El bebek gül bebek besleyip bakımlarını yaptığınız minik yavrunuz doğduğunda pürüzsüz ve yumuşacık teniyle sizi büyülemiş olmalı. Haftalar geçtikçe bebeğinizin o ipeksi teninde daha önce görmediğiniz kabuklanmalar oluşmaya başladığını mı fark ettiniz? Endişelenmeyin, bebeğinizin narin cildinde özellikle yenidoğan döneminde sıklıkla görülen seboreik dermatit meydana gelmiş olabilir.
Konak Nedir?
Tıpta seboreik dermatit de denilen bebek konak; vücudun baş bölgesinde, kıvrımlı yerlerinde ve saçlı deride görülen sarı, beyaz renkte kabuklanmalara denir. “Konak nedir?” sorusunun cevabı için öncelikle bebeğinizin cildi hakkında bilgilenmeniz faydalı olabilir.
Minik bebeğiniz 9 ay süren hamileliğiniz boyunca amniyos sıvısı içerisinde steril bir yaşantı sürer. Doğduğunda yararlı bakterilerden de mahrum olan bebeğinizin cildi oldukça kuru bir hal alır. Dünyaya geldikten sonra bu ortama uyum sağlamak için bebeğinizin vücudu yağ üretmeye başlar. “Bebeklerde konak neden olur?” sorusunun cevabı ise bu yağ üretiminde gizlidir. Yüksek oranda yağ üretimi bazen ciltte konak gibi sorunlara neden olabilir. Bazı uzmanlara göre ise hamilelik boyunca sizden bebeğinize geçen hormonlar da bu soruna neden olabiliyor.
Bebeklerde Konak Belirtileri Nelerdir?
Bebek konak genellikle bebekliğin ilk haftalarında görülür. İlk dört hafta, en sık rastlanan dönemdir. 6 aydan sonra görülme oranı azalmakla beraber 1, hatta 3 yaşına dek sürdüğü durumlar da vardır. Yoğunluğu bebekten bebeğe değişebilir. Bazı bebeklerde pul şeklinde ve yok denecek kadar az gözlenen bebek konak, kimi bebeklerde geniş bir alanda, kalın kabuklanmalar halinde görülebilir. Bebek konak hakkındaki soru işaretlerinizi kaldırmak için şimdi gelin belirtileri sıralayalım:
- Saç, kaş gibi saçlı seride, kasık gibi vücudun kıvrımlı bölgelerinde ve burun, göz kapağı, kulak gibi yüzün farklı yerlerinde deride pullanma görülmesi
- Kalın şekilde yağlı kabuklanma oluşması
- Sarı, beyaz görüntü meydana gelmesi
- Ciltte kızarıklık oluşması
Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Bebek kafasında konak fark ettiğinizde gerekli bakımı uygulayarak geçmesini sağlayabilirsiniz. Bebek konak uygun şekilde temizlenmediğinde tekrarlama olasılığı olan bir cilt problemidir. Yoğun lezyonlar halindeyse bebeklerde konak tedavisi için hekiminize danışarak bir bebek konak şampuanı kullanabilirsiniz. Konak şampuanı bebekler için zararlı olan kimyasallardan arındırılmıştır. Onların cildi için gerekli olan nemi sağlayan bu şampuanlar, vitamin ve mineraller açısından da zenginleştirilmiştir. Bebeğinize uygun banyo ve küvet aksesuarlarını kullanarak her gün ya da gün aşırı banyo yaptırmanız cildinin rahatlamasına yardımcı olabilir. Banyo sonrası ise bebeğinizin cildini temiz havlu ve bornozlarla kurulayabilirsiniz. Bebeğinizin saç derisine zeytinyağı ile masaj yapabilirsiniz.
Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?
Bebeğinizin cildinde oluşan konak tabakalarını uygun bir şekilde kaldırarak temizlemeniz gerekir. Bunun için belirli bir bakım rutini oluşturmanız gerekebilir. Bebeğinizi rahatlatmak için izleyebileceğiniz adımları şöyle sıralayabiliriz:
- Bebeklerde konak temizliği için tasarlanan ürünlerden yararlanabilirsiniz. Konak tarağı bunlardan biridir. Normal taraklara göre daha sık ve ince dişli dizayn edilen bu tarakları banyo öncesi kullanabilirsiniz. Konak tarağı kullanırken bebeğinizin cildine fazla bası uygulamadığınızdan emin olun. Aksi takdirde narin cildinde kızarıklıklar meydana gelebilir.
- Kaş ve saçta konak için bebek konak olan bölgelere banyodan önce bebek yağı ya da zeytinyağı kullanıp bir süre bekleyerek yumuşama ve kabarma oluşmasını sağlayabilirsiniz. Lezyonlu bölgenin iyice yumuşayıp kabardığından emin olun.
- Bebek konak bölgesi yeterince yumuşadıktan sonra konak tarağı ile nazik bir şekilde tarayabilirsiniz. Bebeğiniz tarama işleminden hoşlanmayabilir. Sakin bir tonda konuşmanız, minik yavrunuzun huzursuzluğunun geçmesine yardımcı olabilir.
- Tarama işlemi esnasında bebeğinizin canı yanmaz, merak etmeyin. Bebek konak bölgesinde ağrı ve kaşıntı görülmez, iz bırakmaz. Bulaşıcı da değildir.
- Konakları kaldırırken bebeğinizin bıngıldak bölgesine dikkat edin. Bu bölgeye gelince biraz daha yumuşak ve hassas bir baskı ile tarama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Konaklı bölgeyi tarayıp yumuşayan lezyonları kaldırdıktan sonra bebeğinizi banyo yaptırabilirsiniz.
- Bu işlemi bebek konak geçinceye kadar uygulayabilirsiniz.
Konak Önleyici Ürünler Nelerdir?
Bebek konak, tekrarlama riski olan bir cilt sorunu olduğu için gerekli önlemleri alarak bu riski minimize edebilirsiniz. Bunun için özel olarak formüle edilen konak önleyici şampuanları deneyebilirsiniz. Bu şampuanlar bitkisel içeriği ile bebeğinizin narin cildini besler. Özel formülü ile yeniden konak oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Saçlı bölgenin dengesini bozmadan arındırma sağlar. Konak kremi ise yine özel formülü ile konak oluşumunun artmasını önlemeye yardımcı olur. Kolayca uygulanan bu kremlerin içeriği de bebeğinizin hassas cildine uygun şekilde formüle edilir.
Konak için tasarlanan özel ürünleri hekim tavsiyesi ile kullanmaya dikkat edin. Öncelikle, bebeğinizde konak gördüğünüzde öncelikle zeytinyağı ya da bebek yağı gibi ürünlerle yumuşatma, tarama ve banyo işlemlerini uygulayın. Bu işlemler yanıt vermiyorsa, lezyonlar arttırsa ve geniş bir alanı kaplıyorsa hekiminize danışabilirsiniz. Önereceği ürünleri kullanıp bebeğinizin bakımlarını özenle gerçekleştirerek konaktan kolayca kurtulabilmeniz mümkün.
Bebeklerde konak oluşumu belirli bir dönemi kapsayan bir cilt sorunudur. Neyse ki kaşıntı, ağrı, iz gibi bebeğinize sıkıntı oluşturacak reaksiyonları yoktur. Minik yavrunuzun cildinin dış dünyaya adapte olmaya başlamasıyla bu sorun da ortadan kalmaya başlayacaktır. Bebeğiniz için gerekli olan en önemli şeyler, biraz zaman ve özenli bakımınız… Minik kuzunuz için gerekli temizlik ve bakımları yaparak bu dönemi de kolayca atlatabilirsiniz.