Bebek 0-2 Yaş, Bebek Emzirme, Genel

Doğru Emzirme Teknikleri İçin 10 İpucu!

Heves ve merakla geçen 9 ayın sonunda minik kuzunuz sıcacık ve pamuksu teniyle kucağınızda! Şimdi birincil amacınız onu en iyi şekilde beslemek ve yavrunuzun bakımlarını yapmak…  Bebeğiniz doğduktan kısa bir süre sonra kucağınıza verildiğinde kendinizi şaşkın hissedebilirsiniz. Yavrunuzu en doğru nasıl emzirebileceğiniz konusunda kafanız karışıksa o zaman yazımız tam size göre!

Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir? 

Doğum sonrası minik yavrunuz kucağınıza verildi. Bebeğiniz hem içgüdüsel olarak hem de acıktığı için emzirilmek için sabırsızlanıyor. Bu durumda onu doyurmak ve sakinleştirmek için yapmanız gereken tek şey doğru emzirme pozisyonu almaktır. 

Emzirmek, anne ve bebek için doğal ve organik bir eylemdir. Bu bakımdan emzirme ve teknik kelimelerini yan yana duymak ilk etapta kulağınıza garip gelebilir. Ancak her şeyde olduğu gibi bu konuda da dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunur. Doğru emzirme teknikleri bebeğinizi ve kendinizi yormadan süt akışını en iyi sağlayabilmeniz, minik yavrunuzun ve sizin beden rahatlığı içerisinde bu rutini gerçekleştirebilmeniz için size yol gösterir.

Bebekler memeyi arama ve emme refleksleriyle dünyaya gelirler. Bu refleksler doğru emzirme pozisyonu için size yardımcı olur. Yenidoğan bebek emzirme teknikleri olarak bilinen 4 doğru emzirme pozisyonu vardır.

  1. Kucaklama/Beşik Tekniği: Bebeğinizi kucaklayıp yüzünü kendi bedeninize doğru çevirin. Bebeğinizin başını dirsek içinize yerleştirin. Kolunuzla da bebeğinizin bedenini kavrayın. Emzireceğiniz göğsü üstten başparmağınız, alttan ise diğer parmaklarınızla c şeklinde kavrayıp bebeğinizi emzirin. En sık kullanılan doğru emzirme pozisyonu olan kucaklama tekniği, sezaryen ile doğum yaptıysanız dikiş bölgenizi zorlayabilir.
  2. Ters Kucaklama/Çapraz Beşik Tekniği: Bebek emzirme tekniklerinden biri olan bu pozisyon için emzireceğiniz göğsünüzün ters tarafında bulunan kolunuzla bebeğinizi kucaklayıp emzirin. Doğru emzirme pozisyonu olarak erken doğan, meme yakalama problemi olan ve düşük doğum ağırlıklı bebekler için ideal bir yöntemdir.
  3. Koltuk Altı Tekniği: Bu teknikte yanınıza bir yastık almanız gerekir. Bebeğinizi bu yastığın üzerine, bacaklarını koltuk altınıza gelecek şekilde konumlandırıp, başını ise avcunuza alarak bebeğinizi emzirin. Sezaryen ile doğum yaptıysanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Ayrıca erken doğan, meme yakalama sorunu olan, düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, ikiz bebeklerde ve büyük göğsü olan anneler için de ideal bir yöntemdir.
  4. Yatarak Emzirme Tekniği: Bebeğinizi yatağa yatırın. Kendiniz de yanına uzanın. Baş ve sırt bölgenizi yorulmaya karşı yastık ile destekleyin. Kolunuzu bebeğinizin omzundan kavrayarak kendinize doğru yaklaştırın, yüzü size dönük olmalı. Diğer elinizle göğsünüzü destekleyerek bebeğinizin rahatça emebilmesine yardımcı olun ve emzirin. Doğru emzirme pozisyonu çeşitlerinden biri olan yatarak emzirme tekniği, yorgun ve sezaryen ağrısı yaşayan anneler için idealdir.

 

Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Emzirirken bazı noktalara dikkat etmeniz bebeğinizin sağlığı, konforu ve doğru bir şekilde emzirmeyi gerçekleştirebilmeniz için önemlidir. Şimdi gelin, bunları sıralayalım:

  • Bebeğinizi emzirmeden önce ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Aynı şekilde göğsünüz, meme ucu ve çevresi de temiz olmalıdır. 
  • Bebeğinizle göz teması kurmanız aranızdaki bağ için önemlidir.
  • Emzirirken kendi konforunuzu sağlamanız bebeğinizin de rahat bir şekilde beslenebilmesinin altın kuralıdır. Bunun için yastık kullanabilir, ayaklarınızı uzatabileceğiniz bir pozisyon alabilirsiniz.
  • Bebeğinizle emzirme esnasında kuracağınız tensel temas, anne bebek bağı için önem taşır.
  • Mümkün olduğunca stresten uzak ve sakin olmalısınız. Sizin gerginliğinizi minik yavrunuzun da hissedeceğini aklınızdan çıkarmayın.
  • Emzirme yöntemleri hakkında önceden bilgilenmiş olmanız faydalı olacaktır.
  • Bebeğinizi bedeninize yakın bir şekilde kucakladıktan sonra meme ucunu bebeğinizin ağız çevresine dokundurarak onda arama refleksinin başlamasını sağlayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin yutkunma seslerini takip etmeye çalışın. Bu sütünüz ve bebeğinizin beslenmesi konusunda size fikir verebilir.

Doğru Bebek Emzirme Pozisyonu için Gerekli Eşyalar Nelerdir? 

Emzirme teknikleri nelerdir öğrendikten sonra sıra geldi emzirmeyi kolaylaştıracak ürünlere… Emzirme anne ve bebek için güzel ama yorucu bir eylemdir. Bu güzel süreci en sağlıklı ve en konforlu şekilde yaşayabilmeniz için emzirme ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Göğüs bakımını gerçekleştirebilmeniz için gereken kremler, göğüs pedleri ilk akla gelenler arasında… Bunun yanı sıra göğsünüzde fazla kalan sütü çıkarmak, sütünüzü artırmak gibi çeşitli sebeplerle sütünüzü sağmak zorunda kalırsanız bir göğüs pompasına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Doğru emzirme pozisyonunu konforlu hale getirebilmeniz için öncelikle bir emzirme yastığı edinebilirsiniz. Bu hem sizin hem de bebeğinizin rahatlığı için önemlidir. Emzirme koltuğu da annelerin bebeklerini ağrı çekmeden besleyebilmeleri için tasarlanmıştır. Bu ürünlerden de edinebilirsiniz.

Doğru Emzirme Teknikleri İçin 10 İpucu!

Doğru emzirme pozisyonu çeşitlerinden sonra şimdi doğru emzirme teknikleri için 10 ipucu sıralayalım. Kısa ve öz bu bilgiler ile emzirmeyi adım adım doğru şekilde tamamlayabilirsiniz.

  1. Sütünüzün yeteceği ve bebeğinizi doğru bir şekilde emzirip doyurabileceğiniz konusunda kendinize güvenin. Şefkatle ve mutlulukla bebeğinizi emzirin. Bu hem aranızdaki bağı güçlendirecek hem de sütünüzü artıracaktır.
  2. Rahat bir pozisyonda emzirmeye gayret edin. Doğru emzirme pozisyonu olarak kendinize en uygun olanı belirleyin.
  3. Emzirme öncesi bebeğinizin ağız çevresine göğsünüzü temas ettirerek arama refleksini harekete geçirin. Ağzını büyük bir şekilde açtığı anda meme ucunuzu kahverengi bölüm de dâhil olacak şekilde kavratmaya çalışın. Sadece meme ucundan emmeye çalışması o bölgede çatlak ve yaralara neden olabilir.
  4. Her iki göğsünüzü de emmesini sağlayın. Böylece süt üretimi her defasında tam bir şekilde gerçekleşir, bebeğiniz ise var olan sütünüzden tam manasıyla yararlanmış olur.
  5. Doğru emzirme pozisyonunda hangi yöntemi seçerseniz seçin minik yavrunuzla göz temasında bulunmaya özen gösterin.
  6. Bebeğinizin başı ayaklarına kıyasla yüksekte olmalıdır.
  7. Bebeğinizin burnunun açık olmasına dikkat edin.
  8. Bebeğiniz her bir memeyi 10-15 dakika boyunca emer. Ortalama 30 dakika sürecek bu rutin, eğer rahat bir şekilde oturmadıysanız size acı verebilir, sırt ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bu süreci aceleye getirmeden kendi konforunuzu da düşünerek gerçekleştirmelisiniz.
  9. Emzirme öncesi bebeğinizin altının temiz, sizin ise ellerinizin, göğüs ucu ve çevrenizin steril olması önemlidir.
  10. Konforunuz için yatarak emzirme pozisyonu dışındaki tekniklerde ayağınızın altına bir minder koyarak bedeninizi destekleyebilirsiniz.

Emzirmek, hem siz hem de bebeğiniz için her bakımdan büyülü bir süreçtir. Bu süreci rahat bir şekilde deneyimlemeniz için doğru emzirme pozisyonunu bulmak ve bu konuda bilgilenmek oldukça önemlidir. Doğru tekniği bulduktan sonra şimdi şefkatle ve özgüvenle bebeğinizi emzirme zamanı!

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir