Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı

Bebeklerde Diş Çıkarma Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeğinizle el bebek gül bebek geçen tatlı zamanlardan sonra artık uykusunda, beslenmesinde ve genel halinde bir şeylerin ters gitmeye başladığını mı fark ettiniz? Öyleyse, bebeğiniz diş çıkarma dönemine girmiş olabilir. Telaşlanmayın, bebeğiniz yeni bir döneme girdi ve gelişimsel olarak diş çıkarmaya başlaması da oldukça normal. Bu beklenen bir süreç olduğuna göre bebek diş çıkarma ile ilgili detayları öğrenerek kendinizden daha emin davranabilir, bebeğinizin bu zor döneminde ona daha iyi destek olabilirsiniz. Şimdi gelin, bebek diş çıkarma ile ilgili detaylara göz atalım.

Bebeklerde Diş Ne Zaman Çıkar? 

Bebek diş çıkarma dönemi genellikle 6. 7. aylara denk gelir. Tabi bu bir genellemedir, kimi bebekler 4. ayda kimi bebekler ise 16. ayda bile ilk dişlerini çıkarabilirler. Hatta kulağınıza garip gelebilir ama nadiren de olsa dişleriyle dünyaya gelen bebekler bile var. Bebeğinizin ilk incisini görmeden önce genel halinde birtakım değişiklikler gözlemleyebilirsiniz. Merak etmeyin, bebek diş çıkarma dönemi öncesi çoğunlukla rastlanan genel belirtiler, aslında her şeyin yolunda olduğunun bir habercisi. Bebeklerde diş çıkarma belirtilerini bilmek sizi biraz daha rahatlatabilir. Gelin bunları sıralayalım:

  • Salya miktarında artış olması ve artıştan kaynaklı ağız kenarlarında kızarıklık oluşması
  • Elini sürekli ağzına götürmesi
  • Damaklarda kaşınmaya bağlı olarak bulduğu çeşitli nesneleri ağzına alıp çiğneme ya da ısırma eğiliminde olması
  • Dirençli olmayan hafif ateş görülmesi
  • Genel huzursuzluk hali
  • Özellikle gece uykularında bölünme, huzursuzluk ve ağlama hali
  • İştahsızlık
  • Diş etlerinde kabarma, kızarma ve şişlik
  • Sıklığı artan ve kıvamı bozulan ishale benzer dışkılama ve pişik görülmesi
  • Emme isteğinde sıklık
  • Kulaklarını çekiştirmesi

Bebeğiniz bu belirtilerin bir kısmını ya da hepsini yaşayabilir, bu oldukça normaldir. Her süreç gibi bebek diş çıkarma süreci de bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Bir anne olarak diş çıkarma belirtilerinden haberdar olmanız ise, ona daha iyi yardımcı olmanızı sağlayabilir.

Bebeklerde Diş Kaşınması Nasıl Önlenir? 

Bebeğiniz ilk dişini çıkarmadan önce belki de en büyük aktivitesi dişlerini kaşımak olacak. Diş çıkarma aşamasında canı acıyacak, ağrı duyacak, ağlayacak. Bunların hepsi annelik duygularınıza dokunsa da unutmayın ki, bu sürecin sonunda minik bebeğiniz rahatlayacak ve gelişim evresinde bir basamağı daha gururla çıkmış olacak. “Bebek diş çıkarma döneminde bebeğime nasıl destek olabilirim?”, “Dişlerini kaşımasını nasıl önlerim?”, “Ağrılarını nasıl hafifletebilirim?” diyerek kaygılanabilir, sorularınıza yanıt bulmaya çalışabilirsiniz.

Dert etmeyin, bu dönemi nispeten rahat geçirmenizin çeşitli yolları elbette var. Bu konuda en büyük yardımcınız bebek diş kaşıyıcılar olacaktır. Bebeğinizin dikkatini çekebilecek görsel öğelerle desteklenerek tasarlanan diş kaşıyıcılar, birçok model seçeneğine sahiptir. Silikon diş kaşıyıcılar, içi su dolu diş kaşıyıcılar, diş kaşıyıcı eldivenler, boncuklu, hayvan figürlü ürünler, içi jelli diş kaşıyıcılar derken karşınıza pek çok ürün çıkabilir.

Hangisinin bebeğinize faydalı olacağı konusunda kafanız karışabilir. Önceliğiniz kimyasal içermemesi, kolay kavranabilir olması, ısırma ve kopmaya karşı dayanıklı malzemelerden üretilmiş olması, kolay temizlenebilir olması ve elbette bebeğiniz için ilgi çekici ve rahatlatıcı olmasıdır. Hala karar veremiyorsanız seçimi bebeğinize de bırakabilirsiniz. Bebeğinizin sürekli ağzına alacağı diş kaşıyıcılarını sık aralıklarla temizlemeniz oldukça önemlidir. Bunun için ılık su ve sabun kullanıp iyice durulayarak bu ürünlerin temizliğini sağlayabilirsiniz. 

Bebeğinizin bu zorlu dönemini daha rahat geçirebilmesi için ona havuç da verebilirsiniz. Havuç, sert dokusu sayesinde bebeğinizin damaklarında rahatlama sağlayabilir; ancak kopma ve boğaza kaçma ihtimaline karşı her daim tetikte olmanız gerekebilir. 

Silikon diş kaşıyıcıyı dolaba atıp soğumasını sağlayarak bebeğinizin ağrılarını hafifletebilirsiniz. Bir başka önerimiz ise bebeğinizin bir mendilini dolaba atıp soğumasını sağladıktan sonra bebeğinizin damaklarına masaj yapmanız. Emin olun bu önerilerin hepsi bir şekilde bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olacak. Ama bu bir süreç, dişini çıkarana kadar tamamen rahatlamasını umarak kendinizi üzmeyin. Şöyle düşünebilirsiniz, bebeğiniz acı çekiyor olsa da sürecin sonunda gıdalarını daha rahat tüketmesini sağlayacak inci dişlerine sahip olacak, size ise bu güzel dişleri fotoğraflamak kalacak!

Bebeklerde Diş Çıkarma Zamanı Bilmeniz Gerekenler!

Bebek diş çıkarma dönemi genel anlamıyla benzerlikler gösterse de her bebek farklıdır. Diş çıkarma zamanından reaksiyonlara kadar pek çok yönden her bebek bu süreci farklı yaşayabilir. Hazırlıksız yakalanmamak adına diş çıkarma ile ilgili bilmeniz gerekenleri kısaca derledik:

  • Bebek diş çıkarma dönemi genellikle 6. 7. aylarda başlar. Daha sonra ise genellikle bebeklerde diş çıkarma sırasına göre dişler tamamlanır. Buna göre ilk olarak alt ve üst 2 kesici diş kendini gösterir. Daha sonra alt ve üst yan dişler, köpek dişleri ve en son azı dişleri çıkar ve genellikle bebeğiniz 3 yaşına gelinceye kadar toplamda 20 adet süt dişe sahip olur.
  • Diş çıkaran bebekler bağışıklıkları düştüğü için enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olabilirler. 
  • Bebeğinizin dişleri aralıklı olarak çıkabilir. Tasalanmayın; bu oldukça normal ve kalıcı bir durum değil. Süt dişlerinin dökülmesinden sonra çıkacak dişler daha büyük olacak ve bu boşluklar yeni ve büyük dişe yer sağlama amacını taşıyor.
  • Uzmanlar bir yaşına kadar bebeğinizin dişlerini kontrol ettirmenizi öneriyor. 
  • Bebeğinizin ilk dişiyle tanışmanızdan sonra sizin için yeni bir bakım süreci başlar: Diş bakımı. İlk etapta diş temizliğini temiz bir bezle gerçekleştirebilirsiniz. İlerleyen dönemlerde ise bebeğinizin ayına uygun, yumuşak kıl yapısına sahip bir diş fırçası kullanarak diş bakımını devam ettirebilir, daha sonra ise diş macununu bakıma dâhil edebilirsiniz.

Bebek diş çıkarma dönemi minik yavrunuz ve sizin için epey zorlayıcı bir süreç olabilir. Ama unutmayın ki her şey bebeğinizin sağlıklı gelişimi için… Ve her şey yolunda gidiyorsa kaygıyı bir yana bırakıp bu süreci en güzel şekilde tamamlamaya çalışmak sizi manen daha güçlü kılacaktır. Şimdi ise, bebeğinizin ilk incilerini gördükten sonra biraz keyif molası verip bir diş buğdayı partisi yaparak bebeğinizle güzel anılar biriktirebilirsiniz.

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir