Dünyanın en güzel karşılaşmalarından birini yaşayacağınız o büyük güne yaklaşırken doğum çantası hazırlığı kafanızı oldukça meşgul eden bir konu haline gelir. Doğum hastane çantasının büyüklüğü ve şeklinden başlayıp ayrı ayrı içinde olması gereken tüm malzemelerin özenle seçilmesi gerekir. Tercihlerin neye göre yapılması gerektiğinden ilk ihtiyaç duyulacak ürünlere kadar hemen hemen her konuda anne adaylarının desteğe ihtiyacı olabilir. Sizin de aklınız bu konu ile meşgulse o halde gelin doğum öncesi hazırlıklardan bebek çantasında olması gerekenlere kadar detaylı bilgi edinelim.
Doğum Öncesi Hangi Hazırlıklar Yapılmalıdır?
Bebeğinizle buluşacağınız o benzersiz gün yaklaştıkça sizin de heyecanınız artar. İlk hamilelik haberini aldığınız andan doğum anına kadar sağlıklı ve bilinçli hareket etmek çok daha rahat günler geçirmenizi sağlar. Öncelikle hamilelik haberini alır almaz alanında uzman bir doktor ve güvenilir bir hastane seçmelisiniz. Doktorunuz gerekli zamanlarda sizin ve bebeğinizin kontrollerini yaparken siz de hastaneye alışmış olursunuz. Zamanla doğuma dair kaygılarınız da azalır. Ayrıca hastanenin size sağlayacağı imkanları iyi öğrenmelisiniz. Bazı hastaneler bebeğe giydirilecek olan kıyafetleri kendi hijyenik ortamlarında sağlamayı tercih edebilir. Önceden bilgi sahibi olmanız doğumun gerçekleşeceği güne dair planlarınızı ve doğum çantası listenizi etkileyebilir.
Hamilelik sürecinde psikolojik olarak rahat olmak oldukça önemlidir. Bu süreçte düzenli yapılan egzersizler anneyi rahatlatmada büyük görev üstlenir. Egzersizler sayesinde vücut güçleneceği için doğum esnasında da fayda sağlayabilir. Doğumun kolaylaşması adına yapılabilecek bir diğer husus doğru nefes almayı öğrenmektir. Özellikle normal doğumun kontrollü ilerlemesi için doğru nefes almak çok önemlidir.
Doğum öncesi hazırlıklarda siz annelerin en heyecanlı olduğu konu ilk alınan eşyalar olur. Minik yavrunuzun kullanacağı giysileri, biberonu, emziği seçerken en iyisini ve sağlıklısını almak istersiniz. Bu hazırlıklara hamileliğinizin yaklaşık 30-32 haftalarında doğum çantasını düzenleyerek başlayabilirsiniz. Doğum çantasında olması gerekenler hem anneler hem de bebekler için hastanede doğum öncesi ve sonrasında ihtiyaç duyulan ürün ve kıyafetlerden oluşur.
Doğum anları oldukça özel ve benzersiz anlardır. Bu güzel zamanlar hatırlanmak istendiğinde dönüp bakılabilecek fotoğrafların olması her annenin arzusudur. Bu nedenle doğum çantasına bir fotoğraf makinesi ve şarj cihazını da ekleyebilirsiniz. Akıllı telefonlarınız da bu konuda imdadınıza yetişebilir. Bu tür ayrıntılarla uğraşmak istemezseniz daha profesyonel kareler için alanında uzman doğum fotoğrafçıları ile de anlaşabilirsiniz.
Hastanede Annenin Nelere İhtiyacı Olur?
