Bebekler anne karnına ilk düştüğü andan itibaren büyümeye ve gelişmeye başlar. Bu gelişimin en yoğun olduğu dönemler doğum öncesi ve ilk çocukluk evreleridir. Bebekler fiziksel olgunluğa ulaştıkça eylemlerinin sınırlarını zorlamaya başlar. Emeklemek eylemi de bu denemelerden biridir. Bebeklerin hayatta daha büyük adımlar atabilmesi için ihtiyaç duyduğu bir geçiş evresidir. Bu yazıda bebeklerin emekleme süreçlerine dair merak edilen birçok soruya yanıt arayacağız.
Bebekler Kaç Aylıkken Emeklemeye Başlar?
Dünyaya bir bebek getirmek ve onu sağlıklı bir birey olarak yetiştirmek anne babalar açısından büyük bir sorumluluktur. Dolayısıyla bu süreçte ebeveynler minik yavruları hakkında çeşitli dönemlerde endişelenebilirler. Bebeklerin emmesi, yürümesi, konuşması ve beslenmesi gibi süreçler birçok soruyu ve kaygıyı da beraberinde getirebilir. Ailelerin merak ettiği konulardan biri de bebeklerinin ne zaman emeklemeye başlayacağıdır. Uzmanlara göre bu eylem genellikle sekizinci ayda başlar. Ancak bireysel farklılıkları da göz önünde bulundurmak gerekir. Fiziksel durumlarına göre bebekler sekizinci aydan daha erken ya da daha geç de emekleyebilirler. Bazı bebekler ise bu sürece hiç başlamayabilir.
Emekleme Süreci Gecikirse Ne Yapılmalıdır?
Uzmanlar her ne kadar bebeklerin sekizinci aydan itibaren emeklemeye başladıklarına vurgu yapsalar da bahsettiğimiz bireysel farklılıklar sebebiyle bebeğiniz henüz bu sürece başlamamış olabilir. Bu durumda hemen endişeye kapılmamalı, bebeğinizin gelişim sürecine saygı duymalı ve onu desteklemelisiniz. Eğer bebeğiniz emeklemeye başlamadıysa öncelikle ona yeterince fırsat verip vermediğinizi düşünmelisiniz. Bebeği sürekli mama sandalyesinde yahut koltukta oturur vaziyette tutmak ona ihtiyacı olan alanı vermediğiniz anlamına gelir. Bu süreci hızlandırmak için yavrunuzu teşvik etmelisiniz. Bebeğinizi yeterince motive ettiğinizde er ya da geç onun emeklediğini görebileceksiniz. Kaldı ki bebeğiniz bu sürece başlamamış olsa bile panik yapmanıza gerek yok. Çünkü emeklemeden direkt yürümeye başlayan bebeklerin olduğu da bir gerçek.
Bebeğin Emeklemesi Nasıl Desteklenmelidir?
Bebeklerin bu süreçte nasıl destekleneceği anne ve babalar açısından cevabı merak edilen sorulardan biridir. Bu soruyu birkaç madde halinde şöyle açıklamak mümkündür:
- Öncelikle bebeğinizin günlük rutinine yüzükoyun aktiviteler eklemelisiniz. Çünkü karnının üstünde oynayan bebekler omuzlarındaki, sırtlarındaki ve gövdelerindeki kasları geliştirirler. Bu durum bebeğinizin emekleme sürecine yardımcı olacaktır.
- Onun favori oyuncağından yararlanabilirsiniz. Bebeğinizin en sevdiği oyuncağı, aralarında belli bir mesafe olacak şekilde görebileceği bir yere koyun. Minik yavrunuz en sevdiği oyuncağı karşısında görünce mutlaka ona ulaşmak için çaba sarf edecek ve bu durum ise onun emeklemesine destek olacaktır.
- Bir diğer teknik ise yüzükoyun yatan bebeğinizin ayaklarına avuç içlerinizi yerleştirmenizdir. Bu hareket bebeğin dengesini bulmasına yardımcı olur ve güçlü bir başlangıç yapmasını sağlar.
Bebeklerin Emeklemesine Destek Ürünler Var Mıdır?
Siz yapabileceğiniz her şeyi yaptınız. Bebeğinizi şefkatle sarıp sarmaladınız ve ona gerekli motivasyonu sağladınız. Peki, bu süreç hangi ürünlerle desteklenmeli? Bebeklerin emeklemesine yardımcı oyuncaklar anne ve babalar için bu süreçte belki de en çok kafa karıştıran konudur. Çünkü uzmanlar bebek emekleme oyuncakları hakkında çok çeşitli görüşlere sahip. Kimileri bu oyuncakların emeklemeye ve sonrasında dolaylı olarak da yürümeye destek olduğunu belirtirken kimileri ise söz konusu emeklemeye yardımcı oyuncakların aslında bu sürece yardım etmediğini hatta bazen yavaşlattığını bile ileri sürerler. Hal böyle olunca ebeveynler de bu konuda bir ikilem yaşamaktadır. Bunun çözümü ise doğru araştırma yapmak ve bebeğinize fayda sağlayacak doğru ürünleri titizlikle seçmekten geçer.
Bu doğru ürünlerden birisi modern yürüteç de diyebileceğimiz çok aşamalı yürüteçlerdir. Çünkü geleneksel yürüteç, bebeğin yalnızca ayak ve bacaklarını çalıştırdığı konusunda eleştirilmektedir. Oysa bu, yalnızca bacak kas grubuyla yapılan bir eylem değildir. Dolayısıyla bu yeni, müzikli, birden fazla duyu organına hitap eden ve bütün kas gruplarını çalıştırmaya yardımcı olan emekleme oyuncağı bebeğinizin gelişimine destek olacak ürünlerin başında gelmektedir.
Silindir emekleme oyuncağı da bu süreçte kullanabileceğiniz doğru ürünlerden biridir. Renkli bir silindir şeklinde olan bu oyuncak yumuşak yapısıyla bebeğiniz için son derece güvenlidir. Bebeğin kol ve omuz kaslarını geliştirir. Kafasını ve boynunu dengede tutmayı öğrenmesine destek olur.
Bebeklerin Emeklemesinde Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Bu aşamada en hassas konu elbette ki bebeğinizin güvenli bir şekilde bu süreci atlatmasıdır. Gelişiminin bu evresinde bebek artık çok daha özgürdür ve bu özgürlüğünün tadını çıkarmaya da kararlıdır. Ebeveynler olarak bu evreyi en sağlıklı şekilde atlatmak için almanız gereken bazı önlemler şu şekilde sıralanabilir:
- Öncelikle bebeğin emekleyeceği alanın tozunu sık sık almalı ve yıkayıp kurutmalısınız.
- Yere yumuşak ve tüysüz bir battaniye sermeli ve bebeğinizi mümkün olduğunca bu alanda tutmalısınız.
- Bozuk para, boncuk, oyuncak parçaları gibi minik nesneleri bebeğinizin ulaşabileceği yerlerden kaldırmalısınız.
- Eşyaların keskin köşelerini mutlaka korumaya almalısınız.
- Eğer evinizde merdiven var ise bu merdivenin önüne bebeğinizin oraya çıkmasını engelleyecek bir nesne ya da güvenlik kapısı koymalısınız.
- Evdeki prizlere güvenlik için aparat takmalı ve elektrikli eşyaları yükseğe kaldırmalısınız.
Bebeğinizi bu süreçte yüreklendirip emeklemeyi teşvik edici oyuncaklarla desteklediğinizde ve evinizi de ona uygun şekilde güvenlik ürünleri ve önlemleriyle donattığınızda artık minik yavrunuz bu sürece hazır halde demektir. Unutmayın, her çocuk birbirinden farklı ve çok özeldir. Bu yalnızca bir geçiş evresidir. Bu nedenle ne kendi üzerinizde ne de bebeğiniz üzerinde herhangi bir baskı hissetmenize gerek yoktur.