Hamilelik süreci, doğum zamanı yaklaştıkça stresli bir hal alabilir. Doğum şekli, doğumun nasıl gerçekleşeceği, bebeğinizin sağlığı gibi çeşitli konularda endişeler ve korkular belirmeye başlayabilir. Dahası çevreden duyduğunuz negatif içerikli doğum hikâyeleri normal doğuma dair korku dolu düşünceler geliştirmenize neden olabilir. Karnınız burnunuzda bebeğinizin geleceği günü beklerken böyle karmaşık duygular içerisinde kendinizi bulmanız o kadar doğal ki! Böyle zamanlarda ihtiyacınız olan şey doğru yönlendirme, bilgilendirme ve motivasyon. Bu konuda size yardımcı olmaya gönüllü birileri ise her zaman var: Doğum koçu ya da diğer adıyla doula! Doğum zamanınız yaklaştı ve evraklar, doğum çantası hatta bebek bakım çantasına kadar tüm hazırlıkları bir bir tamamlamaya başladınız. Tam da bu dönemde hamile koçluğu kavramını sıkça duymaya ve araştırmaya başlamış olabilirsiniz. Bu konuda merak edeceğinizi düşündüğümüz tüm detayları ve “Doula nedir?”, “Doğum koçu ne iş yapar?”, “Doula doğum nedir?” sorularının cevaplarını içeren detaylı bir yazı hazırladık.
Doula Ne Demek?
Öncelikle doula ne demek ve aynı anlamda kullanılan doğum koçu nedir sorusuna açıklık getirelim. Yunanca kökenli bir kelime olan doula, teknik kullanım olarak, anneye doğumdan önce, doğum esnasında ve sonrasında destek olan, bilgilendiren, doğum konusunda onu motive eden kişi demektir. Tanımlama dar gibi görünse de aslında doğum koçluğu oldukça kilit bir göreve sahiptir. Anneyi doğum konusunda doğru şekilde yönlendirmek, doğru bilgilerle rahatlamasını sağlamak, doğum esnasında neler yapabileceği konusunda yardımcı olmak gibi son derece önemli noktalarda anne adayına destek olur. Dilerseniz gelin doğum koçlarının anne adayına hangi konularda yardımcı olduğunu özetleyelim:
- Anne adayını normal doğum, suda doğum gibi konularda bilgilendirmek ve onu doğuma hazırlamak
- Doğum sürecini kolaylaştırmak adına ilaç harici rahatlama metotları konusunda anne adayını bilgilendirirler. Doğum esnasında kontrollü ve doğru şekilde nefes alıp verebilmesi için anne adayına nefes egzersizleri yaptırmak, anne ve bebek için gereken pozisyon değişiklikleri konusunda bilgilendirmek, rahatlama sağlayacak masajlar uygulamak gibi
- Anne adayının ihtiyaç duyduğu anda kolayca ulaşılabilir olmak
- Doğuma dair korku ve endişelerin ortadan kaldırılmasına destek olmak
- Gebelik dönemi, gidişatı ve anne adayını nelerin beklediği ile ilgili olarak doğru bilgiler sunmak
- Anne adayının gerginliğini almak, stres yükünü hafifletmek adına aromaterapi, meditasyon gibi alternatif uygulamalar yapmak
- Doğum sonrası toparlanma sürecinde anne adayına destek olmak, bebek bakımı ile ilgili bilgilendirmeler yapmak
- Doğum öncesi, esnası ve sonrasına ait tüm süreçte sadece anne adayını değil, baba adayını da manevi olarak doğuma hazırlamak
Nasıl Doula Olunur?
Doğumunuz için doula desteği almaya karar verme aşamasına gelince “Doğum koçu nasıl olunur?” ya da “Doğum koçu kimler olabilir?” gibi konuları araştırmak isteyebilirsiniz. “Doula nasıl olunur?” sorusunun cevabına geçmeden önce ebe ve doğum koçu ayrımına kısaca değinelim. Bu iki kavram görevleri ve eğitimleri bakımından oldukça farklıdır. Ebe ve hemşireler tıp eğitimi alan ve doğumun tıbbi yönüyle ilgilenen kişilerdir. Doğum öncesi ve esnasında sizi çeşitli tedavi yöntemleri ile rahatlatabilir, muayene edebilir, sizi doğru bilgiler ışığında sakinleştirebilirler. Gerekli durumlarda ilaç kullanımına da başvurabilirler. Doulalar ise doğumun tıbbi tarafında yer alamazlar; çünkü eğitimleri bu yönde değildir. İlaç verme, muayene etme, tıbbi yönlendirmede bulunma gibi vasıflara sahip değillerdir. Doula ile doğum yapanlar telkinler, alternatif uygulamalar, nefes egzersizleri ve doğru bilgilerle doğumlarını daha kolay yapabilme avantajına sahip olurlar.
Doğumunuz yaklaştıkça bebeğinizin sağlığı, doğumun şekli, olası aksilikler kafanızı meşgul etmeye başlar. Söz konusu normal doğum olunca sancılar, sancıların boyutu, süresi, doğumun kolay ya da zor oluşu, doğumdan sonra toparlanma süreci gibi pek çok konu sizi endişelendirmeye yeter. Buna bir de etraftan duyduğunuz ürkütücü doğum tecrübeleri eklenince kaygınızın boyutunun artması kaçınılmaz hale gelir. İşte doğum koçları sizin gözünüzü örten bu kaygı perdesini kaldırmaya gönüllü olan kişilerdir. Bunun için gerekli doğum koçu eğitimini alarak size doğum yolculuğunuzda arkadaşlık ederler. Yaklaşık bir yıl süren eğitim sonunda doğum koçu sertifikasına sahip olurlar. Eğitim kapsamına grup eğitimleri ve staj uygulamaları da dâhil olur. Doğum koçları genellikle bireysel olarak çalışırlar ve doula ücretleri ve doula fiyat listesi de değişkenlik gösterebilir.
Evde Doğum ve Hamile Koçluğu!
Doğum koçları sadece size destek olmak ve doğru bilgilendirmeler ve yönlendirmelerle sizi doğuma hazırlamakla görevlidir. Doğum koçu evde doğum kavramlarının teknik olarak yan yana gelmesi mümkün değildir. Çünkü doğum koçlarının doğumu üstlenecek ve doğuma teknik olarak yardımcı olacak tıbbi eğitimleri yoktur. Bununla beraber gebelik sürecinde ve doğuma hazırlık aşamasında anne adayının zihinsel ve ruhsal rahatlığı, bedenini çeşitli uygulamalarla doğum esnasında ve doğumu bekleme sürecinde kontrol edebilmesi için verdiği desteklerle hem anne adayına hem de tıbbi ekibe destek olmuş olurlar.
Gebelik gibi doğum süreci de benzersiz deneyimler yaşayacağınız bir süreçtir. Kafanızı meşgul eden birçok soru varken yaşadığınız ana odaklanabilmeniz kabul ediyoruz, biraz güç olabilir. Bununla birlikte unutmayın ki ancak kaygılarınızdan uzaklaşıp zihninizi temize çekerek doğum sürecinde beden kontrolünüzü sağlayabilir ve kendinizi doğuma hazır hissedebilirsiniz. Öyleyse minik yavrunuzla kavuşacağınız o benzersiz anı düşünerek sadece iyi şeylere konsantre olmayı deneyin.