Heyecanlı bekleyişinizin ardından bebeğinizle yepyeni bir serüvene adım attınız. Gebelik süreciniz boyunca minik yavrunuzla ilgili pek çok hayal kurdunuz. Oyunlarınız, ilk yolculuğunuz, tatil maceranız… Ancak büyük ihtimalle uykusuz gecelerinize, bebeğinizin uykuya dalmakta zorluk çekebileceği, ağlayarak uyanabileceği anlara hayallerinizde yer vermediniz. Öyleyse hemen söyleyelim, kurduğunuz tatlı hayallerin yanı sıra minik yavrunuzu büyütürken yaşayacağınız zorluklar da bu yolculuğun durakları arasında yer alıyor.
Bebeğini kucağına alan çoğu annenin yaşadığı ilk zorluklardan biri bebeklerde uyku ile ilgili sorunlardır. Özellikle yenidoğan dönemi, 2 yaş sendromu gibi kritik zamanlarda bebeklerde uyku düzeni konusunda sorunlar yaşamanız oldukça normaldir. Bu sorunları aşmanız için uyku eğitimi metotlarını deneyebilirsiniz. Şimdi gelin, “Bebeklerde uyku eğitimi nedir?”, “Uyku eğitimi nasıl verilir?” sorularına beraber yanıt arayalım.
Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?
Doğumun ardından “Yenidoğan bebeklerde uyku problemi nasıl çözülür?” en çok cevap aranan sorulardandır. Bebeğinizin dünyaya adapte olmaya çalıştığı yenidoğan döneminde, uyku konusunda düzen beklemek pek doğru olmaz. Bebeğinizin karnının sık sık acıkacağı ve ortalama iki saatte bir emzirmeniz gereken bu dönemde uykuya dönme konusunda da henüz bir olgunlaşma söz konusu değildir. Ancak uyku sorunları mevcutsa bebeğinizin rahatlaması ve uykuya kolayca geçebilmesi için altının temiz olması, emzirme sonrası gazının çıkarılması gibi bazı basit kurallara dikkat etmeniz yeterli olabilir. Bebeğinize uyku eğitimi vermeyi planlıyorsanız bunun için en ideal zaman 4. ay ve sonrasıdır. Çünkü bebekler 4 aylık olduktan sonra kendi başlarına uykuya dönme konusunda beceri kazanmaya başlarlar. Ayrıca uyku düzeni oluşturma konusunda da oldukça uykun bir zamandır. Yeri gelmişken hemen 4 aylık bebek uyku düzeni ve 5 aylık bebek uyku düzenine de hemen değinelim. Bebeğiniz 4-6 aylık dönemde gündüz 3.5-4, gece ise 11-12 saat uykuya gereksinim duyar. Gündüz uykusunu 3 periyot halinde düzenleyebilirsiniz.
Bebeklerde Uyku Eğitimi Yöntemleri Nelerdir?
Bebeklerde uyku terörü, uykuya dalmada zorlanma, sık sık uyanma, uykunun bölünmesi sonucu tekrar uyuyamama uyku konusunda en sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Siz de bebeklerde uyku problemi ile başa çıkmaya çalışıyorsanız ufak bir araştırmadan sonra uyku eğitimini duymuş olabilirsiniz. İlk duyduğunuzda uyku ve eğitim kelimelerinin yan yana getirilmesini yadırgayabilirsiniz. O halde konuya hemen açıklık getirelim. Uyku eğitimini bebeğinizin sağlıklı ve deliksiz uykuya erişmesi için bir yol belirlemek ve bu konuda ona yardımcı olmak” şeklinde değerlendirebilirsiniz. Bu konuda uygulanan çeşitli metotlar mevcut. Dilerseniz şimdi en bilinen ve 6 aydan büyük bebeklerde uygulanabilen metotlara kısaca değinelim:
- Tracy Hogg Yöntemi: Uyku rutinlerinizi yaptıktan sonra bebeğinizi yatağına yatırın. “Pişş” diyerek sırtına nazik hareketlerle vurun. Bu şekilde bebeğiniz uyumazsa yatırıp kaldırma yaparak uyutmayı deneyebilirsiniz. Bu uygulamada bebeğiniz ağladığında kucağınıza almanız, sakinleştiği anda da yatağına bırakmanız esastır. Her seferinde yorulmadan ve pes etmeden bunu tekrar etmeniz gerekebilir. 5-15 kereye kadar uygulayabilirsiniz. Zamanla ve gün geçtikçe kucağa alınma gerekliliğinin azalması amaçlanır.
- Kim West Yöntemi: Rutinlerin ardından bebeğinizi yarı uykulu bir biçimde yatağına yatırın. Yatağın başında bebeğinizin uykuya geçmesini bekleyin. Ağlarsa sakinleştirip yatağına tekrar yatırın. Kucağınızda uyumasına izin vermeyin. Hedefiniz yatağında uyuması olsun. Temasla, sırtını sıvazlayarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntemde ilk gün yatağın başındayken diğer günlerde aşama aşama uzaklaşarak odadan çıkmanız gerekir. Kendinize 4 aşama ve konum belirleyerek her gün bir kademe uzaklaşmayı planlayabilirsiniz. Örneğin önce yatağın başı, sonra yatakla kapının ortası, daha sonra kapının yanı ve son aşamada kapının dışı gibi…
- Richard Ferber Yöntemi: Bu yöntemde bebeğin ağlamasına kontrollü bir şekilde izin verilerek uykuya dalması amaçlanır. Önce uyku rutinlerini uygulayın. Ardından bebeğinizi yatağına yatırın, şefkat gösterip odasından ayrılın. Ağladığında üç dakika bekleyin ve içeri girip kucağınıza almadan tensel temasla sakinleştirin. 3 dakika süren kontrollü ağlatma süresini zamanla 5 dakika, 8 dakika, 10 dakika şeklinde uzatın.
Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?
Bebek uykusunda düzen oldukça önemlidir. Çünkü bebeklerin büyüme ve gelişmesi için uyku ne kadar önemliyse düzenli ve kaliteli bir uyku da o denli önem taşır. Bazı adımları takip ederek minik yavrunuz ve kendiniz için kaliteli ve kesintisiz uykulara bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Şimdi detaylara göz atalım:
- Bebeğinizin akşam 20-21.00’de yatmasını, sabah ise en geç saat 08.00’de güne başlamasını sağlayın.
- Bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırmak için uyku sinyallerini iyi takip edin. Uyanıklık süresini belirleyin.
- Diş fırçalama, uyku tulumu giyme, banyo yapma, masaj, masal okuma, ninni/şarkı söyleme, bebek uyku müzikleri dinleme gibi uyku rutinleri belirleyin ve her gün bunları aksatmadan uygulayın.
- Gündüz uykularını planlayın ve olabildiğince aksatmamaya çalışın.
- Ortamı ısı, ışık, düzen bakımından düzenleyin.
- Uyku öncesi bebeğinizin aç olmamasına dikkat edin. Midesinin çok dolu olması da uykusunu olumsuz etkiler.
- Gün içerisinde bebeğinizin yeterli aktivitelerde bulunmasını sağlayın.
Uyku Düzeni İçin Uyku Yardımcıları!
Bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırmak için bazı yardımcı ürünlerden faydalanabilirsiniz.
- Yumuşak dokulu bir bebek uyku seti içerisinde bebeğiniz konforla uykuya dalabilir.
- Bebek uyku tulumu çeşitleri bebeğinizin vücut ısısını dengeler ve rahat bir şekilde uyumasına yardımcı olur. Yenidoğan tulum kullanabileceğiniz gibi ilerleyen yıllarda da kız bebek tulum ve erkek bebek tulum modellerini kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Uyku arkadaşları ve dönenceler de bebeklerin uykuya dalmalarını kolaylaştıran ürünler arasında yer alır. Bebeklerde uyku arkadaşı uykuya dalmalarına ve kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olan ürünlerden biridir.
Minik yavrunuza uyku eğitimi vermeye karar verdiğiniz bu dönemde en çok ihtiyaç duyacağınız şey sabır. Sabırlı ve tutarlı davranarak, bebeğinizin size ilettiği mesajları iyi okuyarak, onu sevgi, ilgi ve şefkatinizden mahrum etmeden bu süreci de kolayca atlatabilirsiniz.