1 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Bebek Ürünleri ve Alışveriş

Düz Kafa Sendromu Nedir?

Düz kafa sendromu, bebek kafasında dış etkenler nedeni ile ortaya çıkan tıbbi bir rahatsızlıktır. Bebeklerde düz kafa rahatsızlığı başın aynı noktasına uygulanan basınç ile orantılı bir şekilde gelişir. Peki, düz kafa sendromu ne demektir? Önlenebilir bir rahatsızlık mıdır? Bebeklerde düz kafa düzelirmi? İşte ayrıntılar…

Bebeklerde Düz Kafa Sendromu Nedir?

Bebek kafa düzleşmesi bebek beyninde herhangi bir gelişim sorunu yaşanmasına neden olmayan bir hastalıktır. Yenidoğan bebeklerin pek çoğunda bu rahatsızlık ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Düz kafa sendromu genellikle bebeğin anne karnındaki pozisyonu ile alakalı bir durumdur. Doğumdan sonraki süreçte bebeğin ne şekilde yatırıldığı da kafatasının şeklinde etkili olur. Birbirinden farklı türlere sahip olan bu hastalık bebek kafatasında yer alan zayıf ve ince kemikler nedeni ile ortaya çıkar. Bu sendromun çeşitleri şunlardır:

  • Plagiosefali, bebek kafatasının arkasında meydana gelen düz kafa sendromudur. Bebek kafasına yukardan bakılması halinde baş paralel kenara benzer bir görüntüye sahiptir. Kulağın bir teki diğerine kıyasla daha büyük görünür. Bu sendrom bebeğin yüz bölgesinde de belirgin bir şekilde fark edilebilir.
  • Brakisefali, bebeğin sırtüstü yatırılması nedeni ile ortaya çıkan bu düz kafa sendromu çeşidi başın arkasında şekil bozukluğuna neden olur. Düz kafa erkenden teşhis edilmediği ve tedaviye başlanmadığı takdirde kalıcı bir fiziksel soruna dönüşebilir.

Düz Kafa Tıpta Ne Olarak Anılır?

Düz kafa şekli çıplak gözle kolayca teşhis edilebilir bir sağlık sorunudur. Bu rahatsızlığa tıp dilinde “plagiosefali” denir. Yunanca “eğik kafa” kelimesi plagiosefali nedir sorusuna verilecek en net cevaptır. 1 yaşından daha önce tedaviye başlanması hastalık için oldukça önemlidir. Bebeğin gelişiminin ilk aylarında kendini belli eden bu hastalık bebeği sık sık kucağa almak ve farklı pozisyonlarda yatırmakla kolayca önlenir. Bunun dışında bebekler için özel olarak tasarlanmış ürünler bulunur. Bu ürünler hastalığın tedavisi ve önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Düz kafa sendromu nedir? sorusunun yanıtı kadar bu hastalığın belirtilerini de bilmek gerekir. Plagiosefali belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Bebek başının yan kısmında ya da arkasında belirgin düzleşme olması
  • Yer yer saç dökülmesi
  • Kulakların birbirine orantılı bir şekilde durmaması
  • Kafatası üzerinde çeşitli yerlerde çıkıntıların meydana gelmesi
  • Yanaklarda ya da gözlerde dengesiz bir duruş bulunması
  • Doğum sonrasında baş bölgesinde çeşitli kızarıklıklar ya da saç dökülmeleri yaşanması

Bebeklerde Düz Kafa Yapısı Düzelir mi?

Bebegin kafasinin arkasinin duz olmasi düzelebilir bir rahatsızlıktır. Bu değişim bebeğin pozisyonuna bağlı olarak meydana gelmişse tedavisi çok daha kolaydır. Plagiosefali tedavisi esnasında bebeğin pozisyonunu sık sık değiştirmek oldukça önemlidir. Bu sayede kafatasına uygulanacak olan basınç sürekli olarak değişir. Düz kafa sendromunu önleyen bir diğer tedavi uygulaması ise bebeğe yaptırılacak olan fiziki etkinliklerdir. Bu etkinlikler sayesinde bebeğin baş kısmında yer alan basınç dengeli bir şekilde dağıtılır. Plagiosefali egzersizleri özellikle hafif vakalarda oldukça etkili bir uygulamadır. Düz kafanın düzeltilmesinde kullanılan bir diğer tedavi ise bebekler için üretilen yastıklardır. Düz kafa yastığı sayesinde bebeğin kafasında baskı oluşmadan güvenle uykuya dalar. Bu ürünlerin kullanımı esnasında alanında uzman bir hekimin görüşünün alınmış olması oldukça önemlidir.

Bebeklerde Düz Kafa Sendromu Engellenebilir mi?

Bebeklerin kafa arkası düzleşmesi engellenebilir bir durumdur. Düz kafa sendromunu önlemek için aşağıdaki uygulamalardan yararlanılabilir:

  • Bebeğin hep aynı yönde yatmasının engellenmesi için farklı yönlere oyuncak gibi ilgi çekici malzemeler asmak
  • Bebek başına çeşitli masaj teknikleri uygulamak ve baş pozisyonunu sık sık değiştirmek
  • Bebek başında oluşan basıncı dengeleyecek özelliğe sahip olan özel üretim kasklardan faydalanmak
  • Kafanın yeniden şekil almasına destek olacak özel yastıklar kullanmak

Bebeklerde Düz Kafa Nasıl Engellenir?

Bebeklerde duz kafa ne zamana kadar düzelir? diye araştırma yapmamak için bu hastalığın meydana gelmesini ya da ilerlemesi engelleyici önlemler almak gerekir. Bebeğinizi yeniden pozisyonlama tekniği, en etkili olan uygulamalardan biridir. Yatar pozisyondaki bebeğinizi belirli aralılarla farklı yöne çevirmeniz ya da bebeğe daha uzun süre boyunca karınüstü egzersizler yaptırmanız gerekir. Bu sayede bebeklerin düz kafa sendromuna yakalanma ihtimali azalır. Ana kucağı ya da oto koltuğu gibi gereçlerde bebeğin uzun süre kalmasını engellemek de önemli bir uygulamadır. Düz kafa bebek sürekli aynı yöne yatmaya bağlı olarak kafatasında acı hissedebilir. Bu sebeple bebeğinizi sık sık kucağınıza almanız gerekebilir. Bebeğin doğumu üzerinden 6 ay geçmesine rağmen düz kafa sendromunda herhangi bir iyileşme görülmez ise bebeğe fizik tedavi uygulamasına geçilir. Bu uygulama esnasında şekil bozukluğuna ya da kafatası boyutuna uygun şekilde özel olarak tasarlanış kasklardan faydalanmak gerekir.

Düz Kafa Sendromunu Engelleyecek Ürünler Nelerdir?

Arkası düz kafanın hızlı bir şekilde iyileştirilmesi için düz kafa yastığından faydalanmak gerekir. Bu yastıklar bebeğin başının arkasında oluşan ağırlığı hafifletmede etkilidir. Bu ürün sayesinde uyku ya da oyun esnasında bebeğin başı rahat ve dengeli bir şekilde korunur. Sabit kalan bebek başı dengeli basınç dağılımı sayesinde herhangi bir şekilde bozulmadan güvenle korunur. Bu ürünler bebek kendi başına hareket etme becerisini edinene kadar kullanılabilir. Ergonomik ve sağlıklı malzemelerden üretilen bu özel yastıklar hastalığın ilerlemesini engeller. Yumuşak ve hafif yapısı ile dilenen her yere taşınabilir.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir