Bebek ve Çocuklarda Yüksek Ateşten Kurtulma Yolları!
Minik yavrunuzla yemek, bebek bakımı, uyku ve oyun gibi rutinlerinizde her şey yolunda giderken teninde sıcaklık oluştuğunu ve beraberinde eski neşesinin kalmadığını mı gözlediniz? O zaman dikkat! Bebeğinizin ateşi yükselmiş olabilir.
Bebeklerde ve çocuklarda çeşitli sebeplerle yüksek ateş görülebilir. Ancak bebeklerde ateş en fazla kaç olmalı ve hangi durumlarda ateşi ciddiye alıp bir hekime danışmalı şeklinde aklınızda çeşitli sorular oluşabilir. O halde yazımıza buyurun… Bebek ve çocuklarda yüksek ateş konusunda anne baba olarak neler yapabileceğinizle ilgili tüm merak ettikleriniz yazımızda…
Bebek ve Çocuklarda Yüksek Ateş Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda ve bebeklerde yüksek ateş, aslında hastalıklara karşı vücudun bir tepkisidir. Yani bebeğinizde ateş fark ettiğinizde vücudunda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu ve bununla mücadele etmeye çalıştığını anlayabilirsiniz. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında görülen bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlar, yazın güneşe maruz kalma, zehirlenme ve aşılardan doğan yan etkiler sebebiyle çocuklarda ve bebeklerde yüksek ateş görülebilir.
Bebeğinizin ateşlendiğini fark ettiğinizde huzursuzlanan yavrunuzu sakinleştirmeye çalışırken siz de kaygı düzeyinizi düzenleyemeyebilirsiniz. Bu durumda önce sakin kalmaya çalışın, sonra ise güvenilir bir ateş ölçerle bebeğinizin ateşini ölçün. Bebeklerde bölgesel ateşlenme genellikle baş bölgesinde, alın ve şakak çevresinde gözlenir. Tam da bu noktada “Çocuklarda yüksek ateş kaç derecedir ?” ya da “37.7 ateş bebeklerde normal mi?” diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: Normal vücut ısısı 36.5-37 derece arasında seyreder. Ateşi bir hastalık belirtisi olarak kabul etmek için öncelikle bebeklerde yüksek ateş kaç derece, bunu bilmeniz gerekir. Bebeğinizde 38 ve üzerinde seyreden bir ölçüm yaptıysanız durumu ciddiye almanızda fayda var. Dereceye yansıyan yüksek ateşin dışındaki belirtileri ise şöyle sıralayabiliriz:
- İştahsızlık
- Huzursuzluk ve ağlama
- Yorgunluk ve bitkinlik
- Yanaklarda kızarma
- Uykuya dalamama
- Üşüme ve titreme
- Terleme
- Dehidrasyon (susuzluk)
- Kas ve vücut ağrıları
Bebeğinizde ya da çocuğunuzda yüksek ateş fark ettiğinizde hemen doktora gitmeniz gerekmeyebilir. Evde bazı önlemler alıp yavrunuzu gözlemledikten sonra hekim ihtiyacını değerlendirebilirsiniz. Eğer bebeğinizin ya da çocuğunuzun evde aldığınız önlemlere cevap vermeyen süreğen bir ateşi varsa hekim kontrolüne ihtiyacınız olabilir. Yüksek ateş ve ateşten doğan olağan semptomların dışında bebeğiniz ya da çocuğunuzda göz kontağı kuramama, sese ve yüze yanıt vermeme, ciltte döküntü, ishal, boğaz ve karın ağrısı, tekrarlayan kusma, 3 günü aşan yüksek ateş gibi belirtiler görüyorsanız evde önlem almak yerine bir an evvel uzmana görünmenizde fayda var. Bunun yanı sıra ateşi olan bebeğiniz 3 aylıktan küçükse başka hiçbir ek semptoma gerek duymadan hemen bir uzmana gitmeniz gerekir.
Bebek ve Çocuklarda Ateş Nasıl Ölçülür?
Bebeklerde ve çocuklarda ateş ölçümünü birkaç farklı şekilde yapmak mümkündür:
Bebeğiniz için özellikle ilk üç aylık sürede makattan ve koltukaltından ölçüm yapmak uzmanlar tarafından en doğru bulunan yöntemlerdir. Diğer bölgelerden yapılan ölçümlerde yanılma payı vardır. Ancak bu noktada şunu bilmenizde fayda var: Bölgeye göre yüksek ateş standardı farklıdır. Koltuk altından ölçüm yaptığınızda değerin 37.5, makattan ölçüm yaptığınızda ise 37.8 derecenin üzerinde olması, yüksek ateş olarak değerlendirilir.
Çocuğunuz için makattan ölçüm yapmak rahatsız olmasına neden olabilir. Kulaktan ve ağızdan güvenilir ölçüm yapabilirsiniz. Kulaktan yaptığınız ölçümlerde 37.8, ağızdan yaptığınız ölçümlerde ise 38 derecenin üzerindeki değerler yüksek ateş olarak değerlendirilir. Alından ölçüm yaptıysanız bunda da kriter 37.5 derece üstüdür. Bu arada cihaz olarak cıvalı cam ateşölçerler yerine dijital olanları tercih edin. Kırılma sonucu cıvanın zehirli içeriği bebeğinizin tenine değerek zehirlenmesine sebep olabilir.
Bebeklerde Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?
Bebeklerde yüksek ateşi düşürmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Öncelikle fazla giysileri çıkarıp bebeğinizin üzerinin ince kalmasını sağlayın. Üşüyor diye düşünerek üzerini örtmeyin. Ortam ısısının 21-22 derecede stabil kalmasını sağlayın ve sık sık havalandırma yapın.
- Bebeğiniz 6 aydan büyükse bol bol su tüketmesini sağlayın. Sadece meme emiyorsa sık sık emzirmeye çalışın.
- Bir mendili ıslatıp alın, kasık ve bileklerine koyarak ateşinin inmesini sağlayın. Mendili ıslatmak için sirke ve limon kullanmanız uzmanlar tarafından önerilmiyor. Sadece su kullanmanız yeterli.
- Hala ateşi varsa bakım ve banyo ürünlerine gerek kalmadan sadece ılık bir duş aldırabilirsiniz. Soğuk su ateşin, daha da yüksek seyretmesine neden olduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
- Ilık duş da çözüm olmadıysa hekim önerisiyle kullanacağınız ateş düşürücüleri deneyebilirsiniz. Kullanım sıklığı ve doz konusunda hekiminizin önerilerine sadık olun. Ateş düşürücü kullanmak bir tedavi yöntemi değildir; ancak semptomları hafifleterek bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olur. Bir hastalığa bağlı ateş gelişmişse ve düşmeyen ateş varda hekim kontrolünün ardında tedavi uygulanması gerekebilir.
- Bebeğiniz küçükse ateş düşürücü olarak fitil kullanabilirsiniz.
Çocuklarda Yüksek Ateş Nasıl Düşer?
Çocuklarda yüksek ateşi düşürmenin metotlarını sıralamadan önce “Çocuklarda ateş en fazla kaç olmalı?” sorusuna cevap verelim: Çocuklarda da 38 derece ve üstünü ciddiye almanız gerekir. Hekime gitmeden önce evde alabileceğiniz önlemler bebekler için alınabilecek önlemlerle aynıdır. Çocuğunuzun ateş takibini yapmalı, üstünü inceltmeli, ortam ısısını dengelemelisiniz. Yemek yemeye zorlamak yerine su, meyve suyu, süt gibi gıdalarla bol bol sıvı takviyesi yapmaya çalışın. Islak mendil ile kompres, ılık duş ve hekiminizin önerdiği durumlarda ve dozda ateş düşürücü adımlarını uygulayarak ateşi düşürmeye çalışabilirsiniz.
Yüksek ateş bebeklerde ve çocuklarda en korktuğunuz durumlardan biri olabilir. Ancak yine de her yüksek ateş durumunda hekime gitmek gerekmediğini bilerek sakin kalmaya ve doğru adımlar atmaya gayret edin. Unutmayın ki bebeğiniz her şeyden önce size, ilginize ve sakinliğinize muhtaç.