Bebeklerin hazır mamaya alıştırma dönemi anne babalar için yepyeni bir deneyimdir. Ek gıdaya başlangıç ve beraberinde gelen sağlık sorunları, bebek maması hazırlama ve bebeğe sunma gibi pek çok konu bu dönemde ebeveynlerin zihnini meşgul eder. Peki, bebeğinizi hazır mamaya alıştırmak için nasıl bir yöntem izlemeniz gerekir? Ek gıdaya geçiş süreci nasıl olmalıdır? Ek gıdaya ne zaman başlanır?
Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanır?
Ek gıda başlangıç dönemi bebeklerin gelişimi ve sağlığı açısından oldukça önemlidir. 6. aydan sonra bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci başlar. Bebeklerin mama sandalyesine oturabilmesi, masaya uzanması, katı gıdalara ve bebek mamasına meraklı olması, ağzını şapırdatması ve yemek yiyormuş gibi yapması gibi birçok işaret ek gıdaya hazır olduğunun işaretleridir. Bunun dışında gelişimsel olarak gerekli değerlendirmeyi uzman hekimin yapması gerekir.
Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Yapılmalı?
İlk ek gıdaya geçiş aşamasında öncelikle tadım olarak başlanması tavsiye edilir. Farklı gıdalara vücudun nasıl reaksiyon verdiğinin izlenmesi ve emin adımlarla devam edilmesi gerekir. Ek gıda geçiş menüleri kapsamında bebeğinize 8 aylık olana kadar günde iki öğüne kadar bebek maması verebilirsiniz.
Altı aylık ek gıda ürünleri havuç, balkabağı, tatlı patates, yulaf, patates, elma, şeftali, muz, peynir, yoğurt gibi gıdalardır. Günlük ek gıda miktarı iki çay bardağını geçmemelidir. 6-8 ay arası anne sütü, bebeğin günlük beslenme ihtiyacının beşte dördünü sağlar. Bu nedenle 6 aydan sonra düzenli olarak anne sütü ile beslenmeye devam edilmelidir. Bu dönemde tamamlayıcı besinler tek başına bebeğinizin gelişimini sağlamak için yeterli değildir. Yeterli sütünüz yoksa neler yapmanız gerektiği konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.
Meyve ve sebzeler, katı gıdalarla tanıştıktan sonra bebeğinizin beslenmesinde önemli bir rol oynar. Ek gıda geçiş sürecinde bebeklere yardımcı gıda olarak şeftali, elma, armut gibi meyvelerin yanı sıra havuç, patates ve kabak gibi sebzelerin suyu ve püresi de verilebilir.
Ek Gıdaya Geçişte Hangi Ürünler Kullanılmalı?
Yenidoğanların vitaminlere, kalsiyuma, proteine, demire ve belirli gıdalarda bulunan diğer bileşenlere ihtiyacı vardır. Bu formüllerdeki bileşenler sadece bebeğinizin enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kemik ve dişleri güçlendirmeye de yardımcı olur. Beyin gelişimini ve hücre onarımını desteklemede rol oynarlar. Bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini destekleyen bu besinler bebeğinizin güvenli ve sağlıklı beslenmesine yardımcı olur. Anneler için en zor sorulardan biri “Hangi gıdalar ile başlamalıyım?” sorusudur. Ek gıdaya geçiş menüsü kapsamında bebeğinize sunabileceğiniz besinleri şöyle sıralayabiliriz:
- Pirinç, yulaf gibi tahıllar ve sebzeler
- Evde günlük mayalanmış yoğurt
- Kabak, patates ve havuç gibi sebzeler
- Elma, armut, şeftali püresi (Meyve püresi cam rendeden geçirilerek hazırlanmalıdır.)
- Meyve suyu
- Kaşık maması, muhallebi, devam sütü gibi mama ve ek gıdalar
Ek Gıdaya Geçişte Yardımcı Ürünler Nelerdir?
Ek gıdaya başlama sürecinde yardımcı ürünler mama sandalyesi, mama önlüğü, mama tabağı, çatal, kaşık, alıştırma bardağı, bebek maması saklama kabı, termos, meyve filesi, cam rende, meyve süzgeci, buharda pişirme aparatı, bebek maması kavanozu gibi gereçlerdir.
Konforlu ve fonksiyonel bir mama sandalyesi ek gıda döneminin olmazsa olmazıdır. Ek gıdaya geçişte bir diğer gerekli ürün ise kullanışlı bir mama önlüğüdür. Bunun yanı sıra sağlıklı malzemeler kullanılarak üretilmiş çatal, kaşık, tabak gibi ürünleri de temin etmeniz gerekir. Ek gıda başlama süreci için özel olarak tasarlanan sofra ve yemek gereçlerini tercih edebilirsiniz. Silikon mama kapları bu dönem için idealdir. Bu kaplar kırılmaz özelliktedir ve kullanışlıdır. Bebeğinize ilk dönemde vereceğiniz püre gıdalar için püre kaşıkları idealdir. Bunların yanı sıra, bebeğinizin sağlığı her şeyden önce geldiği için ek gıdaya geçişte sağlıklı materyalleri kullanmalısınız. Sebze ve meyveleri cam rende ile rendeleyebilirsiniz. Bebeğiniz yeni tatlarla tanışırken bardak tutmayı da öğrenecektir. İlk etapta kulplu bir alıştırma bardağı seçebilirsiniz. Daha sonraki süreçte pipet kullanmayı öğrenebilir. Bebekler için özel üretilen bölmeli saklama kapları ile besinleri bir arada bulundurabilirsiniz. Kuruyemiş ve kuru meyve gibi atıştırmalıklar için dökülmez kapları, sıcak besinler için termosları kullanabilirsiniz.
Ek Gıdaya Geçişte Sağlık Problemleri Görülür mü?
Ek gıdaya geçiş aşamasında bebeğin hazır olması sağlık açısından önemlidir. Bebeğinizin katı gıdaya geçiş sürecine hazır olduğunun işaretleri şunlardır:
- Yemekle ilgilenmesi
- Yiyecekleri ağızda tutma becerisi
- Dışarı çıkarmadan yutma becerisi
Erken dönemde bebek maması takviyesine başlamak süt üretiminin azalmasına, bebeğin katı gıdalarla doyarak anne sütünden uzaklaşmasına neden olabilir. Ayrıca alerjik reaksiyonların ve gıda alerjilerinin sıklığı da artabilir. Bu nedenle bebeğinizin takibini yapan uzman hekimle görüşerek ek gıda için en uygun zamanı öğrenmeniz oldukça önemlidir.
Ek gıdaya geçişte en sık rastlanan sağlık problemi besin alerjisidir. Bebeğinizin yeni bir yiyeceğe alerjik reaksiyonu varsa, reaksiyon belirtileri genellikle dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkar. Bu nedenle 3 gün kuralına devam etmek çok önemlidir. En sık alerjiye neden olan besinler süt, yumurta, buğday, soya fasulyesi, yer fıstığı, çilek, balık, deniz ürünleri ve baldır. Bununla birlikte, ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklerde ishal ya da kabızlık da görülebilir. Ek gıdaya geçişte kabızlık sorununun çözümü için lifli gıdalara yer vermek gerekir. Boğaza gıda kaçması da ek gıda döneminde sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Böyle anlar için ilk müdahaleyi nasıl yapmanız gerektiğini öğrenmeniz oldukça önemlidir.