Minik yavrunuz gözlerini dünyaya açtığı ilk günden itibaren şaşırtıcı bir hızla büyüyüp gelişir ve her gün yeni şeyler öğrenir. Onun mucizevi değişimine tanıklık etmek anne baba olarak sizin için paha biçilmez bir deneyimdir. Bebeğinizle yaşadığınız ilk özel an olan doğum anından sonra en az onun kadar kıymetli pek çok ilkiniz olur. Diş çıkarma da bunlardan biridir. Anne baba olarak minik yavrunuzun ilk incisini görme konusunda oldukça heyecanlı, bir o kadar da aceleci olabilirsiniz. Ancak bebeklerde diş çıkarma belirli dönemlerde gerçekleşir. Şimdi gelin, bebeklerde diş çıkarma ne zaman olur, diş çıkarma sırası nasıldır tüm detayları sunalım.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Görülür?
Yürümesi, konuşması, öğrenme hızıyla minik yavrunuzun gelişimi her açıdan kendine özgüdür. Bebeklerde dişlerin çıkma zamanı da böyledir. Genetik ve çevresel etkenler dişlerin çıkma süresini ve zamanını etkileyebilir. Bebek diş çıkarma dönemi de değişkenlik göstermekle beraber belirli bir sırayı takip eder. O halde bebeklerde diş ne zaman çıkar diye soruyorsanız hemen cevaplayalım: Minik yavrunuz 6-7 aylıkken ilk incilerini görebilirsiniz. Bununla birlikte dişiyle dünyaya gelen, 4 aylıkken ilk dişini çıkaran ya da yaşını geçmesine rağmen ilk dişini çıkarmayan bebekler olduğunu da unutmayın.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıl Olur?
Minik yavrunuzun ilk incilerini gördükten sonra diğer incileri de bir bir kendini göstermeye başlar. Dişlerin çıkması bebeklerde belli bir sırayla olur. Bebeklerde diş çıkarma sırasına göre önce alt kesici dişler, en son olarak da azı dişleri çıkar ve bebeğinizin süt dişleri tamamlanır. Peki, minik yavrunuzun kaçıncı ayında hangi dişleri çıkar? Bu soruya bebek diş çıkarma tablosu ile net bir şekilde cevap verebiliriz:
- 5-8. aylarda ön kesici dişler
- 9-12. aylarda yan kesici dişler
- 12-16. aylarda birinci azı dişler
- 16-20. aylarda köpek dişleri
- 20-30. aylarda ikinci azı dişleri çıkar.
Bebeklerde diş çıkarma tablosunda yer alan dişlerin tamamı çıkınca minik yavrunuzun 20 adet dişi olur. Süt dişi de denilen bu ilk dişler çıkış sıralarına uygun şekilde 6-12 yaşları arasında dökülmeye başlar. Yerine ise kalıcı dişler gelir. Son olarak yirmilik diş diye tabir edilen azı dişleri de çıktıktan sonra diş gelişimi tamamlanmış olur.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Minik yavrunuz için diş çıkarma dönemi zor ve biraz da sancılı bir dönemdir. Bebeğinizin huzursuzlanması, canının yanması ve ona elinizden geldiğince deva olmaya çalışmanız sizi de ruhsal ve bedensel olarak yorabilir. Bu zorlu süreçte bebeğinizde bazı diş çıkarma belirtileri gözlemleyebilirsiniz. Şimdi gelin, bebeklerde diş çıkarma belirtilerini sıralayalım:
- Huzursuz olması
- Önceki dönemlerine kıyasla ağlamada artış görülmesi
- Diş etlerinde kızarma ve kabarıklık oluşması
- Nesneleri, oyuncakları ve parmaklarını sürekli ağzına götürme eğiliminde olması
- Salya miktarında artış görülmesi
- İshal ya da kabızlık olması
- Ağız kenarında kızarıklık, tahriş, döküntü meydana gelmesi
- Uyku düzeninin bozulması, uykuya geçişte zorluk olması ve sık sık uyanması
- Kulak ve yanak bölgesini kaşıma ya da çekiştirme eğiliminde olması
- Diş etlerinde kaşınma hissi oluşması
- Çoğunlukla 38-38.5 civarında seyreden hafif ateş görülmesi
- İştahsızlık, mama ve ek gıdaları reddetme eğilimi olması
- Pişik oluşması
Saydığımız belirtilerin tümü bebeğinizde görülmeyebilir. Belirtiler ve şiddetleri bebekten bebeğe değişebilir. İlk dişlere göre azı dişlerini çıkarmak bebeğiniz için çok daha zor ve sancılı olabilir.
Diş Huzursuzluğu Ne Kadar Sürer ve Ne İyi Gelir?
Bebeğinizin bu zorlu döneme girdiğini fark ettiğinizde aklınıza gelen ilk sorulardan biri bebeklerde ilk diş çıkarma kaç gün sürer sorusudur. Ancak bu sorunun net bir cevabı yoktur. Dişin çıkış zamanı gibi, çıkma süreci de bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte araştırmalara göre 8-10 günü aşan bir süreçten bahsedebiliriz. Belirtileri gözlüyorsanız, diş eti de kabardıysa ortalama bir hafta içinde dişin çıktığını görmeniz mümkün.
Dişin çıkış sürecinde gözlemlediğiniz huzursuzlukları ve sağlık sorunlarını en aza indirmek için uygulayacağınız bazı yöntemler, bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilir. Şimdi gelin, bebeklerde diş ağrısına ne iyi gelir özetleyelim:
- Bebeğinizi bu süreçte rahatlatmak için havuç, kereviz sapı, elma, salatalık gibi sebzeleri soğutarak verebilirsiniz. Ancak boğulma, tıkanma gibi istenmeyen durumlara karşı onu dikkatle gözlemlemeyi ihmal etmeyin.
- Diş kaşıyıcılar bu dönemin kurtarıcıları arasındadır. Kaliteli ve güvenilir malzemelerden üretilen diş kaşıyıcılarını bir süre buzdolabında bekletip soğuttuktan sonra bebeğinize vererek damaklarını rahatlatmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Soğuttuğunuz kaşık, emzik gibi esnek ve güvenilir sofra ve yemek gereçleri de bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir.
- Ellerinizi temizleyip bebeğinizin damaklarına masaj yapabilirsiniz.
- Bazı çocuklarda bu süreç çok daha sancılı ve zorlu geçebilir. Bu gibi durumlarda uzman hekiminizin önerisiyle bebeğinizi rahatlatmak için ağrı kesici şuruplar kullanabilirsiniz.
- Bebeğiniz ek gıda dönemine geçtiyse serin su içmeniz damaklarını rahatlatabilir.
- Minik yavrunuzun damaklarına ağrısını hafifletmeye yarayan diş çıkarma jeli sürebilirsiniz.
Bebeğinizin ilk dişlerini çıkarma süreci hem oldukça özel hem de zorlu olabilir. Minik yavrunuzun her anında olduğu gibi bu sıkıntılı günlerinde de en büyük destekçisi sizsiniz. Bebeğinize olabildiğince vakit ayırarak, onun yanında olarak bu süreci çok daha rahat atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.