Bebeğinizle beraber çıktığınız annelik yolculuğu inişli çıkışlıdır. Hastalık, kardeş, taşınma gibi birçok sebep her şey yolunda giderken bir anda tüm dengelerin alabora olmasına neden olabilir. Minik yavrunuza dair ters giden en ufak şey, bazen bir mimik bile sizi üzmeye yeter. Uykusuzluğu sizin uykusuzluğunuz, iştahsızlığı sizin iştahsızlığınız olur. İşte, kabızlık da bebekleri huzursuz eden ve sıklıkla görülen sağlık sorunlarından biridir. Sizin de bebeğiniz bu sorunu yaşıyorsa, bebeklerde kabızlık, sebepleri ve çözüm yollarına dair tüm ayrıntılar yazımızda…
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?
Bebeklerde kabızlık pek çok nedene bağlı olabilir. İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklerin kabızlık sorunu yaşama ihtimali düşüktür. Genellikle ek gıda dönemiyle beraber bu soruna daha sık rastlanır. Bebek beslenmesinde lifli gıdalara ağırlık verilmemesi ve sıvı tüketiminin az olması en sık görülen kabızlık nedenlerindendir. Bunun dışındaki sebepleri şöyle sıralayabiliriz:
- Bebeklerde demir takviyesi için verilen şuruplar kabızlığa sebep olabilir.
- Dışkılamada zorluk yaşayan bebekler bu esnada ağrı ve acı yaşadıklarından dolayı dışkıyı tutabilir. Bu ise bebeklerde kabızlık sorununun bir kısır döngü haline dönüşmesine neden olabilir.
- Tuvalet eğitimi döneminde de dışkıyı tutmaya bağlı olarak bu sorun yaşanabilir.
- Bebeklerde hastalıklarla beraber gelişen enfeksiyonlar yüksek ateş ve ishale neden olabilir. Bu şekilde sıvı kaybeden bebeklerde kabızlık görülebilir.
- Değişen ortamlar, seyahat gibi çeşitli sebepler bebeklerde psikolojik ya da fiziksel olarak stres yaratabilir. Gelişen stres ortamında bebeklerin dışkılama düzenlerinde değişiklikler ve aksaklıklar meydana gelebilir. Bu ise kabızlığı tetikleyebilir.
- Sindirim sistemine direkt olarak etki eden bazı hastalıklarda kabızlık meydana gelebilir.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Her bebeğin bağırsak düzeni farklı olabilir. Bazı bebeklerde günlük, bazı bebeklerde günde birkaç kez dışkılama görülebilir. Kimi bebekler ise dışkılama birkaç günde bir olabilir. Bebeklerde kabızlık sorununu anlamak biraz zor olabilir. Hele ki konuşma becerisi henüz yeteri kadar gelişmediyse derdini anlatamayan bebeğinizin sorununu anlayabilmek için bazı fiziksel belirtileri gözlemlemeniz gerekebilir. En belirgin işaret bebeğinizin dışkılama sırasında ağrı ve acı hissetmesi, zorlanmasıdır. Diğer kabızlık belirtilerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Karında şişlik ve ağrı olması
- Huzursuzluk görülmesi
- Birkaç gün dışkılama olmaması
- Sert ve topak halinde dışkılama olması
- İştahsızlık oluşması
- Makatta kanama, kızarıklık görülmesi
- Kötü kokulu dışkı ve gaz oluşumu
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde kabızlık çözümü için önce altta yatan sebebin ne olduğunu bilmeniz gerekir. Bunu tespit ettikten sonra uygun bir beslenme düzeniyle bağırsak fonksiyonlarının normale dönmesinin sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki noktalara dikkat ederek bebeklerde kabızlık nasıl geçer sorusuna cevap bulabilirsiniz:
- Beslenme programına lif yönünden zengin besinleri eklemek son derece önemlidir.
- Kabız yapan yiyeceklerden olan pirinç içerikli mamalar ile ekmek, hamur işi gibi gıdalara daha az yer verilmesi faydalı olabilir.
- Bu dönemde muz kabız yapar mı ya da süt kabız yapar mı gibi sorulara cevap arayabilirsiniz. Haddinden fazla tüketilen muz ve inek sütü kabızlığa neden olabilir. Bu konuda da beslenme programında düzenleme yapmanız faydalı olabilir.
- Bebeğinizin karın bölgesine masaj yapmak rahatlamasını sağlayabilir. Karnına dairesel yönde hareketlerle, bacaklarına ise itme çekme ve bisiklet şeklinde yapacağınız masajlar karın ağrılarını ve gaz sorunlarını hafifletebilir. Ayrıca bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcı olabilir.
- Tedavi için kullanılan kabız şurubu ya da fitil gibi ilaçları kullanmak kısa vadede rahatlama sağlayabilir. Ancak sık sık bu yola başvurmak bağırsak hareketlerinde tembellik yaratabilir. Bu tedavi yöntemlerini mutlaka uzman hekiminizin önerileri doğrultusunda uygulayın.
- Bebeğinizin bez bölgesinde kabızlığa bağlı olarak tahriş, kızarıklık meydana gelmiş olabilir. Onu rahatlatmak için bebek bezini değiştirirken uzman hekiminizin önerisiyle kremler kullanabilirsiniz. Bebek kremleri ile minik yavrunuzun tenine bakım ve masaj yapabilirsiniz.
Bebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Minik bebeğinizin kabızlık sorununu çözmenin en iyi yolu dengeli bir beslenme düzeninden geçer. Önce beslenme, daha sonra ise ufak bazı tüyolarla bebeğinizi rahatlatmanız mümkün. O halde gelin şimdi bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir sorusuna kısaca cevap verelim:
- Tahıl olarak yulafı beslenme programına ekleyebilirsiniz. Pirinç içerikli bebek maması yerine yulaflı ek gıdalar hazırlamak bebeklerde kabızlık sorununun atlatılmasına yardımcı olabilir.
- Kayısı, erik, armut gibi lifli meyveler bağırsak hareketlerini artıran gıdalar arasında yer alır. Ek gıdaya yeni başlayan bebeğinize püre ya da meyve suyu olarak sunabilirsiniz. İlerleyen aylarda ise direkt yedirebilirsiniz.
- Süt tüketiminin kabızlık yarattığını gözlemlediyseniz bunun yerine yoğurda ağırlık verebilirsiniz.
- Kabızlığa ne iyi gelir sorusunun cevabı lifli sebzelerde gizlidir. Balkabağı, semizotu, kabak gibi lif oranı yüksek sebzeleri bebeğiniz için çeşitli şekillerde hazırlayabilirsiniz. Çorba ve sebze püresi yapabileceğiniz gibi sulu yemeklerini hazırlayarak da bebeğinize sunabilirsiniz.
- Bebeklerde kabızlıkta sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Bebeğiniz ek gıda dönemine geçtiyse içebileceği miktarda su vermeye çalışın.
- Hareketsizlik bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olacağı için kabızlığı tetikleyebilir. Gün içerisinde olabildiğince hareket etmek faydalı olabilir.
- Bebeğinizin tuvalet eğitimi varsa ihtiyacını ertelemeden gidermesi oldukça önemlidir. Özellikle günün belirli bir döneminde dışkılamanın olması, kahvaltı sonrası gibi, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine fayda sağlayabilir.
Minik yavrunuzu büyütürken pek çok sağlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Kabızlık da bunlardan biridir. Unutmayın ki, çözümü oldukça kolaydır. Basit yöntemlerle ve anne ilgisiyle bu sorunun da üstesinden kolayca gelebilirsiniz.