Hamilelik, Hamilelikte Sağlık

Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik haberi ile beraber tüm anne adayları için yepyeni bir süreç başlar. Ay ay bebeğin gelişimini takip etmek, onun için hazırlıklar yapmak hayalleri süsler. Ancak bazen işler düşünüldüğü gibi ilerlemeyebilir. Dış gebelik işte bu beklenmeyen durumlardan biri olarak karşınıza çıkabilir. Normal bir sürecin aksine dış gebelik, sağlıklı bir şekilde ilerlemeyip bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yaygın bir durum olarak görülen dış gebelik, yumurtanın rahim dışında farklı yerlerde gelişmesi demektir. Kadın sağlığı açısından tehlikeli olan bu süreç, rahim içerisindeki dokulara zarar verip kanamaya neden olur. Bu yüzden, erken teşhis kurtarıcı bir etkiye sahiptir. O halde gelin, dış gebelik nedir, neden meydana gelir ve tedavisi nasıl gerçekleştirilir detaylara göz atalım.

Dış Gebelik Ne Anlama Gelmektedir?

Dış gebelik nedir? sorusunun yanıtı, genellikle döllenen yumurtanın uterus ana boşluğunun dışına yerleşip büyümesi olur. Fallop tüpleri ya da diğer bölgelerde büyümeye uygun olmayan yumurta hücresi, düzgün bir şekilde gelişmeyip sağlık açısından tehlikeli sonuçlar yaratır. Bu yüzden, embriyonun rahim dışına çıktığı tespit edildiği zaman hamilelik hızlı bir şekilde sonlandırılır.

Ektopik gebelik olarak da isimlendirilen bu durum, belirtileri nedeni ile anne adayları tarafından normal hamilelik süreci ile karıştırılabilir. Dış gebelik erken belirtileri pelvik ağrıları ve hafif vajinal kanamalardır. Bireyler, doktora gitmediği taktirde farklı olumsuzluklarla karşılaşabilir. Acil belirtiler arasında ise düşük, apandisit, yumurtalık kisti, idrar yolu taşları, genital enfeksiyonlar ve sindirim sistemi sorunları yer alır. Rektal basınç, mide bulantısı, baş dönmesi, kilo kaybı, karnın bir tarafında oluşan ağrı ve bayılma gibi hamilelik sürecinde görülen benzer durumlar, doktora gitmeyi geciktirebilir. Erken zamanda teşhis konulması, anne adaylarının zarar görmeden tedavi edilerek iyileşmesine destek olur.

Dış Gebelik Neden Oluşur?

Ektopik gebelik nedir? sorusu, yumurtanın rahim boşluğunun dışında döllenmesiyle oluşan yaygın bir şekilde görülen durum olarak yanıtlanır. Dış gebelik belirtileri ise  adet gecikmesi, testlerin pozitif çıkması, göğüslerde hassasiyet ve mide bulantısı gibi birçok gerçek hamilelik semptomunu kapsar. Dış gebelik ne zaman belli olur? sorusu ise genellikle hamileliğin altıncı haftasında, şeklinde yanıtlanabilir. Aktif cinsel yaşamı olan tüm kadınlarda görülebilen bir durumdur. Dış gebelik neden olur? sorusu hormonal dengesizlikler ve döllenen yumurtanın anormal gelişimi gibi sebepler şeklinde sıralanabilir. Bunlarla birlikte, kişinin daha önce yaşadığı benzer durum da riski artırabilir. Cinsel hastalıklar yüzünden organlarda yaşanan iltihaplanmanın fallop tüpünde bozulma yaratması, kısırlık, birden fazla kürtaj yaşanması, tüp bebek ve doğurganlık tedavileri, tüpü düzeltmek için yapılan ameliyatlar, inflamatuar hastalıklar, üreme organlarının yapısal bozukluğu, yara dokusu, doğum kontrol yöntemleri ve sigara kullanımı, dış gebeliğin sayısız nedeni içerisinde bulunur. Bireyler, süreç planlaması içerisine hekimi ile görüşüp önlem almayı da dahil ederek dış gebelik oluşma riskini azaltabilir.

Dış Gebeliğin Tedavisi Nedir?

Dış gebelik belirtileri nelerdir? sorusunun yanıtını öğrendikten sonra tanı ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi almanız son derece önemlidir. Düzenli olarak yapılan pelvik muayeneler, kitle alanlarının belirlenmesine yardımcı olur. Beta HCG ve progesteron hormonlarını ölçen testler ile başlayan teşhis süreci, gerçekleştirilen ultrasonografik incelemeler sonrasında netleşir. Örneğin, transvajinal inceleme ile gebelik kesesinin var olup olmadığı tespit edilebilir. Daha sonra uzman hekim gerekli görürse, kübosentez iğneyle inceleme devam edebilir.

Dış gebelik tedavisi bazı ilaç, cerrahi ve bekleme yöntemleri ile gerçekleşir. Yöntemlerden biri olan metotreksat adı verilen ilaç tedavisi, gebelik hücresi ile hamilelik dokusunun büyümesine engel olur. Kişilerin düşük yapmasını ve sürecin sonlanmasını sağlar. Böylece, anne adayı sancılı bir sürecin sonuna doğru adım adım yaklaşır. Dış gebeliğin ilerleyen zamanlarında açık ya da kapalı cerrahi işlem uygulanır. Tüpler hasar görmediyse, gebelik dokusu alınarak yeniden hamile kalmanın önü açılır. Hasar gören, yırtılan ve parçalanan tüpler ise tamamen alınarak hastanın hamile kalma olasılığı ortadan kalkar. Bazı anne adaylarının yaşadığı bu durum, kendiliğinden yok olabilir. Bekleme tedavisinde, kandaki Beta HCG düzeyi sıfır olana kadar belirli aralıklarla takip edilip hasta bilgilendirilir. Acil durumlarda diğer tedavilere başvurulur.

Dış Gebelik Ameliyatı Var mıdır?

Ameliyat yöntemine, hastanın sağlık durumuna göre karar verilir. Açık ve kapalı olarak uygulanan cerrahi yöntemlerden biri seçilerek gebelik sürecinin kısa süre içinde sonlandırılması gerekir. Bu durumda, salpenjektomi ve salpingostomi işlemleri gerçekleştirilir. Yırtılmayan ya da patlamayan tüplerin zarar görmediği salpingostomi yönteminde, gebelik dokusu alınır. Hamilelik sonlandırılarak hormon seviyeleri takip edilir. Anne adayınin hamile kalma şansı artırılır. Salpenjektomi ise, tüplerin tamamen parçalandığı durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Kanama devam edip hastanın riskli durumlar ile karşılaşmasına neden olan bu işlem sonrasında, bir daha hamile kalma olasılığı olmaz. Operasyon sonrasında, hijyen öncelikli bir süreç sizi bekler. Kendinize iyi bakmanız, özbakımınız için gerekli olan adımları atmanız gerekir. Bu süreç ile ilgili yakınlarınızı bilgilendirip size yardımcı olmalarını isteyerek moralinizi yüksek tutabilir ve günlük hayatınıza kısa sürede kavuşabilirsiniz. Burada aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli detay, enfeksiyon riskidir. Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanarak hızlı bir şekilde iyileşebilirsiniz. Doğum kontrol haplarına bir süre ara vererek gebelik ihtimalini yok edebilirsiniz. Havuz, deniz, hamam ve sauna gibi yerlere gitmeyerek riskleri önleyebilirsiniz.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir