Beslenmesi, uykusu, eğitimi, oyunu, bakımları derken bebeğinizin gelişimine dair her bir adım özen ister. Cildi, dişleri, tırnakları, bez değişiminin yanı sıra minik yavrunuzun ipek telli saçları da hassas bir bakıma ihtiyaç duyar. Dokunmaya doyamadığınız yumuşacık saçları için her gün rutin halinde bakımlar uygulamanız bebek saçı ve cilt bakımı için önemlidir. Ayrıca bu bakım rutinleri, birlikte geçirdiğiniz zamanları artırmak için de bir vesile olur.
Bebeklerde Saçlar Ne Zaman Çıkar?
Hamileliğin 12. haftası itibariyle anne karnında bebek saçı uzamaya başlar. Yenidoğan bebeklerde saç bazen gür bazen ise seyrek olabilir. Hatta bazı bebeklerin saçı kel sayılabilecek kadar kısa ve azken, bazılarının saçının oldukça uzun olduğu görülebilir. Kesin bir nedeni olmasa da genetik yatkınlık, hormonlar gibi çeşitli faktörlerin etkili olduğunu söylenebilir. Halk arasında “anne saçı” olarak da adlandırılan bu ipeksi bebek saçı ilk birkaç ay içerisinde dökülmeye başlar. Minik yavrunuzun yattığı yerde temas ile birlikte dökülen saçlarını görebilirsiniz. Bebeklerde ilk aylarda görülen “konak” adlı cilt sorunu da bebek saç dökülmesine neden olabilir. Bebeğinizin bu dökülen ilk saçlarından sonra yerine çok daha güçlü bebek saçı çıkar.
Bebek Saçlarına Bakım Nasıl Yapılır?
Bebeğiniz doğduktan sonra göğüs bakımınızı özenle yaparak minik yavrunuzu anne sütü ya da formül sütle beslediniz. Pompa ve aksesuarlar kullanarak süt saklama biberonu gibi gereçlerle bebeğinize süt temin ettiniz, uyku düzeninden taviz vermediniz. Bebeğinizin ince telli narin saçları da aynı özene ihtiyaç duyar. Bunun için ilk adım elbette banyodur. Banyo esnasında bebeğinizin saçlı derisini ve saçlarını alkol, boya, paraben gibi kimyasallardan uzak, doğal içerikli şampuanlarla temizleyebilirsiniz.
Banyo esnasında bebek saçlarına masaj yaparak hem cildinin canlanmasını hem de bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Banyo sonrası yumuşak bir havlu ile bebeğinizin başının ve bebek saçının nemini aldıktan sonra saçları gür ve uzunsa bir saç kurutma makinesi ile bebeğinizin saçlarını kurutabilirsiniz. Minik yavrunuzu ürkütmemek için makineyi en düşük devirde çalıştırabilirsiniz.
Kurutma işleminden sonra sıra geldi saç taramaya… Bebeğinizin saçlarını banyo sonrası rutin şekilde taramanız hem cildinin canlanmasını hem de bebek saçının karışmasını önler. Bebeğinizin saçları açık kalması halinde onu rahatsız edecek uzunlukta ise yumuşak bir toka ile fazla sıkmadan toplayabilirsiniz. Özellikle bir kız çocuğunuz varsa onu tokalar, taçlar, bandanalarla süslemek isteyebilirsiniz. Ancak olabildiğince az toka kullanmanız bebeğinizin cildi ve saçları için daha faydalı olacaktır. Fazla toka ve aksesuar kullanmak, saçlarını sıkı bir biçimde bağlamak bebek saçında kırılma ve dökülmelere neden olabilir.
Bebeğinizin yumuşacık saçlarını kesmeyi, o tatlı lülelerini kaybetmeyi göze alamıyor olabilirsiniz. Ancak saç bakımının bir başka adımı da bebek saçlarının kesimidir. Belirli aralıklarla bebek saçını alanında bilgili kişilere kestirmeniz saçlarının çabuk toparlanmasına ve düzgün bir formda uzamasına yardımcı olabilir.
Bebeklerin Saçları Ne ile Taranır?
Bebeğinizin narin saçlarını taramak için özel olarak üretilen bebek tarakları ve fırçalarından yararlanabilirsiniz. Sağlıklı ve doğal içerikleri ile bebek sağlığını destekleyen bu ürünler, bebeğinizin ipeksi saçlarını özenle açar. İnce dişli tarakların yanı sıra doğal malzemeler kullanılarak üretilen yumuşak kıl yapısına sahip saç fırçaları da bebeğinizin saçlarını hassas bir şekilde taramak için idealdir. Bu fırçalar tarama esnasında bebeğinizin saçlı derisinde masaj hissi de uyandırır. Masaj, bebeğinizin rahatlamasına ve cildinin canlanmasına katkı sağlar.
Bebek Saçları İçin Hangi Fırçalar Kullanılır?
Bebeğinizin saçları için hem tarak hem de saç fırçası kullanabilirsiniz. Bununla birlikte taraklar nispeten sert ve ince yapıları nedeniyle uygun şekilde kullanılmadığında narin bebek cildinde tahrişe neden olabilir. Bu yüzden tarak kullanımını çok daha özenli ve hassas bir şekilde yapmak gerekir. Tarak kullanırken cilde fazla bastırmadan naif hareketlerle bakım yapabilirsiniz. Bebek saçını taramada kullanabileceğiniz bir diğer ürün saç fırçalarıdır. Saç fırçaları yumuşak kıl yapıları ile bebeğinizin ince telli saçlarına son derece uygundur. Suni içerikli kıllardan yapılan fırçaların yanı sıra keçi kılı kullanılarak üretilen saç fırçalarını da kullanabilirsiniz.
Bebeklerin Saçları Nasıl Taranmalıdır?
Bebeğiniz için en uygun tarak ve saç fırçasını seçtikten sonra her gün düzenli olarak bebek saçını taramanız gerekir. Bu rutin bebeğinizin saç köklerinin canlanmasına, saçlarının güçlenmesine fayda sağlayabilir. Bununla birlikte bebeğinizle geçirdiğiniz zamanları artırmanıza ve minik yavrunuzu sakinleştirmenize de yardımcı olabilir.
Bebeklerde özellikle ilk aylarda ortaya çıkan “konak” sorunu saçlı derinin ve saç yapısının bozulmasına neden olabilir. Bu tabakaları günlük rutinler esnasında çeşitli yağlar ve losyonlarla yumuşatarak kaldırmanız gerekebilir. Bunun için ince dişli bebek taraklarını kullanabilirsiniz. Bebeğinizi incitmeden yumuşak hareketlerle kabukların kalkmasını sağlayabilirsiniz.
Konak sorunu ortadan kalktıktan sonra minik yavrunuzun saçlarını dilerseniz yine bebek taraklarını kullanarak dilerseniz de yumuşak kıl yapısına sahip saç fırçalarını kullanarak tarayabilirsiniz. Naif hareketlerle bebek saçını tarayabilir, varsa dolanan saçları da nazik hareketlerle açabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde bebeğiniz hareketlendikçe ve saçları da uzadıkça saçlarının karışması kaçınılmaz bir hal alabilir. Bu gibi durumlarda bebek saçları için özel olarak üretilen kolay tarama spreylerinden yararlanabilirsiniz.
Minik yavrunuz sizin bakımınıza muhtaç şekilde dünyaya gelir. Tıpkı beslenme, uyku, temizlik gibi temel bakım işlemleri gibi saç bakımı da bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir başka adımını oluşturur. Doğal içeriklere sahip ürünler ve malzemeler kullanarak minik yavrunuzun ipek saçlarının bakımını yapabilir, bu rutinleri şarkılar ve tatlı gülümsemenizle bir oyun haline getirebilirsiniz.