Bebek 0-2 Yaş, Bebek Gelişimi, Bebek Sağlığı, Genel

Bıngıldak Nedir & Ne Zaman Kapanır?

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra rutin bir şekilde yaptığınız bebek bakım ve banyo işlemleri esnasında başının bir bölümünün oldukça yumuşak olduğunu fark etmişsinizdir. Siz daha fark etmeden önce büyükleriniz tarafından bu yumuşak bölge hakkında dikkatli olmanız gerektiği ile ilgili tembihlenmiş de olabilirsiniz. Bebeklerin başının ön, yan ve arka bölgesinde bulunan bu yumuşak bölgelere bıngıldak denir. Bebeğinizin gelişiminde oldukça önemli bir yere sahip olan bıngıldak nedir, ne tür özelliklere sahiptir, bıngıldak ne zaman kapanır merak ediyorsanız sizin için ayrıntılı bir yazı hazırladık.

Bıngıldak Nedir? 

Kafatası birçok kemiğin bir araya gelmesi ile oluşur. Yetişkinlerin kafatası tek kemik halindeyken henüz gelişim çağında olan bebeklerin kafatası birden fazla kemikten meydana gelir. Bu kemiklerin birleştikleri alanlarda fontanel adı verilen boşluklar bulunur. “Fontanel nedir?diye soracak olursanız hemen söyleyelim, fontanel bıngıldağın tıptaki karşılığıdır. “Bıngıldak neresi? sorusuna ise kabaca “bebeklerin başının ön, yan ve arka bölümündeki alanlar” şeklinde cevap verebiliriz. Yenidoğan bebeklerin başlarının ön bölgesinde bulunan bıngıldak en çok fark edilen olsa da bunun dışında 5 adet daha fontanel bölgesi bulunur. Ön bebek bıngıldak alanı yumuşak dokusuyla kendini hemen hissettirir. Bıngıldağın bebeklerin gelişimindeki fonksiyonu nedir, neden bu yumuşak dokuya ihtiyaç vardır diye merak ediyor olabilirsiniz. Beyin gelişimi ilk 2 yıl oldukça hızlıdır. Bebeklerde bıngıldak bu süreçte büyüyen beynin kemikler tarafından zarar görmesini engeller. Bıngıldaklar esnekliği ile beyine, gelişimini sorunsuz bir şekilde tamamlayabileceği bir alan sunar. Bıngıldağın bir diğer fonksiyonu ise normal doğum esnasında bebeğin başına gereken esnekliği vererek doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu yumuşak dokular sayesinde bebeğin kafası doğum kanalı içerisinden geçerken yapısında ufak bir değişim yaşanır. Kemikler birbirine yaklaşır, üst üste binebilir. Böylece bebeğin baş ve beyni herhangi bir zarar görmeden kanaldan daha kolay geçmiş olur.

Bıngıldak Ne Zaman Kapanır? 

Bebek yıkama rutinleri esnasında minik yavrunuzun saçlarını tararken, konaklarını temizlerken, okşarken bu bölgeye ve beynine zarar verme kaygısıyla dokunmaya çekiniyor olabilirsiniz. Bu bölge yumuşaklığı ile size yeterince güven vermiyor olabilir. Ama endişe etmeyin bıngıldak; saç derisi, yağ dokusu, saçlar, esnek ve kalın bir zar yapısı sayesinde travmatik bir darbeye maruz kalmadığı müddetçe gayet korunaklı bir bölgedir. Saçlarını taramanız, okşamanız ve dokunmanız bu bölgeye herhangi bir zarar vermez.

Bu konuda en çok merak edilen sorulardan biri de “Bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır?sorusudur. Fontanel kapanma zamanları bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak bebeğiniz iki yaşına gelene kadar kapanmış olur. Bıngıldak erken kapanması durumu da görülebilir. Bu durumda baş bölgesinin büyümesi hekim tarafından dikkatle takip edilir.  

Bıngıldak Ne Kadar Olmalı? 

Başın yan taraflarında yer alan bıngıldaklar doğum sonrası kapanır. Arka tarafta bulunan fontanel ölçüleri 0.5-1 cm’dir. Üçgen şeklindedir. Genellikle bebeğiniz 3 aylık olana kadar kapanır. Kapanması en uzun süren fontanel ön bölgede bulunur. Genellikle 12-18. aylarda kapanması beklenir. Daha uzun sürdüğü durumlar da görülebilir. Bıngıldak çapı ortalama 2-5 cm’dir. Bıngıldağın olması gerekenden küçük ya da büyük olması; erken ya da geç kapanması farklı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Rutin kontroller esnasında bebeğinizin baş çevresini takip eden uzman hekiminizin konu ile ilgili gereken yönlendirmeleri yapması son derece önemlidir.

Bıngıldak Sorunları Nelerdir? 

Bıngıldağın yapısı size bebeğinizin sağlık durumu ile ilgili önemli ipuçları verebilir. Bebeğinizin gelişimini takip eden hekiminiz rutin kontroller esnasında bu bölgenin kontrolünü gerçekleştirip notlar alır. Bunun dışında siz de bebeğinizin bıngıldağını gözlemleyerek varsa değişimleri takip edebilirsiniz. 

Bıngıldağın normal yapısı, baş yüzeyi ile aynı seviyededir. Bıngıldak çökmesi, gergin olması ya da genel yüzeyden şişkin olması farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Bebeklerde bıngıldak çökmesi, beslenme yetersizliği ve sıvı eksikliğinden dolayı görülebilir. İshal ve kusma durumlarında da çökme oluşabilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden bebeğinizi emzirmeniz, beslemeniz ve gerekli sıvı takviyesini yapmanız tavsiye edilir. Bir başka sorun ise bıngıldak şişmesidir. Ağlama, öksürme, nefes alıp verme gibi durumlarda şişme görülebilir. Ancak daha sonra normal şekline kavuşur. Bebeklerde bıngıldak şişmesi sonrası, bölge normal haline dönmediyse bu durum çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişmiş olabilir. Şişme; kafa içi basınç, menenjit, hidrosefali, tümör gibi durumları akla getirebilir. Bu sorunlara ek farklı semptomlar da görülebilir. Emin olmak ve doğru bilgiye ulaşmak için uzman hekiminize danışmanızda fayda vardır. Bazen bebeklerde bıngıldak atması görülebilir. Temas ettiğinizde ya da sadece dikkatle bakarak da bıngıldağın üzerindeki damar atımını kolayca gözlemleyebilirsiniz. Bu oldukça normal ve olağan bir durumdur, kaygılanmanıza gerek yoktur. 

Bıngıldak Bölgesi Nasıl Yıkanmalı?

Bebeğinizin banyosunu her zamanki bebek küvet ve banyo aksesuarlarını kullanarak yaptırabilirsiniz. Bıngıldağın temizliği için özel bir uygulama yapmanıza ya da farklı banyo ürünleri kullanmanıza gerek yoktur. Bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli şey, bu bölgenin şiddetli bir darbeye maruz kalmamasını sağlamaktır. 

Minik yavrunuzu keyifle büyütürken bedenindeki olağan ve olağandışı değişimleri takip etmeniz son derece önemlidir. Bazı değişimler farklı durumların sinyalini verebilir. Bebeğinizin en yakın koruyucusu olarak bıngıldağı konusunda da dikkatli olmanız ve sağlıklı bir şekilde kapanana kadar dikkat etmeniz oldukça önemlidir.

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir