1 Yaş, Bebek 0-2 Yaş, Bebek Sağlığı, Genel

Bebek Reflüsü Nedir? Reflüsü Olan Bebeğinizi Rahatlatacak 11 Öneri!

Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldıktan sonra en önem verdiğiniz konulardan biri minik yavrunuzun beslenmesidir. Onun özellikle ilk bir yıllık süreçte aylık alması gereken kilosunu alması, sağlıkla büyüyüp gelişmesi en büyük ve önemli konunuz haline gelir. Bebeğinizi şefkatle emzirmek, beslemek, onun huzurla uyuyup büyüdüğünü görmek en büyük arzunuz olur. Ancak her zaman işler yolunda gitmeyebilir. Özenle doyurduğunuz bebeğinizin beslenme esnasında zorlandığını, huzursuzlandığını hatta kustuğunu görüyorsanız ters giden bir şeyler olduğunu düşünmeye başlayabilirsiniz. Yeterince kilo almadığını da fark ediyorsanız aklınıza bebek reflüsü gelebilir. 

Bebek Reflüsü Nedir? 

Reflüyü muhtemelen duymuşsunuzdur. Ancak bebek ile reflü kelimelerinin yan yana gelmesi sizi biraz şaşırtabilir. Evet, ilk etapta kulağa biraz şaşırtıcı gelse de yenidoğan reflüsü aslında sık görülen bir rahatsızlıktır. Bebeklerde ortalama %40 – %60 oranında görülür. “Bebek reflüsü nedir, nasıl anlaşılır?” diye soracak olursanız hemen cevaplayalım: Reflü, midede yer alan gıdaların yemek borusuna, hatta ağıza geri gelmesi durumudur. Bebeklerde reflünün birçok belirtisi vardır. Eğer bebeğinizde reflü olduğundan şüpheleniyorsanız onu yakından gözlemleyebilir, semptomları gözden geçirebilirsiniz.

Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir? 

Reflüsü olan bebeklerde birçok fiziksel belirti gözlemleyebilirsiniz. Gelin, şimdi bunları sıralayalım:

  1. Bebeğinizin beslenirken huzursuzlanması
  2. Beslenme sonrası kusması veya tükürmesi
  3. Bebeğinizin yutarken zorluk çekmesi
  4. Mide içeriğinin hıçkırık ya da gaz çıkarma ile ağıza gelmesi
  5. Bebeğinizde kilo kaybı görülmesi ya da olması gerekenden az kilo alması
  6. Uykusunun sık sık bölünmesi
  7. Mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi sonucu, öksürük ile öğürme ve boğulma hissiyatının görülmesi; çırpınma, morarma gibi durumların gözlenmesi
  8. Bebeğinizin beslenme esnasında ya da sonrasında midede oluşan yanma sebebiyle başını geriye doğru atması, gerinmesi

Bebek Reflüsü Nelere Yol Açar? 

Bebek reflüsü bebeğinizde huzursuzluğa, beslenme esnasında ve sonrasında çeşitli sorunlara neden olabilir. Tedavi edilmezse yeterince beslenemeyen bebeğinizin kilo kaybı artabilir. Bu ise kiloda ve büyümede geriliklerin görülmesine neden olabilir. Bunun dışında kansızlık, sinüzit, solunum yolu enfeksiyonları, larenjit, yemek borusunda deformite sorunu, orta kulak iltihabı gibi problemler yine reflünün tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkabilecek hastalıklar arasında yer alır.

Bebeklerde Reflü Kaç Ayda Geçer? 

Bebek reflüsü doğumun hemen ardından görülebilir. En yoğun belirtileri ise bebeğiniz 6 aylıkken gözleyebilirsiniz. Minik yavrunuzun büyümesiyle beraber şikayetleriniz azalabilir. Ek gıdaya başlayan, oturma becerisi gelişen bebeğinizde semptomların azaldığını, ortalama olarak 12-18 aylık olduğunda ise çoğunlukla hastalığın kendiliğinden kaybolduğunu görebilirsiniz. Minik yavrunuz 24 aylık olmasına rağmen hala sorunlar yaşadığını gözlemliyorsanız altta yatan başka rahatsızlıklar olabilir, bir uzman hekime görünmenizi tavsiye ederiz.

Mide Ekşimesi Olan Bebek Ne Yemeli, Ne Yememeli? 

Reflü bebek beslenmesinde bebeğinizin sağlığı ve rahatlığı için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir. Bebeğinizin beslenme tarzına ve yediklerine özen göstererek onun bu süreci daha rahat geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Öncelikle öğünlerde fazla beslenmek bebeğinizi rahatsız edebilir. Bu yüzden ister emzirme, ister formül süt ile olsun bebeğinize yeterince gıda vermeli, fazla istemesi durumunda engel olmalısınız. Aynı durum ek gıda dönemine başlayan bebeğiniz için de geçerlidir.

Portakal, mandalina, domates gibi besinler midede asit meydana gelmesine ve bebeklerde mide ekşimesine neden olabilir. Yağlı gıdalar, sarımsak, çikolata ve nane de bu hastalıkta uzak durulması gereken besinler arasında yer alır. Pirinç lapası ise besinlerin mideden ağza geri gelmesini engelleyen fonksiyonuyla reflüsü olan bebeklere iyi gelen gıdalardan biridir. Ek gıda döneminde öğünlere ilave edebilirsiniz.

Bebeğinizi mümkünse anne sütüyle beslemenizde fayda var; çünkü anne sütüyle beslenen bebeklerde reflü görülme olasılığı daha düşük seyrediyor. Anne sütüyle beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda bebek reflüsü için geliştirilen özel mamaları kullanabilirsiniz. Son olarak ister anne sütü ister mama ister ek gıda hangisi olursa olsun, bebeğinizi beslerken hava yutmaması konusunda özen göstermeniz son derece önemlidir.

Reflüsü Olan Bebek Nasıl Uyutulur?

Reflü, bebeklerde uyku sorunlarına da yol açabilir. Yaşadığı sıkıntılar bebeğinizin uykuya geçişine ve kesintisiz bir şekilde uyumasına mani olabilir. Uyku öncesi ona bazı konularda destek olarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. 

  • Bebeğinizin yatağının baş ucunu yükseltmek rahatlamasını sağlayabilir.
  • Bebeğinizi sırtüstü yatırmaya özen gösterin. 
  • Minik yavrunuzun karın bölgesine masaj yaparak rahatlamasına yardımcı olabilir, uykuya geçişini kolaylaştırabilirsiniz.

Reflüsü Olan Bebek Nasıl Yatmalı? 

Reflüsü olan bebeğinizin yatış pozisyonu önemli bir konudur. Bebeğinizi sırtüstü bir şekilde yatırabilir, baş kısmının yüksek olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için baş bölgesinin altını çeşitli malzemelerle yükseltebileceğiniz gibi reflü yastığı da kullanabilirsiniz. Bebeğinizin başının ortalama 30-45 derece yüksekte olması ya da reflü yastığı kullanmanız, mide içeriğinin yemek borusundan geçerek ağıza ulaşmasına engel olur. Ayrıca bebeğinizi sol yanına yatırmanız da reflüyü azaltmaya yardımcı olabilir.

Reflüsü Olan Bebeğinizi Rahatlatacak 11 Öneri

Bebeğinizde bebek reflüsü varsa bazı noktalara dikkat ederek bu süreci daha rahat geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Şimdi gelin, minik yavrunuz için neler yapabilirsiniz, göz atalım:

  1. Bebeğinizi besledikten sonra minimum ilk 30-60 dakika boyunca yatış pozisyonunda olmamasına özen gösterin.
  2. Beslenme miktarlarına dikkat edin, az ama sık beslemeye özen gösterin. Beslenme sonrası bebeğinizin gazını çıkarmayı ihmal etmeyin.
  3. Emzik kullanımı reflüden doğan sıkıntıları azaltmaya yardımcı olabilir.
  4. Karına baskı yapmaması için bebeğinizi sıkı giydirmemeye özen gösterin.
  5. Bebeğinizin beslenme esnasında ve sonrasında olabildiğince dik pozisyonda olmasına dikkat edin.
  6. Bebeğinizi emziriyorsanız beslenmenize dikkat etmeniz, baharatlı ve midede yanmaya neden olan asit ve gaz içeriği yüksek gıdalardan uzak durmanız bebeğinizi rahatlatabilir.
  7. Beslenme sonrası bebeğinizin olabildiğince sakin kalmasına, hareketli aktivitelerden uzak durmasına özen gösterin.
  8. Bebeğinizi kucaklarken karnına bası yapmamaya dikkat edin.
  9. Minik yavrunuza masaj uygulayarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
  10. Bebeğinizi biberonla besliyorsanız reflüye özel tasarlanan ürünleri kullanabilirsiniz.
  11. Bebeğinize olabildiğince sakin ve huzurlu bir ortam yaratmaya özen gösterin.

Bebeklerde reflü, sizin ve minik yavrunuzun zorlu bir süreçten geçmesine neden olabilir. Ancak unutmayın ki bu zorlu süreçte onun en büyük desteği sizsiniz. Doğru uygulamalarla minik yavrunuzun bu geçici dönemi daha rahat geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.

 

Listeye geri dön

İlgili gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir