1 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Gelişimi, Bebek Sağlığı

Bebeklerde Kilo Alım Süreci

Bebeklerde kilo alma süreci, annelerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konular arasında yer alır. Kalıtımsal ve çevresel faktörlere bağlı değişimler olmakla birlikte her bebeğin belirli dönemlerde sahip olması gereken ideal bebek kiloları vardır. Belirlenen ortalamalara göre bebeklerin kilo alımı değerlendirilir. Peki, kilo alma sürecinde bu ortalama değerler nelerdir? 1 aylık, 2 aylık, 4 aylık bebek kaç kilo olmalıdır? Olması gerekenden az ya da fazla kiloya sahip bebekler için neler yapılabilir?

Bebeklerin Kilo Alım Hızı Nasıldır?

Bebeklerde ilk 6 ay kilo artış hızının takibi önemlidir. Ufak farklılıklar gösterebilmelerine rağmen bebeklerin gelişimi ve kilo alma hızları aynıdır. İlk 6 ayda ideal bebek kilo artış hızı 600 gram ile 1000 gram arasında uygun görülürken 6. aydan sonra büyüme hızları nispeten yavaşladığından dolayı ideal aralık 400 ve 600 grama iner. İlerleyen aylarda bebeklerin hareketlenmeleri, emekleme ve yürüme süreçleri ile beraber kilo alım hızında da değişiklikler gözlenebilir.

Bebekler Kilo Alırken Nasıl Beslenmelidir?

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için dengeli beslenmeleri çok önemlidir. İdeal bebek kilosuna ulaşmayı sağlayan en önemli faktör anne sütüdür. Bebeklerin kilolu olmasındansa yeterli kiloda olup sağlıklı olması daha önemlidir. Bu nedenle bebeklerin doyacak miktarda anne sütü ile beslenmesi yeterli olur. Rutin kontrollerde bebeklerin kilosu takip edilerek ideal ağırlığa ulaşıp ulaşmadıkları belirlenir. Bu yüzden sağlık takibini yapan uzman hekimlerin belirlediği aralıklarla bebeklerin kontrole götürülmesi son derece önemlidir.

Aylık Olarak Uygun Kilo Değerleri Nelerdir?

Bebeklerin kilosu beslenme şekillerine, hareketlerine, genetik ve çevresel faktörlere göre şekillenir. Her bebeğin kilo artış hızı ve kilo alma sürecinin çeşitli faktörler sebebiyle farklılıklar gösterebilir. Bununla birlikte bebeklerin yaşına uygun kilo değerleri oluşturulur ve bu değerler temel alınarak özellikle ilk aylarda bebekler yakından takip edilir. Bu değerler sayesinde bebeğin doyup doymadığı veya uygun kilo alma aralığında olup olmadığı tespit edilir. Değerler kız ve erkek çocuklarda farklılık gösterir.

Yenidoğan Bebekler İçin Kilo Değerleri

40 haftayı doldurarak dünyaya gelen bir yenidoğanın ideal bebek doğum kilosu 3000-3600 gram arasında seyreder. İlk aylarda ortalama olarak 800-1000 gram alması beklenir.

2 Aylık Bebekler İçin Kilo Değerleri

İki aylık bebekler kaç kilo olmalıdır diyorsanız, 2 ayını dolduran kız bebekler için ideal kilo 4750 gram, erkek bebeklerde ise 5200 gramdır.

4 Aylık Bebekler İçin Kilo Değerleri

4 aylık bebek kilosunun kız bebeklerde 4500 ile 8000 gram arasında olması beklenir. Erkek bebeklerde ise bu değerler minimum 4600 gram, maksimum 8250 gramdır.

6 Aylık Bebekler İçin Kilo Değerleri

6 aylık bebek kilosu, ideal bebek kilo tablosuna göre kız bebeklerin minimum 5400 gram, maksimum ise 9250 grama ulaşması beklenir. Erkek bebeklerde bu aralık 5500-9600 gram şeklindedir.

8 Aylık Bebekler İçin Kilo Değerleri

Uzmanlara göre ideal değerdeki 8 aylık bebek kilosu erkek bebeklerde minimum 7000 gram ve maksimum 11000 gram aralığındadır. 8 aylık kız bebeklerin ise en az 6500 gram, en fazla 10500 gram olması uygun görülür.

Bebekler Fazla Kiloluysa Ne Yapılmalıdır?

İdeal bebek kilo alma değerlerine baktığınızda bebeğiniz bu değerlere göre daha kilolu çıkıyorsa bundan sonraki adım kontrole gidip emin olma aşamasıdır. Bir uzmana gidip bebeğinizin yaşına göre kilo değerlerine baktırmalısınız. Bebeğiniz yaşına göre ideal kilo aralığında değilse öncelikle nedenleri araştırılır. Eğer bebeğinizin fazla kilolarının sebebi beslenmesi ise bebeğinizin beslenme rutini daha dengeli ve düzenli beslenebileceği şekilde ayarlanır. Besin değeri yüksek ama kalorisi düşük olan sebze ağırlıklı sağlıklı yiyecekler beslenme programına eklenir. Bunun dışında bebeğinizle çeşitli oyunlar oynayarak ve onu teşvik ederek daha hareketli olmasını sağlayabilirsiniz. Emekleme ve yürüme döneminin başlamasıyla beraber hareket kabiliyeti artan bebeklerin kilo alma problemleri de yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar.

Bebekler Çok Zayıfsa Ne Yapılmalıdır?

Anneler genellikle bebeklerinin iştahsız olmasından şikayet ederler ve bebeklerinin az yediğini düşünürler. Bebekten bebeğe doyma oranı değişebildiği için önemli olan bebeğinizin çok yemesi değil sağlıklı gıdalarla beslenmesidir. Bebeğinizin doyup doymadığını ve ortalama değerlere sahip olup olmadığını anlamak için ideal bebek kilolarına bakabilir, 6 aylık bebekler kaç kilo olmalı ya da 8 aylık bebek kaç kilo olmalı gibi sorularınızın yanıtlarını tablolar ile giderebilir, uzman hekim muayenesi ile daha net bilgiye ulaşabilirsiniz. Bebeğiniz ideal değerlere göre daha zayıfsa kilo alması bazı önlemler alabilirsiniz. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Yemek yedirmeyi zorlu bir süreç olarak görmeyin. Gergin ve mücadele dolu yemek zamanları hem sizin hem de bebeğinizin öğünlere karşı olumsuz duygular beslemesine neden olabilir. Sabırlı davranmanız son derece önemlidir.
  • Bebeğiniz oturma becerisini elde ettiyse aynı sofrada beraber yemek yiyebilirsiniz. Bu uygulama hem birliktelik hem de yemeği teşvik etmek bakımından faydalı olabilir.
  • Bebeğinizin ne yemek istediğine beraber karar verebilirsiniz. 2 yaşına gelen bebekler seçim yapabilirler.
  • Bebeklere seçenekler sunmak süreci daha kolaylaştırabilir ve onların yeme isteklerini artırmaya fayda sağlayabilir.
  • Eğlenceli ve sevimli görselleri bulunan bebek beslenme ürünleri yemeyi teşvik edebilir.
  • Yemek hazırlama ve sofra kurma sürecine bebeğinizi de dahil edebilirsiniz. Böylece bir yandan sorumluluk bilincinin gelişmesini sağlarken bir yandan yemeği cazip hale getirmiş olursunuz.
  • Bebeğinizi kendi kendine yemek yeme konusunda cesaretlendirmeniz daha keyifli ve istekli bir şekilde beslenmesine yardımcı olabilir.
Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir