1 Yaş, 2 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Gelişimi, Bebek Sağlığı, Çocuk 3-8 Yaş, Genel

Bebeklerin Dişlerinin Fırçalanması

Sağlıklı dişlere sahip olmak bebeklik döneminde ilk dişlerin çıkışından itibaren ağız ve diş bakımının düzenli ve düzgün bir şekilde yapılmasıyla mümkündür. Bu nedenle bebeğinizin ilerleyen yaşlarındaki diş sağlığı, sizin özen göstermenize bağlıdır. Bebeklik döneminde çıkan süt dişleri 2 ile 3 yaş arasında gelişir ve ağızda toplam olarak 20 adet bebek dişi tamamlanmış olur. Bebek dişleri daha sonra dökülerek yerini daimî dişlere bırakır. Bebek dişi çıktığı ve büyüdüğü süre içinde çürümeye karşı savunmasız ve oldukça hassastır. Bu nedenle bebek dişinin ilk çıktığı andan itibaren nazik ve düzenli bir şekilde bakımının yapılması son derece önemlidir.

Bebeklerde Dişler Ne Zaman Çıkmaya Başlar?

Bebeğinizin dişinin geç veya erken çıkması bebeğin fiziksel gelişimiyle alakalı bir durum değildir. Yani erken diş çıkaran bebeklerin fiziksel gelişiminin daha iyi olduğu söylenemez. Bebeğin ilk diş çıkarması ebeveynlerinin ilk diş çıkardıkları döneme denk gelebilir. Bunun yanı sıra genetik ve hormonal durumlara ve beslenme şekline göre değişkenlik gösterebilir. Hatta bazı bebekler dişleri çıkmış olarak da dünyaya gelebilirler. Doğumda bebeğin ağzında bulunan yenidoğan dişleri natal diş, doğumdan sonraki ilk 30 günde çıkan dişler ise neonatal diş olarak adlandırılır. Bebeklerde diş çıkarma dönemleri ortalama olarak şöyledir:

  • Ön kesici dişler 6-10 ayları arasında
  • Alt yan kesici dişler 8-13 ayları arasında
  • Üst yan kesici dişler 10-16 ayları arasında
  • Köpek dişleri 16-23 ayları arasında
  • Birinci bebek azı dişleri 13-19 ayları arasında
  • İkinci bebek azı dişleri ise 23-33 ayları arasında çıkar.

Bebek 24-36 aylık olduğunda diğer dişleri de çıkarak bütün dişleri tamamlanmış olur.

Yenidoğan Dişleri Ne zaman Dökülür?

Bebeğinizin süt dişlerinin çıkış zamanı gibi dökülme zamanları da farklıdır. İlk olarak alt ön dişler dökülür. Bebek dişinin dökülmesi genellikle çocuklar 5 yaşına geldiğinde yaşanır. Çocuğunuzun bebek dişlerinin tamamının dökülmesi ise 12 yaşa kadar sürebilir. Bebek dişi dökülme zamanları ortalama olarak şöyledir:

  • Ön kesici dişler 6-7 yaş aralığında
  • Yan kesici dişler 7-8 yaş aralığında
  • Köpek dişleri 9-12 yaş aralığında
  • Birinci azı dişleri 9-11 yaş aralığında
  • İkinci azı dişleri 10-12 yaş aralığında düşer.

Bebek Dişlerine Bakım Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin dişi henüz çıkmamış olsa bile diş etlerini düzenli olarak temizlemelisiniz. Emzirme ya da biberonla besleme sonrası bebeğinizin ağzında plak ve bakterilerinin oluşmasını önlenmek için diş etlerini temiz bir tülbent veya gazlı bez yardımıyla nazik bir şekilde silebilirsiniz. Böylece biberon çürüğü adı verilen diş çürüklerini önlemiş olursunuz. Bebek dişinin arkasında diş çıktığında bu dişlerin temizliğini düzenli olarak yapmalısınız. Bebek dişi fırçalamak için diş hekiminize danışabilirsiniz. Her akşam düzenli olarak temiz bir bez ya da bebek fırçasıyla ağız ve diş temizliğini yapabilirsiniz. Çocuğunuza 2 yaşından itibaren diş fırçalamayı öğretebilirsiniz. Şeker tüketimini kontrol altında tutarak diş çürüklerinin oluşmasının önüne geçebilirsiniz.

Bebeklerin Dişleri İçin Hangi Kıl Tercih Edilmelidir?

Bebeğinizin ilk dişi çıktığında temiz bir tülbent veya parmak fırçayla diş temizliğini yapabilirsiniz. Bebeklik döneminde kullanılan diş fırçasının seçimi onların ileride diş fırçalamayı sevmeleri için oldukça önemlidir. Bebeğinizin ilk bebek dişi çıkmaya başladığında ekstra yumuşak kıllara sahip diş fırçası tercih etmeniz önerilir. Çünkü bebeklerin diş etleri oldukça hassastır. Seçtiğiniz fırça bebeğinizin ağız yapısına uygun olmalıdır. Bebeğiniz için diş fırçası satın alırken paket üzerinde yer alan yaş bilgilerinden yararlanabilirsiniz. Bebeğiniz 3 yaşına gelene kadar diş temizliğini sadece fırça ve su ile yapabilirsiniz. 3 yaşından sonra diş hekiminize danışarak uygun florürlü macunlar kullanabilirsiniz.

Bebek Diş Macunları Neler İçermemelidir?

Bebek dişine ne kadar iyi bakılırsa kalıcı dişlerin de o kadar sağlıklı olacağı unutulmamalıdır. Bebeklik döneminde florür içermeyen ve yutulabilir diş macunlarının kullanılması önerilir. Bebeğiniz için seçtiğiniz diş macununda tatlandırıcı ve türevlerinin bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Naneli diş macunları tadı ve yoğun içeriğinden dolayı bebeğinizi rahatsız edebilir. Sls ve paraben içermemesine dikkat etmelisiniz. Bebek diş macunları doğal bileşiklerden oluşmalıdır. Beyazlatıcı ve kimyasal maddelerden arındırılmış olmalıdır. 3-5 yaşındaki çocuklar için diş macunu florür içerebilir. Florür miktarının ne kadar olması gerektiği konusunda diş hekiminize danışabilirsiniz.

Bebek Diş Eti Bakımında Neler Kullanılır?

Bazı bebekler bebek dişi çıkarma döneminde huzursuz olabilirler. Diş çıkarma kaşıntısı yaşayan bebeğinizi rahatlatabilmek için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin diş etlerindeki baskı hissini azaltmak için muz, meyve püresi, yoğurt gibi yumuşak gıdalar verilebilirsiniz. Çiğnenecek gıdanın soğuk olması bebeğin rahatlamasını sağlar. Boğulma tehlikesine karşı meyveleri meyve filesine koyarak bebeğinizin emerek ya da yalayarak yemesini sağlayabilirsiniz. Emzik, biberon gibi nesneler bebeğin ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Bebek diş eti bakımında temiz bir tülbenti suya batırıp sıkarak fazla suyunu aldıktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Bez soğuduktan sonra küçük bir şekilde katlayıp masaj uygulayarak diş etlerinin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Temiz bir tatlı kaşığını soğuttuktan sonra arka kısmıyla bebeğinizin diş etlerine masaj yapabilirsiniz. Ellerinizi temiz bir şekilde yıkadıktan sonra diş etlerine dairesel hareketlerle de masaj uygulayabilirsiniz. Sıvı ve jel olmayan diş kaşıma oyuncağını buzdolabında soğuttuktan sonra bebeğinize vererek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bebek diş bakımı hem sağlık ve hem alışkanlık oluşturma bakımından oldukça önemlidir. Doğru ürünler ve uygulamalarla bebeğiniz bakımını yaparak onun için sağlıklı günler inşa edebilirsiniz.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir