1 Yaş, 2 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Gelişimi

Bebek Yürüme Aşamaları

Bebeklerini kucağına alan çoğu anne baba ilklerini de hevesle bekler. İlk gülümseme, ilk kelime, ilk dişler derken ilk adımların görüleceği anlar da iple çekilir. Hem telaşlı hem heyecanlı geçen bu günleri deneyimlemeden önce siz de “Bebekler ne zaman emekler ve yürür? diye merak ediyorsanız sizin için bebek yürüme süreci ile ilgili detaylı bir yazı hazırladık.

Emekleme Süreci

Yürüme, çocuk gelişiminde sağlıklı bir büyüme ve gelişmenin en önemli kademelerinden birini oluşturur. Bebek yürüme eylemi, çocukların kas ve hareket kabiliyetlerinin olgunlaşması ve beraberinde cesaret kazanmaları ile birleşerek gerçekleşir. Yürümeden önce ise kimi çocuklar emekleme evresinden geçerler. Emekleme kas ve denge becerisini geliştirme bakımından bebeklerin yürümeye hazırlık yapmasını sağlar. Bu dönemde emekleme süreci destekle yürüyüş yapılarak desteklenebilir. Bazı bebekler 8.-9. ay itibariyle emeklemeye başlar. Bazı bebekler ise emeklemeden yürüme evresine geçer. Bu noktada aklınıza emeklemeyen bebekler ne zaman yürür sorusu gelebilir. Ancak bu bebeğin gelişimi ile alakalı olduğu için değişiklik gösterebilir.

İlk Adımlar

Bebeği emeklemeye başlayan, sıralayan ya da destekle ayakta durmaya başlayan pek çok ebeveyn ilk adımları görmenin heyecanını yaşar. Bu dönemde anne babalar bebekler ortalama ne zaman yürür sorusuna cevap aramaya başlar. Bazı ebeveynler çocuklarına yürüteç alarak yürüme evresini hızlandıracağını ya da destekleyeceğini düşünür ve bebekler yürüteçte ne zaman yürür sorusuna cevap arar. Ancak uzmanlar bebeklerde yürüteç kullanımını önermez. Yürüteç doğal yürüme evrelerinde (ayağa kalkma, sıralama, yürüme gibi) aksamaya neden olduğu, kazalara yol açtığı ve bebeklerin fiziksel gelişiminde olumsuz etkiler yaratabileceği nedeniyle tavsiye edilmez. Bunun yerine yürüme arkadaşları ve ilk adım arabalarından yararlanılabilir.

Bebeklerde yürüme, ayağa kalkma ve dengede durma ile ilerleme kaydeder. Bu dönemde bebekler ne zaman tutunarak yürür sorusu akıllara gelebilir. Yürümeye başlamadan önce bebekler bir yere tutunarak ayağa kalkma becerisini kazanırlar. Daha sonra ise sıralamaya başlarlar. Bu dönemin ardından ayakta durma cesaretini edinen bebekler ilk adımlarını atmaya başlarlar. Peki, bebek düşmeden ne zaman yürür, bebekler ne zaman desteksiz yürür? Bu da bebeklerin gelişimine göre değişiklik gösterebilir. Yürümeye başlangıç aşamasında sık sık düşme ve denge sorunlarını yaşanması oldukça normaldir. Aşırı korumacı bir tavır içerisine girilmediğinde bebekler bu şekilde kendi vücut dengelerini sağlayarak daha iyi, öz güvenli ve cesaretli bir şekilde adımlarını atmaya devam ederler. Zamanla kazalarda da azalma görülür.

Bebekler En Erken Ne Zaman Yürür?

Bebeklerin ortalama bir yaşında ilk adımlarını atması beklenir. Bazı bebekler ise beklenen zamandan daha erken yürümeye başlayabilir. Peki, bebekler en erken ne zaman yürür? Bebekler en erken 9 aylıkken yürümeye başlayabilir. Erken yürüyen bebeklerde kaza oranları daha fazla olabilir. Genel itibariyle erken yürümenin kilosu fazla olmayan bebeklerde gözlendiği söylenebilir.

Bebekler En Geç Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde erken yürüme kadar geç yürüme de görülebilir. Bebeklerde yürümenin genellikle 9-16 aylar arasında gerçekleşmesi beklenir. Hatta 18 aya kadar sarktığı bile olabilir. Bebekler en geç ne zaman yürür? diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım: Bebeklerin en geç 18 aylık olana kadar yürümeleri beklenir. 18 aylık olduğu halde hala yürüyemeyen bebeklerde sebebin araştırılması gerekebilir. Yürüme ile paralel olarak diğer motor becerilerin gelişiminde de gecikme gözleniyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışılması gerekir. Bebekler 18 aya kadar yürüme becerisine sahip olmazsa ve bu durum 2 yaşına gelmesine rağmen devam ediyorsa bu sorun “yürüme gecikmesi” olarak adlandırılır. Bu tip durumlarda nörolojik sorunlar, vitamin eksikliği, kas problemleri; ayak, bacak ve kalça gibi bölgelerde gelişim sorunları gibi durumlar etkili olabilir. Vakit kaybedilmeden uzmana başvurulması, erken dönemde müdahale edilme şansını artırabilir.

Bebeğin Yürümesi İçin Ne Yapılır?

Bebeklerin yürüme evresinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak desteklenmesi son derece önemlidir. Bu dönemde anne babaların yapabileceği uygulamaları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Bebeğinizin ellerinden tutarak onu desteklemeniz ayakta durma konusunda cesaret almasına ve denemeler yapmasına yardımcı olur.
  • Ortamı güvenli hale getirmeniz oldukça önemlidir. Sivri, keskin, sert eşyaları bertaraf etmeniz, takılıp düşmesine neden olacak halı, kilim, paspas gibi eşyaları kaldırmanız gerekir.
  • Bebeğinizin yürürken rahat edeceği kıyafetler giydirmelisiniz. Ancak takılıp düşmesine neden olacak kadar bol olmamalıdır.
  • Teşvik etmeniz, cesaretlendirmeniz, takdir etmeniz bebeğinizin en büyük motivasyonudur.
  • Bebeğiniz düştüğünde tekrar denemesi konusunda onu cesaretlendirmelisiniz.
  • Sevdiği oyuncak ve nesneleri ileriye koyarak yürümesini teşvik edebilirsiniz.
  • Anne baba olarak aranızda yürümesi konusunda onu cesaretlendirebilirsiniz. Başardıkça mesafeyi açarak becerilerinin gelişmesini destekleyebilirsiniz.
  • Yürüteç, aktivite masası gibi nesnelerden mümkün mertebe uzak durmalısınız. Yürüteç çeşitli sebeplerle uzmanlar tarafından önerilmeyen bir araçtır. Aktivite masası ise ayakta durmayı desteklese de yürüme aşamasına geçildiği bu dönemde kullanımının azaltılması gereken bir üründür. Gün içerisindeki kullanımını sınırlandırabilirsiniz. Bunun yerine itmeli yürüme arkadaşları ya da yürüme arabalarından yaralanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yürüme becerisi geliştikten sonra dış ortamda kız bebek ayakkabı ile erkek bebek ayakkabı kullanabilirsiniz. Ancak yürüme sürecinin ilk evrelerinde bebeğinizin ayağında ayakkabı olmaması önerilir. Zemini hissetmesi, dengesini daha iyi kurabilmesi için kaydırmaz çorap kullanması ya da çıplak ayakla yürüme denemelerinin yapılması tavsiye edilir.
  • Düştüğü zaman ya da yürümeyi başardığı zaman bebeğinizin ürkmesine neden olacak büyük reaksiyonlar göstermemeye özen göstermelisiniz.
Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir