Bebek Sağlığı, Genel

Doğru Pozisyonda Bebek Yedirmek Nasıl Olur?

Bebeğinizi emzirirken yaşadığınız o büyülü duygu, o büyüdüğü zaman yerini mama yedirirken yaşadığınız eğlenceli anlara bırakır. Kendi kendilerine yemek yemeye başlayan bebeğinizi gözlemlemek size emzirme deneyiminin ardından harika anlar sunar. Elbette yemek yemeye başlayan bebeklerde beslenme adımları da bir hayli önemli. Tıpkı emzirme döneminde olduğu gibi beslenme döneminde de bebeklerin doğru bir pozisyonda tutulması gerekir. 

Bebeklerde Yemek Yeme Problemleri Nelerdir?

Bebeklerde yemek yememe sorunu kimi zaman dönemselken kimi zaman bir beslenme probleminin başlangıcı olur. Çocuklarda görülen yeme bozukluklarından biri ruminasyon bozukluğudur. 3-12 aylar arasında görülebilen ruminasyon bozukluğu, besinlerin yutulmasının ardından tekrar ağza gelerek yeniden çiğnenmesidir. Erkeklerde kızlara oranla daha fazla görülen bu bozukluğun nedeni yaygın olarak psikososyal çevredeki yetersizliklerdir. 

Bebeklerde beslenme dönemlerinde görülen bir diğer yeme bozukluğu, beslenme bozukluğudur. Çocuklarda yemek yememe sorunu ile boy gösteren beslenme bozukluğu, belirgin kilo kaybı ile belirti gösterir. Bebeklerde görülen beslenme bozukluğunun nedenleri arasında zamanında katı gıdaya geçmemek ve ebeveynlerin beslenme konusundaki yanlış tutumları gösterilebilir. Beslenme bozukluğu problemleri uzun süreye yayıldığı takdirde bebeklerde zeka geriliği, huzursuzluk ve depresyon gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Bebek anoreksiya nervozası ise 6 ay ile 2 yaş arasında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Aşırı seçicilik olarak da bilinen anoreksiya nervozasında bebekler yiyecekleri reddeder. 2 yaş yemek yememe durumunda eğer bebeğiniz normalden fazla yemek seçiyorsa bu rahatsızlıktan şüphelenebilir ve bir doktora başvurabilirsiniz. Bebeklerin isteklerine annelerinin tutarsız yanıtları, duygusal yoksunluk, ilişkide ikili çatışmalar bebeklerde beslenme hastalığına neden olabilir.

Aşırı beslenme ve bebek obezitesi de bebeklerde beslenme sorunları arasında yer alır. Ebeveynler bebekten gelen her uyarıyı açlık olarak algılayıp yemek yediriyor kaygıdan dolayı normalden fazla besliyorsa bebeklerde obezite ve aşırı beslenme sorunları görülebilir. 

Bebeklere Yemek Nasıl Yedirilmelidir?

Bebeklerde beslenme aşamalarında şu noktalara dikkat ederek bebeğinizde beslenme alışkanlığını yaratabilirsiniz:

  • Bebeğinizin özel bir alanı olmalı ve sizinle birlikte yemek yemeli. Bebeğinizin yemek rutinini kendi rutininize göre ayarlayabilirsiniz. Siz kahvaltı yaparken bebeğiniz de ilk yemeğini sizinle birlikte yiyebilir. Bebeğinize özel bir mama sandalyesi temin ederek onun da sizinle aynı masada olmasını sağlayabilir ve birlikte yemek yiyerek onun da alışkanlık kazanmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Mama sandalyesini televizyon, tablet gibi elektronik cihazlardan uzak bir yere konumlandırmalı ve sakin bir ortamda belli bir rutinde hep birlikte yemek yemelisiniz. Bebeklerde beslenme döneminde bebeğinizin yaşına uygun püreler hazırlayabilir ve siz yerken ona da yedirebilirsiniz.
  • 1 yaşından sonra bebeğinizi kontrollü biçimde emzirmelisiniz. Anne sütüne alışkın bebekler 1 yaşından sonra da sıklıkla annesini emmek isteyebilir. Annelerini emdikleri müddetçe farklı gıdalar yemek istemeyebilir ve bu durum da 1 yaş sendromu yemek yememe ve beslenme bozukluklarına neden olabilir. 1 yaşından sonra bebeğinizi daha kontrollü emzirebilir ve bu noktada bir doktordan yardım alabilirsiniz.

Bebeklerin Odağı Yemek Yemeye Nasıl Çekilir?

Bebeklerin yemek yemesi için odağını yemek anına çekmeniz gerekir. Bunun için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Bebeklerde beslenme için rutin çok önemli. Bebeğinizin yemek yeme rutinini oluşturmak bebeğinizin odağını yemek yemeye çekme noktasında size yardımcı olur. Bunun için aynı yerde ve aynı saatte 2 veya 3 öğün yemek yemek bebeğinizin de koşullanmasını sağlar.
  • Bebeklerde beslenme sürecinde aynı yemeklerden kaçının. Bebeğinize sürekli aynı besinleri vermek bir süre sonra onun dikkatinin farklı yerlere kaymasına neden olur. Bunun için öğünlerde farklılıktan çekinmemeli ve bebeğinizin yaşına uygun çeşitli gıdalardan destek almalısınız.
  • Sofraya oyuncak getirmemelisiniz. Yemek yeme zamanlarında bebeğinizi oyuncaklarla oyalamamalı ve bebeğinizin o zaman dilimi içerisinde sadece yemek yemesi gerektiğini ona göstermelisiniz. Siz de yemek yerseniz bebeğiniz bunu görerek yemek yemeye başlayabilir.

Bebekler Yemek Yerken Nasıl Oturtulmalıdır?

Bebeklerde beslenme aşamalarının ek gıda dönemine geçildiğinde bebekler oturacak yaşa gelir. Bebeklerin oturarak yemek yemesi en sağlıklı olandır. Bebeğiniz oturma yaşına geldiğinde ve ek gıdaya geçtiğinde yatarak yemek yememeli ve doğru pozisyonda oturarak yemek yemelidir. Bunun için öncelikli olarak bebeğinizin yaşına uygun bir mama sandalyesi seçmelisiniz. Boyu ayarlanabilir mama sandalyelerine yönelmek kullanım açısından daha pratik olur. Ön kısmında tepsi bulunan mama sandalyelerini tercih etmek bebeğinize yemek yedirirken ebeveynlere konfor sağlar. Bebeğinizi mama sandalyesine oturttuktan sonra önündeki tepsiye ilgisini çekecek renkli tabaklar, çatallar ve kaşıklar koyarak ona yemek yedirmeye başlayabilirsiniz. 

Oturmaya başlayan bebeklerin ise aileleriyle birlikte sofraya oturması önerilir. Doktorunuza danışarak uygun ek gıdalar vererek yemek zamanlarında bebeğinizin de sizinle aynı masada oturmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzu küçük yaştan aile ile birlikte yemek yeme alışkanlık kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin doğru bir pozisyonda oturması ve yemek yemesi için gerekli alanın sağlanması için mama sandalyesi idealdir. Bebeğinizin yaşına uygun olarak tercih edebileceğiniz mama sandalyeleri bebeklerde beslenme için doğru pozisyonu sunar. Ebeveynlerin de rahatlıkla bebeklerine yemek yedirmelerini sağlayan mama sandalyeleri ile keyifli yemek zamanlarınıza bebeğinizi de dahil edebilirsiniz.

Bebeğiniz ilk başlarda mama sandalyesine oturmayı reddedebilir ve kucağınızda yemek isteyebilir. Fakat bu durum onun gelişimi açısından pek de sağlıklı değildir. Ortopedik ve ergonomik bir mama sandalyesine bebeğiniz oturmalı, sırt ve bacak bölgesi rahat etmelidir. Mama sandalyesine güvenle oturan bebekler rahat bir ortamda yemek yiyebilir ve beslenme alışkanlıklarını doğru biçimde kazanabilir. Dilerseniz yemek yedirme esnasında özgürce yiyebilmesi için mama sandalyesi ve aktivite örtüsü seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir