Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Yenidoğan Bebekler

Bebek Ürünlerinin Temizliği

Her ebeveyn minik bebeği için her şeyin en iyisini ister. Gebelik sürecinin sona ermesiyle minik yavrularına kavuşan ebeveynler onun masumiyeti karşısında büyülenir. Ona en iyi yaşamı sunmak ve onu tüm kötülüklerden korumak hayatlarının en önemli gayesi olur. Küçük bebekleri için en iyisini isteyen her ebeveyn gibi sizin de aklınıza gelen ilk konulardan biri temizlik ve hijyendir. Bu noktada onun kullanacağı eşyaların nasıl temizleneceği önemli bir soru/sorundur. 

Bebeğinizin hassas bünyesi için en uygun, zararsız ve doğal içerikli ürünleri kullanmak istemeniz kadar doğalı yok. Biberon ve emzik temizliği, bebeğinizin ağzıyla devamlı temasta olan eşyalar olduğu için aklınızı kurcalayan en büyük sorulardan biri olabilir. Bununla beraber oynayacağı oyuncakların ve giydiği kıyafetlerin temizliği de kafanızda epey büyük bir yer meşgul edebilir… O zaman haydi gelin minik bebeğinizin eşyalarının onun hassas bünyesine zarar vermeyecek şekilde nasıl temizleyebileceğinize beraber göz atalım…

Bebek Ürünleri Ne Kadar Sıklıkla Yıkanmalıdır?

Temizlik deyince aklınıza ilk gelen sorulardan biri temizleme sıklığıdır muhtemelen. Kullanılan eşyaya ve bebeğinizin yaş grubuna göre değişse de temel olarak ağza sık alınan eşyaların diğerlerine göre daha sık temizlenmesi gerekiyor. Bebek eşyaları üzerinde oluşan bakteri ve mikroplar ne yazık ki ağız yoluyla alındığında ishal ve mideyle alakalı pek çok hastalığın tetikleyicisi oluyor. Bu yüzden temizlik sıklığı da büyük önem arz ediyor. Haydi beraber hangi ürünlerin ne sıklıkla temizlenmesi gerektiğine göz atalım.

  • Ağza alınan ürünlerden akla ilk gelen emzik. Emzik temizliği en sık yapmanız gereken işlemler arasında yer alıyor. Devamlı bebeğinizin ağzında olacak olan emziği ilk aldığınız zaman kaynar suda 5 dakika kadar tutmanız öneriliyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise kaynatma işleminin yanlızca silikon emzikler için kullanılabilmesi. Eğer tercihiniz kauçuk emzikten yanaysa kaynatma işlemini yapmamalısınız.
  • Neredeyse emzik kadar sık kullanacağınız bir diğer ürün: Biberon. İçinde kalan besin kalıntıları sebebiyle ishal ve kusma semptomları ile ortaya çıkan çoğu hastalığın sebebi olabilen biberonların temizlik ve bakımı da çok önemli. Her kullanımdan sonra mutlaka temizlik önemli. Emziğin içerisindeki mama ve süt kalıntılarını biberon fırçası kullanarak temizlemeniz mümkün. Mama ya da sütler kurumadan anında bebek sağlığına uygun deterjanlar ile temizlerseniz, çok daha kolay bir şekilde hijyen sağlayabilirsiniz.
  • Emzik gibi biberonu da yıkadıktan sonra mutlaka kaynatmalı, bu şekilde hijyen sağlamalısınız. Dilerseniz işinizi kolaylaştıracak beslenme gereçleri için özel olarak üretilmiş sterilizatör makinesi kullanabilir; etkin bir temizlik ve hijyen sağlayabilirsiniz. Bblüv sterilizatör bu noktada yardımınıza koşabilir.
  • Bebeğinizin kıyafetlerini ise kirlendikçe temizlemeniz doğru olacakken önlük temizliği ayrı bir hassasiyet göstermelisiniz. Besinlerle, kıyafetlere göre daha fazla temasta olan önlükleri her kullanımdan sonra güzelce yıkamalısınız. Böylece üzerinde bakteri oluşumuna fırsat vermeden gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 

Temizlik Ürünlerinde Bebekler İçin Zararlı İçerikler Var Mıdır?

Ne yazık ki bebeğimizin sağlığı için kullanmak istediğimiz pek çok temizlik ürününde onun hassas tenine zarar verebilecek kimyasallar bulunuyor. Deterjanların ve sabunların bolca köpürmesi, çiçek bahçesi gibi kokması ve göz alıcı renklerde olması için içlerine eklenen maddeler bebeğiniz için yüksek bir alerji riski oluşturuyor. Alerjik bir bünyesi olmasa bile narin teninden kolayca emilen bu kimyasallar sağlığının ilerideki yaşamını dahi etkileyecek şekilde bozulmasında büyük rol oynuyor.

Kullanılan temizlik ürünlerini özenle seçmeniz, doğru yıkama ve kurutma yöntemlerinin uygulamanız minik bebeğiniz için büyük önem arz ediyor. Kıyafetleri ve diğer eşyaları üzerlerinde bulunan yıkama talimatlarına göre yıkamanız deforme olmamaları açısından da önemli bir nokta. Çamaşır makinesinin ekstra durulama programlarını kullanmanız da tüm kimyasal kalıntılardan kurtulmanıza yardımcı oluyor. Kurutma işlemini güneş altında yapmanız, kıyafetleri kuruttuktan sonra ütülemeniz de hijyen sağlama açısından önemli noktalardan biri.

Bebeklere Uygun Temizlik Ürünleri Var mıdır?

Bebeklerin narin ciltleri için üretilmemiş olan temizlik ürünlerini kullanmak ciddi tahrişe ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bununla beraber bebeğinizin çok ince olan cildi kendisine değen her türlü kimyasalı emmeye müsaittir. Her ne kadar hoş kokulu ve rengarenk temizlik malzemeleri dikkatinizi çekse de bebeğinizin sağlığı için bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var.

  • Bir deterjanın bolca köpürmesi size daha iyi temizlediği izlenimini verse de işin aslı öyle değil. Köpürmesi için içine koyulan bazı kimyasallar sebebiyle bu temizlik ürünlerinden durabildiğiniz kadar uzakta durmalısınız.
  • Çoğu üründe bulunan paraben, sls, sles gibi kimyevi maddelerin bebeğinizin cildine asla değmemesi gerekiyor. Bu sebeple bu maddeleri içermeyen organik ve bitkisel içerikli ürünlere yönelmenizde fayda var.
  • Bebekler için deterjan ve diğer temizleyici ürünlerin seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta boya ve parfüm içermemesi. Bebeğinizin kıyafetlerinin onun kadar güzel kokmasını istiyorsunuz. Bu noktada, onun sağlığı için sentetik kokulara ihtiyacınız yok! Teninin mis kokusu zaten kıyafetlerine geçecek!
  • Tüm bu özellikleri bir arada toplayan sağlıklı deterjan içerikleri mevcut. Onun sağlığını ön plana koyarak, minik bebeğiniz için güvenle kullanabileceğiniz ürünleri, bitkisel ve organik içerikli deterjan yumuşatıcı ve temizleyiciler arasından seçmelisiniz. Friendly Organic ve Chicco bebek çamaşır deterjanı ebeveynlerin sıklıkla kullandığı ve güvendiği ürünler arasındadır. 

Bebekler İçin Dezenfektan Kullanılabilir mi?

Özellikle son dönemlerde küçük bebeği olan aileler gibi sizin de temizlik ve hijyen için aklınıza dezenfektanlara başvurmak gelebilir. Öncelikle sabunla yıkamaya göre daha pratik bir yöntem olan dezenfektanların artı ve eksi yönleriyle incelenmeleri en iyisi. Çocuklar için alkolsüz seçenekleri de bulunan dezenfektanların ebeveyn gözetiminde kullanılması gerekiyor. Bebeğinizin hassas cildi ve elini ağzına götürmesi ihtimali dolayısıyla alkolsüz dezenfektanlar sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Bununla beraber alkollü olanlar kadar etkin bir hijyen sağlayamayan alkolsüz bebek dezenfektanları, bütün virüs çeşitlerinden de koruyamıyor. Bu tip dezavantajları sebebiyle sadece dışarıda mecbur kaldığınız durumlarda kullanmalı, ilk fırsatta da sabun ve su ile bebeğinizin ellerini yıkamalısınız. 

Bebekler için deterjan ve aradığınız tüm sağlıklı temizlik ürünlerini Minycenter’da bulabilir, onun sağlığı için hijyenik bir dokunuş yapabilirsiniz.

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir