Kusma, bebeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. Her bebek bir miktar kusabilir. Bebek kusması genellikle ilk aylarda beslenme sonrasında gerçekleşir. Yenidoğanda kusma bebeğin yemek borusu ile midesi arasındaki sfinkterin kasının henüz gelişmemiş olmasından kaynaklanır. Bebek büyüdükçe kusma miktarı ve sıklığı da azalmaya başlar. Kilo alımını ve gelişmeyi engellemediği sürece bebek kusması 8 aya kadar normal kabul edilir. Genellikle bebekler 8 aylık olduklarında kusmalar ortadan kalkar. Peki, bebek kusması nelere işaret eder? Bebeklerin ne kadar kusması normaldir? Bu durumdan kaçınmak için neler yapılabilir?
Midesini Üşüten Bebek Nasıl Anlaşılır?
Bebeğinizi her zaman iyi gözlemlemeniz büyük önem taşır. Bazı belirtiler bebeğinizin bir sıkıntısı olduğunu, ağrı çektiğini size hissettirebilir. Bebeklerde mide üşütmesi virüs kaynaklı bir durumdur. Bazen hafif bazen de şiddetli biçimde kendini gösterebilir. Bebeklerde mide üşütmesi genellikle kış aylarında görülen, kolay tedavi edilen ve sık rastlanan bir durumdur. Mide üşütmesi belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Uzun süren ishal
- Bebeğinizin idrar renginde değişim olması
- Karın ağrısı, kramp
- Halsizlik görülmesi
- Uzun süren kusmalar
- Kusma ve ishalle birlikte oluşan yüksek ateş
Bebeğinizde bu tür belirtileri gördüğünüzde doktorunuza danışabilir, kusma nasıl geçer sorusuna doktorunuzun önerdiği tedavi adımlarını uygulayarak cevap bulabilirsiniz.
Bebeklerde Kusma İyi midir?
Bebekler, emzirildikten ya da beslendikten sonra kusabilir. Bu durum annelerde endişe yaratabilir. Aslında kusma pek çok bebekte görülen normal bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre yenidoğan bebeklerde kusma, bebeğin ilk üç ayında günde en az bir kez görülür. Bebeğin gelişimini engellemediği takdirde 8 aya kadar süren bebek kusması normal kabul edilir. Bununla birlikte bebeklerde kusma nasıl geçer diye merak ediyorsanız kusmayı önleyebilmek ya da en aza indirmek için yapmanız gerekenleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Bebeğinizi dik pozisyonda tutarak emzirin.
- Bebeğinizin çok acıkmasını beklemeden emzirin.
- Bebeğinizi emzirdikten bir süre sonra dik konumda tutup ardından gazını çıkarın.
- Bebeğinizin karnına baskı uygulayan, sıkı bez kullanmamaya dikkat edin.
- Bebeğinizi sol tarafa dönük şekilde yatırın.
- Bebeğinizi emzirdikten sonra hoplatıp zıplatmayın.
- Bebeğiniz ağlarken beslenme ve emzirme çabasına girmeyin.
- Bebeğinizi çok yemesi için zorlamayın.
- Bebek kusmasını önlemek niyetiyle katı gıdalara yönelmeyin.
Bebek kusması normal bir durum olabileceği gibi bazı durumlarda bir hastalık belirtisi de olabilir. Bunun ayrımına varabilmek için bebeğinizi iyi bir şekilde gözlemlemeniz son derece önemlidir.
Bebek Ne Kadar Kusarsa Tehlikeli?
İlk aylarda fazla beslenen bebeklerde kusma görülebilir. Bununla birlikte bazı durumlarda bebek kusması ciddi bir sorunun habercisi de olabilir. Kusmanın şiddeti, miktarı ve zamanı bir hastalığa işaret edebilir. Şiddetli bebek kusması, sindirim sistemiyle ilgili bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra mide darlığı fışkırarak kusmaya yol açabilir. Reflü, yetişkinlerde çok rastlandığı gibi 1 yaş altındaki bebeklerde de sıklıkla görülür. Bebeklerde sürekli kusma, alınan her sıvının 10 dakika içerisinde kusulması sonucunda susuz kalma tehlikesi yaratabilir. Ateşle birlikte ishal, kusmukta kan, dışkıda mukus yani sümüksü madde görülüyorsa, ishal ve kusma 10 günü geçiyorsa bebeğin uzman bir doktora gösterilmesi gerekebilir.
Bebeklerin Ne Kadar Kusması Normal?
Yenidoğan bebeklerde beslenmeden sonra sızdırma şeklinde bebek kusması genel olarak normal kabul edilir. İlk üç ay içindeki bebekler beslendikten sonra sızdırma şeklinde gerçekleşen bebek kusması normaldir. Bebek düzgün bir şekilde kilo alıyorsa, hayat kalitesi iyiyse, bir sıkıntısı yoksa 8 aya kadar bebek kusması olağan karşılanır. 8 aydan sonra çocuklarda kusma genellikle biter ve büyük oranda normale döner. Eğer bebek kusması daha uzun sürüyorsa ve bebeğinizde farklı sıkıntılar gözlemliyorsanız en kısa sürede bebeğinizin takibini yapan doktora danışmanız gerekir.
Kusan Bebek Ne Zaman Doktora Götürülmeli?
Bebeklerde kusma ile ilgili bazı belirtiler bebeğinizi doktora götürmenizi gerektirebilir. Bu belirtileri kısaca şöyle sıralamak mümkündür:
- Bebek kusmasıyla birlikte ishal başladıysa
- Günde 3-5 kez şiddetli şekilde kusma oluyorsa
- Ateş çıktıysa
- Öksürük ve huzursuzluk varsa
- Halsizlik başladıysa
- Ciltte solgunlaşma gözleniyorsa
Bebeğinizin kusmuğunun kokusu keskin, sarı, turuncu ya da yeşil renk almışsa vakit kaybetmeden mutlaka doktora götürmelisiniz. Ayrıca doktorunuza danışmadan bebek kusmasını önleyici ilaçları kesinlikle kullanmamalısınız.
Bebeklerde Fışkırır Tarzda Kusmak Nasıl Olur?
Bebek kusması, zorlanmasız kusma ve zorlanmalı kusma olmak üzere iki gruba ayrılır. Zorlanmasız kusma, bebeğin doğumdan sonraki ilk haftalarında yanlış beslenme yöntemleri sonucunda görülen kusma türüdür. Zorlanmalı kusma ise mide bulantısı ve öğürmeyle başlar. Fışkırır tarzda kusma gözlenir. Bazı bebeklerde bu durum huzursuzluk, terleme ve solgunluk ile birlikte de gelişebilir. Yenidoğanlarda sindirim sisteminde tıkanmaya işaret eden şiddetli kusma durumu görülebilir. Yemek borusunun mideye bağlandığı kısmın kör olması durumuyla sıklıkla karşılaşılır. Bu ciddi bir sağlık sorundur. Bebeğin emzirilip beslenmesinden sonra besinler, yemek borusunda biriktiği için fışkırır tarzda kusma görülür. Özellikle erkek bebeklerde üçüncü haftada görülen şiddetli kusmalar, mide darlığına işaret eder. Böyle bir durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Bebeğin doğumundan sonraki ilk günlerinde karnında şişlik, şiddetli kusma, kaka yapmada güçlük çektiği gözlemleniyorsa bağırsak darlığından şüphelenilir. Bu durum, bebekte ağızdan ve burundan kusmaya neden olur. Zorlanmalı kusmanın bir başka nedeni ise enfeksiyonlardır. Kusma hastalığına en çok boğaz enfeksiyonları, bronşit, mide bağırsak enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlar, kulak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, santral sinir sistemi enfeksiyonları ve menenjit neden olabilir.