Bebek 0-2 Yaş, Bebek Yemekleri ve Beslenme, Genel

BLW Yöntemi Nedir?

Minik yavrunuz 6 aylık oldu ve heyecanla beklediğiniz ek gıda dönemi geldi çattı. Ek gıdaya geçiş süreci nasıl olur, ilk gıdalar neler olmalı diye araştırma yaparken karşınıza blw beslenme yöntemi çıkmış olabilir. Bebeklerin yemek yeme alışkanlıklarına fayda sağlayan, ince motor gelişimlerini destekleyen blw yöntemine dair tüm merak ettikleriniz için detaylı bir yazı hazırladık. Gelin şimdi, blw ne demek, nasıl uygulanır, metodun incelikleri ve püf noktaları nelerdir beraber keşfedelim.

BLW Ne Demek? 

Blw yöntemi ilk etapta kulağa değişik gelen bir kavram. Bu yüzden aklınıza blw yöntemi nedir sorusu gelebilir. Blw yöntemi, bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinde uygulanan bir beslenme metodudur.  Bu metotta bebeğiniz kendi kendine beslenir. Size ise sadece uygun gıdaları ona sunmak kalır.

BLW Açılımı Nedir? 

Blw nedir açıkladıktan sonra şimdi de blw açılımından bahsedelim. Blw bebek liderliğinde beslenme anlamına gelen İngilizce baby led weaning sözünden kaynağını alır. Blw metodu ile bebeğiniz sunduğunuz gıdaları istediği miktarda ve sürede yeme şansına sahip olur. Kendi kendini besleyen minik yavrunuzun bu esnada el göz koordinasyonu gelişir. Yiyecekleri öğrenir, bu yolla sözcük dağarcığı zenginleşir. İnce motor becerilerinin gelişimi desteklenir.

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır? 

Minik yavrunuza bu dönemde mama ve ek gıdalar hazırlamak en büyük mutluluk kaynaklarınızdan biri olur. Minik yavrunuz için ek gıdaya geçiş listesi planlayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Püreler, çorbalar, muhallebiler gibi aşamalı tariflerin yanı sıra blw tarifleri ile çok daha pratik öğünler hazırlayabilirsiniz. Tam da bu noktada blw nasıl uygulanır, hangi gıdalar uygundur, nelere dikkat edilmelidir merak ediyorsanız gelin şimdi, konunun bu kısmını detaylandıralım.

  • Bebeğinizin mama sandalyesinde olması, dik bir şekilde oturuyor olması önemlidir. 
  • Önüne koyacağınız yiyeceklere bebeğinizin kolayca erişebilmesi gerekir. 
  • Gıdaları elleriyle yiyecek olan bebeğinizin ellerinin temiz olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Mevsim sebze ve meyvelerini bebeğinizin kolayca kavrayabileceği bir ölçüde kesmelisiniz. Ortalama 5-6 cm uzunluğunda, parmak şeklinde keseceğiniz yiyecekler, bebeğiniz için ideal olacaktır.
  • Sunacağınız gıdaları buharda ya da suda haşlayabilirsiniz. Besin değerlerinin saklı kalması için en uygun yöntem buharda haşlamaktır.
  • Haşladığınız yiyeceklerin kıvamına dikkat edin. Ne çok yumuşak ne de çok sert olmalı.
  • Hazırladığınız gıdaları bebeğinizin önüne koyun ve ona zaman tanıyın. Bebeğiniz dokunarak, avuçlayarak, kavrayıp sıkarak ve tadına bakarak keşfetmeye çalışabilir.
  • Olası boğulma ve tıkanma riskine karşı öğün boyunca bebeğinizi yalnız bırakmayın. Hareketlerini dikkatle takip edin.

BLW Yöntemine Ne Zaman Hangi Gıda ile Başlanır? 

Uzman hekimlerin uygun gördüğü bazı durumlarda 4 aylık bebeklerde ek gıdaya başlandığı da görülmekle beraber ek gıdaya geçiş 6 ay tamamlandıktan sonra olur. Bebeğiniz 6. ayını doldurduktan sonra blw yöntemini uygulamaya başlayabilirsiniz. Çünkü bu dönemde bebeğiniz çiğneme ve yutma becerileri gelişmeye başlar. Ek gıdalarla beslenmeye, yiyecekleri ve kaşık, çatal gibi beslenme ürünlerini kullanmaya hazırdır. 

BLW Tablosu ve Ek Gıdaya Geçiş

Bebeğiniz 6. aylık olunca aklınıza ilk olarak 6 aylık bebek ne yer sorusu gelebilir. Ek gıda dönemine ilk olarak yoğurt, muhallebi, çorba, püre, meyve suyu gibi bebeğinizin kolayca tüketebileceği gıdalarla başlayabilirsiniz. Elma, armut gibi alerji yaratma ihtimali olmayan meyveleri de 6 aylık bebek beslenmesine dâhil edebilirsiniz. Çorba yapacaksanız öncelikle tüm malzemeleri bebeğinize tattırmanız önemlidir. Böylece herhangi bir gıdaya karşı alerjisi olup olmadığını tespit etme şansınız olur. Alerji riski bulunan bal, yumurta akı, inek sütü, çilek, domates gibi besinleri ilk etapta ek gıda listesinin dışında tutmanız bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

Blw yöntemini denediğiniz ilk günlerde bebeğiniz yemek yemekten çok besinleri keşfetmeye ve onlarla oynamaya yönelir. Yediği miktar oldukça az olabilir. Yiyeceği tabağa koyduysanız kaldırıp atabilir. Öğün esnasında etraf epey dağılabilir ve kirlenebilir. Bu nedenle olası kazaların önüne geçmek için kırılmaz özellikte ek gıda hazırlama & saklama ürünlerini kullanabilirsiniz. Blw ile beslenmede tüm bunların olması son derece normaldir. Önemli olan minik yavrunuzun yiyecekleri keşfetmesi, kendi kendini besleme becerisi edinebilmesidir. Yiyeceği miktara kendi karar verir. Ebeveynlerin “Yemeğini ye.” gibi zorlamalarına maruz kalmaz. 

6 aylık bebek beslenmesi örnek menülerde yer alan havuç, patates, tatlı patates, kabak, brokoli gibi sebzeler blw yöntemiyle de bebeğinize sunabileceğiniz besinler arasında yer alır. Meyve olarak ise armut, avokado, elma, muz, armut gibi meyveleri blw tablosuna dâhil edebilirsiniz. Bebeğiniz 7 aylık olduğunda blw öğünlerine kuzu etini daha sonra ise dana ve tavuk etini ekleyebilirsiniz. Eti haşlayarak sunabilirsiniz. Eti minik parçalar haline verebileceğiniz gibi but şeklinde de verebilirsiniz. Daha kolay kavrayacaktır. 7. ayda kahvaltı öğünlerine de geçiş yapabilirsiniz. Peynir olarak lor peyniri ya da orta yağlı tuzsuz beyaz peynir, dil peyniri, burgu peynir gibi alternatifleri deneyebilirsiniz. Yanına haşlanmış yumurta sarısı ile hafif ısıtılmış tam buğday ya da çavdar ekmeği ekleyebilirsiniz. Bir sonraki ay, öğünlere balığı dâhil edebilirsiniz. Haşlayarak ya da buğulama yöntemiyle hazırladığınız somon balığı bebeğiniz için ideal bir besin olacaktır. Balıktan köfte de yapabilirsiniz.

Minik yavrunuzla blw yöntemi tecrübesi rahat davrandığınız ve titizlenmediğiniz sürece oldukça keyifli ve faydalı bir süreç olabilir. Şimdi, etrafın ya da bebeğinizin ellerinin, yüzünün kirlenmesine aldırmadan onun bu keşif sürecine tanıklık etme zamanı!

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir