yaşına kadar 6 aylık bebek ek gıdalarının dışında tutulan bal, yumurta akı, inek sütü, çilek, domates gibi gıdaları listenize dâhil edebilirsiniz.) 

Bebeğinizle başladığınız bu yeni yolculukta sabır, emek ve sevgiyle süreci güzel bir şekilde yöneteceğinizden emin olabilirsiniz. Unutmayın, bu bebeğiniz için yepyeni bir dönem. Alışabilmesi için ona yeterli zaman tanımayı ihmal etmeyin.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir