Bebeklerde diş çıkarma dönemi bebeğiniz ortalama 6 aylıkken başlar ve süt dişleri denilen ilk dişler bebeğiniz aşağı yukarı 2.5 yaşına geldiğinde tamamlanmış olur. Bu dönemde damakları sürekli kaşınan minik yavrunuza bir diş kaşıyıcı sunabilirsiniz. Süt dişleri dökülmeye başladıktan sonra ise kalıcı dişler çıkar. Her ne kadar bebeklerde diş bakımı, temizlik ve kontrol açısından kalıcı dişler daha çok önemsense de aynı özenin süt dişleri için de gösterilmesi gerekir. Bu bakımdan bebeğinizin ilk dişlerinin çıkmasının ardından bebek ağız temizliğine de başlayabilirsiniz. Tabii, bebeğiniz gibi dişleri de mini mini olunca bunu nasıl yapacağınız konusunda belirsizliğe düşebilirsiniz. O halde gelin, “Bebeklerde diş bakımı ne zaman başlar?” sorusundan başlayarak bebeklerde diş temizliği konusunun detaylarına değinelim.
Bebeklerde Diş Temizliği Ne Zaman Başlar?
“Bebeklerde diş temizliği ne zaman yapılmalıdır?” sorusuna bebeğinizin ilk dişlerini gördükten sonra diyerek cevap verebiliriz. İlk dişlerin çıkmasının ardından bebeğinizin ayına uygun bir bebek ağız bakım seti satın alarak işe başlayabilirsiniz. Yumuşak kıl yapısına sahip bir diş fırçası ile bebeğinizin dişlerini sabah ve akşam temizleyebilirsiniz. Bunu bir rutin haline getirmeniz bebeğinizin diş temizliğine kolayca adapte olmasını sağlayabilir. İlk dişler çıkmadan önce bebeklerde ağız bakımı da elbette yapılmalıdır. Temiz ve yumuşak dokulu bir mendil ya da tülbent yardımıyla her beslenme sonrası bebeğinizin ağız temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle bebeğinizi uyutmadan önce ağız bakımını yapmayı ihmal etmeyin.
Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Beslenme öğününden sonra ve gece yatmadan önce aksatmadan bebeklerde ağız temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için ilk etapta parmak fırça kullanabilirsiniz. Parmak fırçalar ilk dişlerini çıkaran bebeğinizin hassas damakları için oldukça idealdir. Bebeğiniz küçük olduğu için macun kullanmayabilirsiniz. Ağzını çalkalama ve fırçalama esnasında diş macunu ve su yutma riski söz konusu olabilir. Sadece temiz diş fırçasını kullanarak yumuşak hareketlerle bebeğinizin dişini fırçalayabilirsiniz. Tükürme, ağız çalkalama becerisine sahip olduktan, macun ve ağız çalkalama suyunu yutmayacağından emin olduktan sonra macunu da bebek diş bakımına dâhil edebilirsiniz. Diş temizliğini minik yavrunuz ile beraber yaparak hem ona rol model olabilir hem de diş bakımını eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Diş Temizliği Ürünleri!
Bebeğiniz için ilk edineceğiniz fırça parmak fırçası olabilir. Genellikle silikon malzeme kullanılarak üretilen bu fırçaların yumuşak dokusu diş çıkarma döneminde damakları kaşınan ve oldukça hassas olan bebeğiniz için idealdir. Ürünü parmağınıza geçirerek fırça kısmıyla bebeğinizin dişlerini temizleyebilirsiniz. Dokulu bölümü, damakları kaşınan bebeğinize masaj yapmanız için tasarlanmıştır.
Parmak fırçalarının yanı sıra bebeğinizin minik ağız yapısına uyum sağlayacak şekilde baş kısmı küçük boyutlu tasarlanan diş fırçaları da ağız bakımı için uygun ürünlerdir. Bu ürünlerin sapı kısa ve geniş, kavrayışı ise kolay olmalıdır. Bebeğinize alacağınız ilk fırçanın yumuşak kıl yapısına sahip olması bebek diş temizliğini damakta tahrişe neden olmadan yapabilmenize imkân tanır. Renkli, eğlenceli ve görsel açıdan zengin olan diş fırçaları bebekler için ilgi çekici olabilir. Rengârenk ve sevimli çizgi film kahramanları ile bezenmiş fırçalar edinerek diş bakımı rutinlerini bebeğiniz için keyifli hale getirebilirsiniz.
Bebeğiniz için ilk etapta diş macunu kullanmanıza gerek yoktur. Temizlik esnasında macunu yutma riskinin ortadan kalktığına emin olduktan sonra rutinlerinizde florürsüz bir diş macunu da kullanabilirsiniz. Fırça üzerine koyacağınız küçük bir miktar macun bebeğiniz için yeterli olacaktır. Miktarı merak ediyorsanız hemen söyleyelim, ortalama olarak bir bezelye ya da mercimek kadar olması yeterlidir. Ne kadar dikkat etseniz de fırçalama esnasında bebeğinizin yanlışlıkla macun yutabilir. Yuttuğunu fark ederseniz endişelenmeyin. Zira bebek ve çocuklar için diş macunları yutulabilir özellikte tasarlanır. Bebeğiniz için alacağınız diş macunu onlara özel olarak formülize edilen ürünler olmalıdır. Bebek ve çocuklara özel üretilen diş macunları çeşitli meyve aromaları ile tatlandırılır. Böylece kokusu ve tatları ile onlar için cazip ve ilgi çekici hale gelir.
Diş Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bebeğinizin diş temizliğinde dikkat etmeniz gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:
- Bebeğiniz diş fırçalama konusunda isteksiz davranıyorsa ısrarcı olmayın, onu zorlamayın. Konuşmak ve rol model olmak her zaman en etkili yoldur. Diş bakımının önemini ısrarcı olmadan anlatabilir, kendi diş bakımınızı yaparken yanınızda olmasını sağlayıp ona model olabilirsiniz.
- Diş bakımı yeterli düzeyde yapılmadığında diş taşı oluşabilir. Bebeklerde diş taşı temizliğine 4 yaşından sonra başlamanız uygundur. 4 yaşındaki çocuğunuz için diş ipi ya da arayüz fırçası kullanarak diş taşı temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.
- Bebeğiniz için aldığınız diş fırçalarını sık sık değiştirmeye özen gösterin. Zira bebekler diş fırçalamayı bir oyun, fırçayı ise bir oyuncağa çevirebilirler. Fırçayı ısırabilir, etrafa sürebilirler. Bu gibi durumlar ise bebeğinizin hijyeni için uygun olmayabilir.
- Diş bakımından diş temizliği kadar beslenme de son derece önemlidir. Bebeğinizi mümkün mertebe nişastalı ve şekerli gıdalardan uzat tutmaya özen gösterin.
- Biberon ve emzik kullanımının fazla olması hem diş diziliminde çarpıklıklara hem de diş çürüklerine davetiye çıkarabilir.
- Bebeğinizin ağız bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise düzenli diş hekimi kontrolleridir. 2 yaşına gelene kadar bebeğinizin dişlerinin diş hekiminin kontrolünden geçmesi önemlidir. Bundan sonraki süreçte ise tıpkı yetişkinlerdeki gibi 6 ayda bir bebeğinizin dişlerini kontrol ettirebilirsiniz. Böylece diş bakımı ve dizilimine dair herhangi bir aksaklıkta doğru zamanda müdahale etme şansınız da olacaktır.
Minik yavrunuzun ağız bakımı, bebek bakım rutinlerinin en önemli basamaklarından biridir. Biliyoruz ki onun sağlıklı dişlere sahip olması sizin için son derece önemli. O halde fırça ve macunları alın, doğru banyoya! Ne de olsa ağaç yaşken eğilir!