Ebeveynler çocukları için her şeyin en iyisini yapmak, en iyisini almak isterler. Onlar için minik yavrularının mutluluğu, rahatlığı, güvenliği her şeyin başında gelir. Araç kullanan ebeveynlerin bebeklerinin rahatı ve güvenliği için bebek oto koltuğu seçiminde birçok kriteri göz önünde bulundurmaları gerekir. Bebek oto koltuğu seçiminde genellikle güvenlik, kullanım özellikleri, malzeme gibi özellikler ilk akla gelen kriterler olur. Bebek oto koltuğu satın almayı düşünüyorsanız size rehber olacak yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Araba Modeline Göre Bebek Koltuğu
Bebek koltuğunu seçerken öncelikle araba modelini değil, bebeğinizin kilosunu ve yaşını göz önünde bulundurmalısınız. Eğer aracınızda isofix sistemi bulunuyorsa bütün bebek koltukları aracınızla uyumlu olacak demektir. 2013 yılından sonra üretilen bütün araçlarda isofix sistemi zorunlu hale getirilmiştir. Ancak daha eski model bir araca sahipseniz bebek araba koltuğunu aracınızın emniyet kemeriyle sabitleyebilirsiniz. Aracınızı değiştirmeyi ya da yeni bir araç almayı düşünüyorsanız isofix sistemine sahip araçların daha güvenli olduğunu bilmenizde fayda var.
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Zorunlu?
2918 sayılı Karayolu Trafik Yasası’na göre boyları 1.50 santimetreden kısa ve kilosu 36 kilogramdan az olan çocukların, otomobille yolculukları sırasında bebek ve çocuk araç koltuğu kullanmaları zorunludur.
Grup 1 2 3 Oto Koltuğu Ne Demek?
Bebek koltuğu modelleri yaş ve kiloya göre gruplara ayrılır. Belirli yaş ve kiloya göre standardize edilerek üretildikleri için bebek oto koltuğu seçiminizi buna göre yapmanız gerekir. Grup 0, Grup 0+, Grup 1, Grup 2, Grup 3 olmak üzere beş farklı bebek araç koltuğu bulunur.
- 10 kg ağırlığında, 9 aya kadar olan bebekler için Grup 0 oto koltuğu
- 13 kg ağırlığında, 15 aylığa kadar bebekler için Grup 0+ oto koltuğu
- Ağırlığı 9 kg ile 18 kg arasında ve 9 ay ile 4 yaşındakiler için Grup 1 oto koltuğu
- Ağırlığı 15 kg ile 22 kg arasında ve 4 ile 6 yaşındakiler için Grup 2 oto koltuğu
- Ağırlığı 22 kg ile 36 kg arasında ve 6 ile 12 yaş aralığında olanlar için Grup 3 bebek oto koltuğu tercih edilmelidir.
Bu temel grupların dışında genişletilmiş bebek oto koltuk gruplarından yana seçiminizi yaparak daha uzun süreli kullanım avantajına sahip olabilirsiniz. Yani Grup 0+1 bebek oto koltuğu aldığınızda bebeğiniz 4 yaşına gelene kadar bu oto koltuğunu kullanabilirsiniz. Grup 1 2 3 oto koltuğu aldığınızda bebeğinizin 9. ayından 11 ya da 12 yaşına gelene kadar kullanabilme imkanına sahip olursunuz.
İsofixli Oto Koltuğu mu, Emniyet Kemerli Oto Koltuğu mu?
Bebekler için oto koltuğu araca 4 farklı şekilde bağlanabilir. En güvenilir oto koltuğu isofixli oto koltuğudur. İsofixli bebek oto koltuğu iki yanından ve üstten olmak üzere 3 farklı bağlantıyla araçlara monte edilerek sabitlenir. İsofix, bebek oto koltuğunun hızlı ve basit şekilde monte edilmesini sağlar. İsofix bağlantısında bebek oto koltuğunun arka kısmında iki isofix bağlantı çubuğu bulunur. Bu çubuklar isofix kancalarına yerleştirilir. İsofix bağlantıları doğru biçimde yerleştirilmişse bebek oto koltuğu araca sabitlenmiş olur. Bağlantının doğru yapılıp yapılmadığını anlamak için ise renkli göstergeler yardımcı olur. Kırmızı renk göstergesi yeşil olduğu zaman isofix bağlantısının doğru yapıldığı anlaşılır.
Emniyet kemerli oto koltuğunda bebek oto koltuğu araca emniyet kemeri aracılığıyla sabitlenir. Kolay bir bağlama yöntemi olsa da yapılan araştırmalara göre ebeveynlerin büyük çoğunluğunun bu bağlama şeklini yanlış uyguladığı görülmüştür. İsofixli oto koltuğu daha yüksek oranda emniyet sağlayan bir modeldir. İsofixli bebek oto koltuğu direkt olarak araca monte edilir. Emniyet kemeri ile bağlamaya gerek kalmaz. Emniyet kemerli oto koltuğunda koltuk araca sabitlenmez sadece emniyet kemeri ile bağlanmış olur.
Top Tether ve baza ile araca bağlama yöntemleri de tercih edilebilir. Top Tether yönteminde bebek oto koltuğunun tepesinde bulunan kanca koltuğun araca sabitlenmesini sağlar. Böylece aracınız hareket halindeyken bebek koltuğunun dönmesi engellenmiş olur. Baza yönteminde ise baza aracın arka koltuğuna bağlanır ve oto koltuğu bu bazanın üzerine oturtulur. Baza araca bağlanırken emniyet kemeri ve isofix de kullanılabilir.
Bebek oto koltuğu satın almadan önce aşağıdaki kriterlere dikkat etmeniz en doğru ürünü bulmanıza yardımcı olabilir:
- Bebek oto koltuğu seçiminde en önemli kriter, Avrupa standartlarındaki çarpışma testlerinden geçmiş olmasıdır. Bu testlerden geçmiş olan bebek oto koltuklarında test logosu bulunur. Warentest, ADAC, TCS, ÖAMTC, Autobild ve Plus Test en güvenilir test kuruluşlarıdır.
- Konforlu bebek koltuğunun nefes alan kumaşlarla kaplanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Bu özelliğe dikkat etmediğiniz takdirde bebeğiniz aşırı şekilde terleyebilir ve bu durum bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir.
- Seçtiğiniz oto koltuğu beş noktadan çıkan emniyet kemerlerine sahip olmalıdır. Fakat tam koruma için sadece bu yeterli değildir. Ekstra boyun korumasına da sahip olması önemlidir.
- Temizlik ve hijyen açısından çıkarılıp yıkanabilen kılıflara sahip olmalıdır. Güvenlik açısından ise alev almayan kumaşla kaplı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Eğer bebek koltuğunu sık sık çıkarmak zorunda değilseniz ağır modelleri tercih edebilirsiniz. Sürekli takıp çıkaracaksanız hafif modeller daha kullanışlı olur.
- Rahat bebek koltuğunun bebeğinizin dik durma, dinlenme, uyku pozisyonlarına uygun özellikte olması gerekir. Bazı bebek oto koltukları 3 yatış pozisyonuna sahipken bazı modeller 5 veya 6 pozisyon seçeneği sunabilir.