Doğum öncesi ve sonrasında annenin ihtiyaçları için ayrı bir doğum çantası yapılmalıdır. Bu çantanın içinde bulunması gereken ürünleri şöyle sıralayabiliriz:
- Hastane dosyası/evrakları
- Önden açılan bir gecelik
- Emzirme sütyeni
- Emzirme örtüsü
- Göğüs pedi
- Hijyenik ped
- Kirli torbası
- Hassas olan meme uçları için krem
- Birkaç tane iç çamaşırı
- Vücut losyonları ve masaj yağı
- Şal/sabahlık
- Terlik
- Çorap
- Birkaç adet havlu
- Hastane çıkışı için rahat kıyafetler
- Temel bakım ürünleri
- Telefon ve şarj aleti
Çantanızı hazırlarken doğum çantası listesinden faydalanabilir, malzemeleri temin ettikçe adım adım listeden kontrol ederek hazırlık sürecini daha sağlıklı bir şekilde yürütebilirsiniz. Ayrıca kendinizi iyi hissetmek ve rahatlamak için sizin için önemli ve kıymetli olan bir nesneyi de listenize ekleyebilirsiniz.
Bebek için Hastanede Olması Gerekenler Nelerdir?
Bebeğinizin dünyaya geldiği ilk dakikalardan itibaren ihtiyacı olabilecek her şey önceden hazırlanan bebek hastane çantasının içine mutlaka konmalıdır. Bu hazırlıkları önceden yapmış olmak hem doğum sonrasında işinize yarayacak hem de her detayıyla bu özel ana hazır olduğunuz düşüncesiyle sizi rahatlatacaktır.
Hazırlayacağınız çantaya bebeğinizin hassas cildini ön planda tutarak seçtiğiniz kıyafetleri koyabilirsiniz. Organik, pamuklu ya da bambu içerikli kumaşları seçebilirsiniz. Bebeğinizin anne karnından sonra tenine ilk temas edecek olan kıyafetlerde sağlıklı ve organik seçimler yapmanız hem siz hem de bebeğinizin daha huzurlu olmasına katkı sağlar.
Doğum Sonrasında Hangi Ürünler Yardımcı Olur?
Doğum sonrasında emziren annelerin tükettikleri besinler ve kullandıkları ürünler oldukça önemlidir. Hayat düzeninizi bebeğiniz için yenilediğiniz bu dönemde uykusuz kalmamaya özen göstermelisiniz. Öğünlerinizde her besin grubuna yer vermeli, yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız. Özellikle vücut sağlığınız ve süt kaliteniz açısından yeterli miktarda su almaya özen göstermelisiniz. Sağlıklı bir emzirme süreci için göğüs bakımına dikkat etmelisiniz. Emzirme döneminde size yardımcı olabilecek birçok emzirme ürünü bulunur. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:
- Emzirme yastığı
- Süt pompası ve süt toplayıcı
- Emzirme önlüğü
- Göğüs ucu çıkarıcı
- Göğüs pedi
- Göğüs ucu kremi
- Anne sütü saklama poşeti
Bebek Doğum Çantasına Neler Konulmalıdır?
Doğum hastane çantanıza bebeğinizin kişisel bakımından kıyafetlerine kadar almanız gereken birçok farklı ürün koymanız gerekir. Sizin için doğumdan sonraki ilk dakikadan hastane çıkışına kadar işinize yarayacak ürünlerin bir listesini yaptık. Siz de bu listeyi inceleyebilir, doğum çantasındaki eksiklerinizi tespit edebilirsiniz.
- 3-4 adet tulum
- Bebek bezi
- 3 adet body ya da zıbın
- Muslin örtü ve omuz bezi
- Mevsime uygun battaniye
- Birkaç çift çorap
- 3-4 adet şapka
- Eldiven
- Birkaç adet yumuşak ağız mendili
- Alt açma bezi
- Pişik kremi, yenidoğan bebeklere özel alt temizleme mendili gibi bebek bakımı ürünleri
- Yenidoğan bebeklere uygun biberon
- Hastane çıkışı için kullanılabilecek ana kucağı
- Emzik
Minik yavrunuz ve aileniz için başlayacak bu yepyeni dönem öncesi gereken doğum çantası hazırlıklarını yaptınız. Şimdi ise geriye heyecan dolu o eşsiz anı beklemek kalıyor!