Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Genel

Bebeklerde Konak Nedir? Nasıl Geçer?

Bebeklerin temizliği ve bakımı doğdukları andan itibaren başlar. Bebeklerin cildi doğumdan sonraki ilk dönemde dünyaya uyum sağlayabilmek için değişim gösterirken bazı cilt problemleri ortaya çıkabilir. Konak ne demek bebeklerde en sık rastlanan, özellikle yenidoğan bebeklerin ilk haftalarında saçlı deride görülen bir cilt sorunudur, şeklinde cevaplanabilir. Doğru tedavi edilmezse sık sık tekrarlayabilir, ilerleyen dönemlerde başka cilt sorunlarına neden olabilir.

Bebeklerde Konak Nedir?

Yenidoğan bebeklerin cildi yetişkinlere göre daha ince ve kuru olduğu için nemi hapsetme kapasitesi oldukça azdır. Bu durum bebeğinizin cildinin enfeksiyonlara ve çeşitli toksinlere karşı duyarlı olmasına neden olabilir. Doğumdan sonra bebeğinizin cildi dış ortama uyum sağlayana kadar bebeklik sivilcesi, milia, konak gibi çeşitli cilt problemleri görülebilir. Bunlar içerisinde en sık rastlananlardan biri olan konak nedir diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım: Doğduktan sonra bebeğin saçları hızla dökülerek yerine yenileri çıkar. Bu saç değişimi sırasında kafa derisini kaplayan kuru cilt kabukları belirmeye başlar. İlerleyen zamanlarda saçlı derinin tamamını kaplayarak beyaz veya sarımsı görünümlü sert bir tabaka oluşturur. İşte cilt üzerinde meydana gelen bu görüntüye “konak” denir.

Konak Nasıl Olur?

Bebeklerde konak en sık görülen cilt problemlerinden biridir. Konağın kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik özelliklerden ya da çevresel nedenlerden dolayı olabileceği tahmin edilir. Deri altında sebumda yani yağ tabakasında bulunan Malassezia mantarlarının aşırı büyümesinden de kaynaklandığı düşünülür.

Nasıl Tedavi Edilir?

Konak kontrol altında alınmadığı takdirde kalıcı hale gelebilir ve tekrarlama eğilimi gösterebilir. Konak sorununu gidermek için öncelikle doğru şekilde cilt temizliğini yapmanız gerekir. Peki konak nasıl geçer? Öncelikle bebeğinizin cildine uygun bebek yağlarıyla masaj yapabilir, ardından yumuşatılan bölgeyi yumuşak bir fırçayla ya da bebeklerde konak tarağı ile temizleyebilirsiniz. Temizlediğiniz bölgenin bakımını düzenli olarak yapmaya devam edebilirsiniz.

Konak Nerelerde Olur?

Konak sarımsı, beyaz ve gri renkte yağlı ve kuru pullarla kaplı cilt olarak kendini gösterir. Konak en sık saçlı deride görülür. Bebeklerde kaşlarda konak, bebeklerde kulak arkası konak, saçlı deri ve hatta göğüs, boyun, koltuk altı ve kasıklarda da rastlanabilir. Bebeklerde saçta konak en sık görülen konak türüdür.

Konak Zararlı Mı?

Bebeklerde konak zararsızdır ve kurtulmak için tıbbı işlemlere gerek yoktur. Ancak doğru yöntemler uygulanarak kontrol altına alınmadığı takdirde kalıcı hale gelebilir. Tekrarlama eğilimi gösterebilir. Bu yüzden cilt ve saç bakımı ile tedavi aşamalarının özenle uygulanması gerekir.

Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?

Bebeğinizdeki konak sorununu gidermeniz için birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle konak bulunan bölgeleri doğru bir şekilde saptamalısınız.
  • Bebeğinize günlük uzun banyolar yaptırmak onun hassas cildini kurutup kepek oluşumuna neden olabilir. Günlük banyoları kısa tutmaya bebeklerde konak şampuanı gibi bebek dostu ürünler kullanmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Bebeklerde konak için doğal yöntem olarak bebeğin saç derisine veya konak olan bölgelere saf zeytinyağı uygulanabilir. Bebek yağı uygulayarak sert bölgelerin yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
  • Kuru kabuklu bölgelerin yumuşatılması konak temizliğinin ilk önemli adımıdır. Bebeklerde konak temizliği işlemi kabuklar sertken yapılırsa bebeğin cildi zarar görür. Derisinin üst kısmı soyulur hatta kanamalara neden olabilir. Bu ise bebeğinizin canının yanmasına ve deride enfeksiyon oluşma riskinin artmasına sebep olabilir.
  • Bebek yağını sürdükten sonra yumuşak kıllı fırça ile bebeğinizin saç derisini fırçalayabilirsiniz. Bebek yağı kafa derisinin nemlenmesine ve pul pul dökülen derinin gevşemesine yardımcı olabilir.
  • Parmak uçlarınızla nazik hareketlerle bebeğinizin cildine masaj yapabilirsiniz. Parmaklarınızla yaptığınız masaj pullu derinin uzaklaşmasını sağlar. Daha sağlıklı cilt derisinin oluşmasına imkân verir.
  • Bebeğinizin cilt bakımı için nemlendirici kullanabilirsiniz. Böylece cildinin kurumasını önlemiş, kepek oluşumunu da engellemiş olursunuz.

Konak Ne Zaman Temizlenmeli?

Konak temizliği için cildin özel olarak üretilmiş bebek bakım ve banyo ürünleriyle düzenli bir şekilde yıkanması son derece önemlidir. Bebeğiniz temizlik ve bakımdan mahrum kalırsa konak dışında başka cilt sorunları ve diğer sağlık problemleri de görülebilir. Konak, deride kuruma ve pullanmayla ortaya çıktığı için önlemek için cilt bakımını bebeğinizin günlük bakım rutinine eklemeniz gerekir. Uygun yağlar kullanarak hassas bir şekilde masaj yapabilir, bebeğinizin konak temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.

Konak Ne Kadar Sürer?

Bebeğinizin günlük temizliğinde saç ve cilt bakımı yapıldığı takdirde konak sorunu tedaviye gerek kalmadan çözülür. Bebeklerde konak kendiliğinden gerileme eğiliminde olduğu için 3 ay içerisinde kaybolabilir. Bazı bebeklerde 1 yıl kadar sürebilir. Bebeğe ciddi bir rahatsızlık vermiyorsa tedaviye ihtiyaç yoktur. Beşik konağı olarak adlandırılan daha çok yenidoğan bebeklerde görülen konak 3 yaşına kadar olan çocuklarda da görülebilir.

Konak Kendiliğinden Geçer mi?

Yenidoğan bebeklerde beşik konağı daha yaygındır. Bu konak türü ağrılı ya da kaşıntılı değildir. Genellikle birkaç hafta veya ay içinde kendiliğinden geçebilir. Bebeğinizin cildine uygun bebek yağları, şampuanlar ve sabunlar kullanarak gereken temizliği yapabilir, böylece kendiliğinden iyileşme sürecine yardımcı olabilirsiniz.

Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Bebeklerde saçta konak tedavisi bebeğinizin saçlı derisinde kaşıntı, hassasiyet artışı, kızarıklık, akıntı, kanama gibi durumlar görüldüğünde tercih edilmelidir. Bu durum bebeğinizin sağlık bütünlüğünü, gelişimini riske sokabilir. Özellikle geçmeyen, bebeğinizi rahatsız eden konak sorunlarını uzman bir hekimin değerlendirmesi daha sağlıklı olabilir.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir