Çocuklu evlerde tüm gün aksiyonla geçer. Hele ki kardeş de varsa çocuklar hiç bitmeyen enerjileri ile uyku zamanına kadar evin her bir odasını hakkıyla kullanırlar. Günümüzde küçük çocukların büyük çoğunluğunun vaktini ev ortamında geçirdiğini hesaba katarsak, gün boyu evlerin her bir köşesi bir oyun alanı haline gelebilir.
Sizin de yürümeye yeni başlayan, enerjisini atmak için fırsat kollayan çocuk ya da çocuklarınız varsa ev ortamını olabildiğince güvenilir hale getirmeniz gerekir. Çünkü kabına sığmayan çocuklarınızın başına her an istenmedik ev kazaları gelebilir.
Çocuklu Evlerde Ne Tür Ev Kazaları Olabilir?
Çocuklar bitmek bilmeyen enerjileri ile güne başlar. Uyku saatine kadar da dinamizmlerinden bir şey kaybetmezler. Onlar oynarken, koşarken hatta odalarında herhangi bir şeyle meşgul olurken bile ebeveyn olarak pür dikkat onları takip etmemiz bir zorunluluk haline gelir. Çünkü önceden öngörülemeyen pek çok durum aslında kazalara da zemin hazırlar.
Çocuklu evlerde görülen ev kazaları aslında biraz da çocukların yaşına göre değişim gösterir. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra her türlü kazaya karşı mesainiz de başlamış olur desek, yanlış olmaz. Zira bebeğiniz hareketlenmeye başladıktan sonra beşiğinde bulunduğu anlar bile tehlike yaratabilir. Ayağa kalkma ve ayakta durabilme becerisini edindikten sonra ise bebeğiniz bunu beşiğinde de deneyecektir. Bu ise düşme riski anlamına gelir.
Çocuğunuz emekliyorsa evin her bölümüne ulaşabilir. Bu bakımdan elektrik prizleri ve kablolar elektrik çarpması riski oluşturur. Banyo ve mutfaklarda bulunan kimyevi sıvılar tehlike saçar. Masa örtülerini çekerek merakını ve oyun ihtiyacını gidermeye çalışan bebeğinizin, -varsa- örtü üzerinde bulunan nesnelerle yaralanması ise an meselesidir.
Emekleyen ve yürüyen bebeklerin oral dönemde olduklarını düşünürsek etrafta ağızlarına alıp boğulma riski oluşturacak hiçbir şey bulundurmamak gerekir. Boncuk, pul, ponpon gibi kıyafet ve oyuncaklardan düşen her türlü aksesuar ve materyal tehlikeye dönüşebilir. İp, zincir, fular, kemer, şal gibi eşyalar da boğulmaya neden olabilir.
Yürümeye henüz başlayan, denge becerisi tam oluşmamış bir çocuğunuz varsa ev içerisinde düşme, çarpma gibi kazalarla karşılaşabilirsiniz. Yürüyerek özerkliğini ilan eden bebeğiniz telaş ve hevesle her yeri kurcalamak isterken kazalar da kaçınılmaz hale gelebilir. Yürüyerek ulaşabildiği tüm dolaplar ve çekmeceler ev kazalarına neden olabilir. Dolap içlerinde bebeğiniz için risk olabilecek nesnelerden doğan kazalar ile çekmece ve dolap kapaklarının aralarına parmak sıkışması, çocuklu evlerde olabilecek kazalardandır.
Ev kazaları için en çok tehlike oluşturan faktörlerden biri de kapı ve pencerelerdir. Çocuklar belirli bir yaş ve beceriye ulaştıktan sonra kapı ve pencereleri kendi başlarına açabilir hale gelirler. Balkon kapıları, pencereler ve dış kapı gerekli önlemler alınmazsa istenmeyen durumlara neden olabilir.
Çocukların büyük çoğunluğu su ile oynamaya bayılır. Su gördükleri anda bunu oyun oynamak için bir fırsata çevirebilirler. Ancak ev içerisinde çocukların ulaşılabileceği bir konumda içi su dolu kova ya da küvet olması boğulma riskini de beraberinde getirir.
Çocuklu Evlerde Ev Kazaları Nasıl Önlenir?
Çocukların evdeki tehlikeleri hesaba katarak davranması elbette mümkün değildir. Bu noktada ebeveynler olarak öncelikle yapmamız gereken şey, tüm dikkatimizi onlara vermektir. Oyun oynarken, yemek yerken, yürürken kısacası her an ev kazalarına gebedir. Bu yüzden pür dikkat onların peşinde olmamız gerekir. Çocuklu evlerde ev kazalarını önlemek için yapabileceğimiz bir başka şey ise tehlikeleri öngörüp kazaya dönüşmeden gerekli önlemleri almaktır. Böyle zamanlar için dizayn edilen ev içi güvenlik ürünleri anne babaların adeta kurtarıcısıdır.
Çocuklarda ev kazalarını önlemek için yapabileceklerinizi kısaca şöyle özetleyebiliriz:
- Bebeğiniz dünyaya geldiği andan itibaren evinizi ve bebeğinizin çevresini güvenli hale getirmenin yollarını arayın. Zaman çabuk geçer, bebeğiniz hızla büyür, elinizi çabuk tutun.
- Ev kazalarını önlemek için üretilen cihaz ve güvenlik ürünlerinden edinin. Bebeğiniz küçükken odasında kullanacağınız bebek kamera ve telsizleri siz herhangi bir işinizi yaparken minik yavrunuzu güvenle kontrol edebilmenize imkan tanır.
- Bebekler oral dönemdeyken etrafı ağızları ile keşfeder. Dolayısıyla özellikle ilk 1 yıl olmak üzere, 3 yaşına kadar bebeğinizin etrafında yutabileceği materyaller bulundurmamaya dikkat edin.
- Ek gıda dönemi de boğulmaların yaşanabileceği bir dönemdir. Çiğneme ve yutma becerisine adapte olmaya çalışan bebeğinizin boğazına gıdalar kaçabilir. Böyle durumlar için bebek sağlığını düşünerek ilk yardıma dair temel bilgiler edinmeniz gerekebilir.
- Bebeğiniz kolayca ulaşabileceği yerlerde ilaçlar, kimyasal sıvılar ve temizlik maddeleri varsa bunları mutlaka merak edip kurcalayacaktır. Bu yüzden kapaklarının sıkıca kapalı olduğundan emin olun. Erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin.
- Elektrik prizleri ve kablolar çocuklar için en ilgi çekici yerlerden biridir. Genellikle buldukları bir materyali ya da parmaklarını priz içlerine sokmaya çalışırlar. Bunun önüne geçmek için priz içi aparatlardan temin edinebilirsiniz.
- Hareketlenen bebekler için mobilya köşeleri büyük tehlike oluşturur. Bunun için dizayn edilen yumuşak köşe koruyucularından satın alarak evinizi güvenilir hale getirebilirsiniz.
- Kapı açıp kapatmak çocuklar için en eğlenceli oyunlardan biridir. Kapılarla oynarken ya da bir başkası kapıyı kullanırken olası ev kazalarının önüne geçmek için kapı üzerine ya da menteşesine takılan ve parmak sıkışmasını önleyen aparatlardan temin edebilirsiniz.
- Eviniz dubleks ise merdivenler çocuğunuz için en eğlenceli oyun alanlarından biri haline gelebilir. Ev kazaları için en elverişli yerlerden biri olan bu alanları çocuk güvenlik kapıları ile kapatmanız gerekebilir.
- Dolap içleri, çekmeceler, klozet kapakları gibi bebeğinizin açmasını istemediğiniz yerleri çocuk dolap kilidi kullanarak güvenilir hale getirebilirsiniz.
- Yemek yaparken ocağınızın arka bölümlerini kullanmaya özen gösterin.
- Evinizde bir acil yardım çantası bulundurun.
- Taksi, ambulans, hastane, itfaiye, sağlık kuruluşu gibi acil durumlarda gerekli olabilecek numaraları görünür bir yere not edin.
Tehlikenin ve kazanın nereden gelebileceğini henüz tahmin edemeyen bebeğiniz ya da çocuğunuz için bulunduğu her ortamı güvenilir hale getirme görevi size düşüyor. Küçük kazalar kaçınılmaz olsa da istenmeyen ve sonuçları acı olan kazalardan onları korumak için gereken tek şey, ilginiz ve dikkatiniz…