1 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Yenidoğan Bebekler

Çocuklar Biberona Nasıl Alıştırılır?

Annenin bebeği ile aynı ortamda olmadığı durumlarda bebeği anne sütüyle beslemenin en kolay yolu kuşkusuz biberon kullanmaktır. Ancak her bebek bu alışma sürecini aynı şekilde yaşamayabilir. Siz de bebeğinizi biberonla tanıştırmak ve ona yepyeni bir beslenme rutini oluşturmak için doğru zamanın geldiğini düşünüyorsanız bunu nasıl yapmanız gerektiği ile ilgili kimi ipuçlarını öğrenmeniz gerekir. İşte bebeği biberona alıştırma sürecine dair detaylar…

Bebekler Biberona Ne Zaman Geçmelidir?

Bir bebeğin biberona geçmesi gereken belli ve kesin bir zaman dilimi yoktur. Bu süreç her bebekte farklı ilerleyebilir. Bununla birlikte bebeğin en az 4 haftalık olmasının beklenmesi uygundur. Zira ilk dört haftalık dilimde bu beslenme gerecinin kullanılmaması ve bebeğin sadece anneden beslenmesi, anne bebek arasındaki güvenli bağın oluşması için son derece önemlidir. Ayrıca 4 haftadan önce biberon ile beslenen bebekler memeden beslenmeye karşı direnç geliştirebilir ve memeyi tamamen reddedebilirler. Bu 4 haftalık sürede bebek emme, yutma ve nefes alma konusunda deneyim kazanacaktır. Bir bebek 4 hafta dolar dolmaz farklı bir şekilde beslenmeyi hemen kabul etmeyebilir. Bunun için kendinize ve bebeğinize biraz zaman vermeniz gerekebilir. Bu noktada doğru zamanı size bebeğiniz söyleyecektir.

Biberon Hangi Ürünler İçin Kullanılmalıdır?

Anne sütü, biberonlarla birlikte en sık kullanılan sıvı olsa da bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde farklı besinleri de bu gereçle verebilirsiniz. Bebeğinize verdiğiniz ve belli bir yoğunluğun altında olan her sıvıyı biberon yardımıyla ona yedirebilirsiniz. Anne sütü ve diğer süt çeşitleri, meyve suları, su bebeğinize verebileceğiniz sıvı besinler arasında yer alır. Yüksek akışlı ve emzik açıklığı büyük olan bazı biberonlar meyveli yoğurt ya da püreler için de uygun olabilmektedir. Bu noktada kontrol etmeniz gereken birkaç nokta bulunur. Bebeğinizin bu yoğun besin maddelerini emebilecek gücü olup olmadığına ve besinin emzikten rahatlıkla çıkıp çıkmadığına bakmalısınız. Emzikten geçemeyecek kadar yoğun olan yoğurt ve püre gibi maddeleri biraz sulandırarak bebeğinizin yemesini kolaylaştırabilirsiniz.

Bebekler Biberona Alıştırılırken Ne Yapılmalıdır?

Doğru zamanı ve ekipmanı seçmek bebeğinizi alıştırma sürecinin çok daha kolay ve hızlı olmasını sağlar. Bebekleri biberona alıştırma yöntemleri hakkında dikkat edilmesi gereken pek çok farklı nokta bulunur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Bebeğinizi meme harici bir aparatla beslemeden önce en az 4 haftalık olmasını bekleyin.
  • Ürünü bebeğinize vermeden önce onu eğerek emzik kısmının sütle dolmasını sağlayın. Bu sayede bebeğinizin ilk yudumu almak için çok fazla çaba sarf etmesi gerekmeyecektir. Ayrıca bu durum bebeğin şişenin ağız kısmında oluşan havayı yutmasını da engelleyerek gaz sorunu yaşamasının önüne geçecektir.
  • Bebeğinizi beslerken onu, göz temasına imkan vererek yarı dik bir pozisyonda tutabilirsiniz. Gerektiği taktirde bebeğinizi size daha yakın ve daha konforlu bir hale getirmek için dizinize koyduğunuz bir yastık üzerinden de besleyebilirsiniz.
  • Anne memesine benzer şekilde üretilen emziklerden kullanmanız bebeğinizin yabancılık çekmesini engelleyerek onun çok daha kolay bir şekilde alışmasını sağlayacaktır.
  • Biberon alıştırma eğitimine başlamak için bebeğinizin yeterince dinlenmiş ve keyfi yerinde olduğu bir zamanı seçmeye özen gösterin. Sabah saatleri bu işlem için son derece uygundur. Ancak uyku sonrası çok aç olduğu zamanlar yerine daha sakin ve rahat zamanları tercih edin.
  • Biberonla süte alıştırma sırasında bebeğiniz bir süre emzik ucuyla oynayarak alışma süreci yaşayacaktır. Emzik kısmını yavaşça bebeğinizin dudaklarına sürerek kendi kendine alışması için ona zaman verin. Bu süre zarfında sabırlı olun ve kesinlikle acele edip telaşa kapılmayın. Unutmayın, siz gergin olursanız bebeğiniz de gergin olacaktır. Bu nedenle sakin, sabırlı ama istikrarlı davranın.
  • Bu aşamayı reddeden bebekler için emzik kısmını anne sütüne batırarak bebeğinizin sütün tadını almasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeklere biberon alıştırma sürecinde emzik kısmını ılık suda bekleterek ısınmasını ve yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

 Biberona Alıştırılırken Hangi Tür Biberonlar Kullanılmalıdır?

Bebek için seçilecek ürün, sürecin kolay bir şekilde ilerlemesinde çok büyük rol oynar. Alıştırma sürecinde kullanılacak ürünün niteliklerinden bazıları şunlardır:

  • Emzik kısmının anne memesi hissi vermesinin yanı sıra akış hızı ve yoğunluğu da son derece önemlidir. Bir anda ağzını sütle doldurmayan doğal akışlı bir emzik yapısı, sütün bebeğe anne memesi ile aynı oranda iletilmesini sağlar.
  • Bebeğinizin şişenin içinde oluşan hava kabarcıklarını yutması gaz şikâyetine neden olabilir. Bu sebeple hava kabarcıklarını toplayan yeni teknoloji ile üretilmiş biberonları tercih ederseniz bebeğinizin gaz şikayeti de azalacaktır.
  • Seçeceğiniz emziğin özelliklerinin de bebeğinize uygun olması gerekir. Örneğin, yeni doğmuş bir bebek için yavaş akışlı bir emzikli biberon uygun olacaktır.
  • Yeni beslenme süreci sırasında bebeğinizin beslenme süresini dikkatlice takip etmeniz gerekir. Beslenme süresi normalden daha uzun sürüyor ve daha yavaş ilerliyor ise akış hızı bebeğiniz için yeterli olmayabilir. Bu durumda akış hızı ve yoğunluğu daha yüksek olan bir biberon tercih edebilirsiniz.
  • Beslenme esnasında süt bebeğinizin ağzından akıyorsa emziğin deliği bebeğiniz için fazla büyük olabilir. Bu nedenle emzik büyüklüğü ve açıklığı her bebek için farklılık göstermelidir.
  • Şişeyi bebeğin kendi kendine tutabilmesi için biraz zaman geçmesi gerekecektir. Bebeğiniz artık kendi kendine beslenebilecek döneme geldiğinde kullandığınız ürünün ergonomik tasarımlı bir şişeye sahip olması işleri kolaylaştıracaktır. Bu sayede bebeğiniz kolayca kavrayarak beslenme rutinini rahatlıkla gerçekleştirebilir.
Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir